Karlijn Rekswinkel met 3FM dj Eva Koreman op het checkpoint in Laren. Foto: Jacqueline Rekswinkel
Karlijn Rekswinkel met 3FM dj Eva Koreman op het checkpoint in Laren. Foto: Jacqueline Rekswinkel

Karlijn verkocht armbandjes aan vrienden en familieleden

TOLDIJK – Nog maar dertien jaar en al bewust van onrecht in de wereld. Karlijn Rekswinkel doneerde aan 3FM Serious Request: The Lifeline, maar wilde heel graag zelf de cheque uitreiken aan de dj's die te voet door Nederland liepen om geld in te zamelen voor het goede doel: jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel. Ze ontmoette dj's Eva Koreman en Sander Hoogendoorn en gaf een cheque van 50 euro.

Door Liesbeth Spaansen

Karlijn heeft een leuke hobby: armbandjes maken. Maar die kun je niet allemaal zelf houden. "Ik wilde ze gaan verkopen voor een goed doel. Ik koos voor Serious Request omdat die geld willen ophalen om kinderen te helpen die slachtoffer zijn van mensenhandel", vertelt ze. "Ik heb flyers gemaakt en die bij feestjes uitgedeeld." De meeste armbandjes zijn gekocht door vrienden en familieleden.

Moeder Jacqueline Rekswinkel is trots. "Ze wilde heel graag een cheque geven op een wisselpunt, maar omdat dat in Zutphen 's nachts was, hebben we samen gezocht naar een ander punt. In Laren kwamen de dj's 's morgens rond 8.00 uur binnen. Daar zijn we toen heen gereden, dat was vanuit Toldijk heel goed te doen."

Met een symbolische cheque van 50 euro, het geld was al online gedoneerd, kwamen Karlijn en Jacqueline aan in Laren. "Het was best druk daar. Veel mensen kwamen zelf cheques inleveren", vertelt Jacqueline. "Het was wel minder druk dan bij het Glazen Huis. De actie leeft meer bij de mensen die langs de route wonen of vlak bij de checkpoints."

In Laren werden de dj's Eva Koreman en Frank van der Lende afgelost door Sander Hoogendoorn en Herman Hofman. "Het was een leuk en gezellig feestje", vertelt Jacqueline, die met Karlijn na het afleveren van de cheque bij de bus naar het plein ging waar een podium stond. "Daar stonden andere 3FM dj's die de muziek verzorgden en een jongedame die interviewtjes hield met mensen die hadden gedoneerd."

Voor donaties van grote bedragen was iets meer aandacht, maar toen Karlijn, die daar stond te kijken, werd ontdekt in het publiek, kwam de interviewster naar haar toe. Ze mocht zich op het podium voorstellen en vertellen hoe ze het geld had verdiend voor dit goede doel. "We dachten dat het voor radio niet werd opgenomen, maar mijn vader zag me 's morgens live op televisie", lacht ze. "Tijdens de reclame voor het goede doel."

Op een ontmoeting met de dj's had Karlijn ook niet gerekend, maar toen ze met haar moeder tegen de route inliep om Eva en Frank te zien binnenkomen, kwam het er toch van. "We liepen toen dat laatste stukje mee terug en heb ik Eva persoonlijk een armbandje kunnen geven die ik voor haar had gemaakt", vertelt Karlijn trots. "We staan ook nog samen op de foto." Ook ging ze met dj Sander op de foto.

Karlijn blijft armbandjes maken voor het goede doel. "Welke weet ik nog niet."

3FM Serious Request: The Lifeline
Van 18 tot en met 24 december, de week voor kerst, liepen drie teams met 3FM-dj's te voet door Nederland, in estafettevorm. Per team liepen ze meer dan 150 kilometer. De route startte op de Grote Markt in Goes op 18 december en eindigde op kerstavond op de Ossenmarkt in Groningen, waar de eindshow plaatsvond en waar de opbrengst van 3FM Serious Request: The Lifeline bekend werd gemaakt. De dj's maakten 24/7 live radio en bezochten acties die luisteraars organiseerden. Hiermee haalden ze samen met de rest van Nederland geld op om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel. Uiteindelijk werd 1.418.513 euro gedoneerd.

Karlijn Rekswinkel met 3FM dj Sander Hoogendoorn op het checkpoint in Laren. Foto: Jacqueline Rekswinkel
Karlijn Rekswinkel geeft Eva Koreman een zelfgemaakt armbandje in Laren. Foto: Jacqueline Rekswinkel