Pieternel van Amelsvoort is Diva Dichtbij. Foto: Charles Keijser Fotografie
Pieternel van Amelsvoort is Diva Dichtbij. Foto: Charles Keijser Fotografie

Workshop Zingend Door De Dag

DOESBURG - Attent Doesburg Buitenste Binnen is een jaarprogramma in de Culturele Hanzestad Doesburg met kleinschalige culturele activiteiten voor de bewoners van St. Elisabeth en Hessegracht. Ten behoeve van hen wordt op maandagmiddag 27 januari de workshop Zingend door de dag gehouden, onder leiding van Pieternel van Amelsfoort.

Vrijwilligers of familieleden maken veel mee in de zorg voor mensen met dementie. Soms loopt alles op rolletjes, maar soms is het wat lastiger om iemand mee te krijgen. Met Pieternel van Amelsvoort van Diva Dichtbij gaan zij in deze workshop op onderzoek uit naar de mogelijkheden om muziek in te gebruiken bij het maken van echt contact. Door een muziekje op te zetten tijdens het ontbijt of misschien door een repeterende zin te gebruiken of iets te neuriën. Ook kunnen de deelnemers leren wat ze kunnen doen met hun stem om iemand rustig te maken of op te monteren.
In de workshop is plaats voor achttien deelnemers. Zij gaan zelf aan de slag en verkennen de aanpak van Pieternel. Ervaring met zingen is niet nodig, iedereen is welkom. De eerste workshopdag, op maandag 27 januari, is een kennismaking. Daarna gaan de deelnemers aan de slag op St. Elisabeth of de Hessegracht. Wellicht kennen zij al bewoners of hebben zij familie met wie ze zelf aan de slag willen. Anders regelen de organisatoren dat de deelnemer samen met een paar andere vrijwilligers mensen op een huiskamer bezoekt. Het project wordt afgerond met een afsluitende bijeenkomst. Die is op donderdag 27 februari.
Beide workshopbijeenkomsten zijn van 14.30 tot 16.30 uur en worden gehouden bij het Grotenhuys in Doesburg. Aanmelden voor 20 januari met een e-mail aan aanmeldenworkshop@attentzorgenbehandeling.nl onder vermelding van 'Zingend door de dag'.

Diva Dichtbij
Diva Dichtbij is een organisatie die professionele zang naar de huiskamers van verpleeghuizen brengt. Door middel van zang en persoonlijke aandacht wordt aan langdurig zieken verlichting gegeven. Pieternel van Amelsvoort is sinds 2006 bij Diva Dichtbij. Zij studeerde zang aan het conservatorium Utrecht en maakt eigen muziektheatervoorstellingen. Ze werkt als koordirigent en zanglerares en geeft vaker dergelijke workshops in het land.
Attent Zorg en Behandeling maakt zich sterk om culturele activiteiten vóór en mét ouderen te organiseren. Samen kunst beleven, daar draait het om. Dat dit bovendien een positief effect heeft op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen, is mooi meegenomen. Uit de samenwerking van deze organisatie met Lang Leve Kunst van de Gruitpoort Doetinchem en het Achterhoekse Cultuur- en Erfgoedpact waar de gemeente Doesburg partner van is, is Attent Doesburg Buitenste Binnen ontstaan. Ook de Bibliotheek West- Achterhoek is actief betrokken. Zij sloegen de handen ineen met als resultaat dat er in de Culturele Hanzestad Doesburg nu óók culturele activiteiten voor de bewoners van Attent georganiseerd worden.

Kunst en Naoberschap
Deze workshops worden georganiseerd in samenspraak met Lang Leve Kunst en Naoberschap. Attent is één van de partners van dit programma dat kunstactiviteiten voor ouderen organiseert. Het doel is ouderen samen met anderen mooie momenten te laten beleven. De andere partners zijn Markenheem, Sensire, Attent, Herbergier, Liemerije, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. Het programma is mogelijk dankzij het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.