DorpsQuizZelhem stapt in tijdmachine voor vijfjarig jubileum

DorpsQuizZelhem stapt in tijdmachine voor vijfjarig jubileum

ZELHEM - Voor de vijfde keer op rij wordt er in Zelhem een DorpsQuiz gespeeld waaraan iedereen kosteloos mee mag doen. De winnaars mogen zelfs 500 euro in ontvangst nemen, wat is bestemd voor een goed doel. Het quizboek moet op vrijdag 17 april bij het Witte Paard in Zelhem opgehaald worden, om klokslag 19.00 uur.

DorpsQuizZelhem (DQZ) is vijf jaar geleden als eerste in de Achterhoek begonnen met het organiseren van een dorpsquiz. Destijds met thema Giro d'Italia en dat was niet zo toevallig want in 2016 kwam dit wielerspektakel over de rondweg langs Zelhem en zelfs door Wolfersveen heen. De ideale gelegenheid om iets te organiseren wat als extra vermaak kon dienen in de aanloopweken naar dit spektakel, maar ook naar de toekomst om meer saamhorigheid en verbroedering in Zelhem te bevorderen.
De dorpsquizzen die al meerdere jaren heel populaire in Brabant zijn, diende als uitgangspunt. Zo zag organisator Steffan Jolink toen hij op bezoek was bij een Horecacollega, een heel dorp in beweging komen. "Verbazingwekkend. Het leek wel carnaval. Overal hingen vlaggen bij huizen en sportverenigingen om aan te geven dat daar een team meespeelde. In deze huizen werd koortsachtig gewerkt aan het beantwoorden van vragen die in een groot Quizboek stonden. Maar ook op straat liepen en fietsten overal groepjes van mensen die op zoek waren naar antwoorden." Het bruiste en gonsde in het dorp aan alle kanten en met dit voor ogen werd vijf jaar geleden voor het eerst het jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd.
De organisatie van DQZ, die inmiddels uit zes personen bestaat, bedenkt ieder jaar weer een nieuw thema die dient als leidraad voor de Dorpsquiz. "We hebben het al gehad over: alles wat met luxe en showbizz te maken heeft, over indianen en cowboys, wintersport/bierfeesten et cetera. Het is dan prachtig om te zien hoe deelnemers zich volledig verdiepen in deze thema's met kleding en aankleding. Dit jaar is er gekozen voor het thema 'Tijd' met als titel 'DQZ stapt in de tijdmachine'."
De organisatie is al maanden bezig met de voorbereidingen zoals het maken van vragen en het werven van sponsoren. Het quizboek die op vrijdag 17 april bij het Witte Paard in Zelhem opgehaald moet worden, bevat meer dan honderd vragen en diverse doe opdrachten. Een hele klus om dit te bedenken, zeker ook omdat de vragen niet te moeilijk mogen zijn maar uitdagend genoeg om niet direct een antwoord te kunnen geven. Want bij de Dorpsquiz is het wel toegestaan om gebruik te maken van internet, telefoon en slimme mensen die alles weten, dit alles in het belang om tot een antwoord te komen.
"Gelukkig hebben we dit jaar een thema die vele kanten op kan. Zo kunnen we het hebben over onze jeugd, over de jaren '20 maar ook over de toekomst. We hebben wel gemerkt dat er veel te vragen valt, dus teams bereid je maar goed voor."
Daarnaast heeft de organisatie als doel om een zo groot mogelijke prijzenpot op te bouwen. Het winnende team ontvangt namelijk 500 euro als hoofdprijs, maar ook de tweede tot en met de vijfde plaats ontvangen een geldprijs die ten goede dient te komen aan een goed doel zoals bijvoorbeeld een sportclub of buurtvereniging.

Enkele feiten op een rijtje
Het leuke aan de DorpsQuizZelhem is dat je echt ziet dat het door Zelhemmers voor Zelhemmers is. De lokale middenstand ondersteunt het evenement financieel en met goederen, zodat deelname gratis is. Het bedrijfsleven sponsort in geld om de prijzenpot te spekken. Verenigingen en goede doelen zijn erg blij met een donatie aan hun clubkas. Op straat is volop bedrijvigheid van deelnemende teams op zoek naar antwoorden. Vriendengroepen, families en sportteams hebben een superavond vol vermaak en de organisatie is superblij als de avond weer dik geslaagd is.
Op zaterdag 25 april, een week na de quiz is de prijsuitreiking van de DorpsQuizZelhem. Waar velen misschien niet bij stil staan, maar nadat alle teams op vrijdagavond, tot uiterlijk 23.00 uur, de quizboeken weer hebben ingeleverd, begint de volgende uitdaging voor de organisatie. "Het nakijken van alle quizboeken vergt de nodige tijd maar levert ook veel hilariteit op. Met name als er creatieve antwoorden worden gegeven op vragen waarvan ze het juiste antwoord niet weten", Aldus Steffan. Uiteindelijk mag dan op de zaterdagavond, geheel in stijl van het thema, het winnende team bekend gemaakt worden. Na alle plechtige momenten kan feest losbarsten.
Om mee te doen aan de DorpsQuiz in Zelhem, kun je je opgeven via de site.


www.dorpsquizzelhem.nl