Marjoleine vertelt de kinderen over de poppen van 'A Christmas Carol' na de voorstelling in de Kapel van Bronkhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
Marjoleine vertelt de kinderen over de poppen van 'A Christmas Carol' na de voorstelling in de Kapel van Bronkhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Ondernemers vieren met bezoekers het zesde lustrum van Dickens in Bronkhorst

BRONKHORST – Op 21 en 22 december stond het stadje Bronkhorst in het teken van Charles Dickens. Voor de dertigste keer werd het festijn Dickens in Bronkhorst gehouden, een lustrumeditie waar veel extra's te zien was voor de vele bezoekers. En ja, het regende zaterdag wat en zondag behoorlijk. Het deerde het enthousiaste publiek geheel niet!

Door Liesbeth Spaansen

Marian Zuidema van het Ondernemersgilde Bronkhorst kijkt tevreden terug op het weekend. "We hebben veel bezoekers gehad, veel meer dan vorig jaar. We hadden er bewust voor gekozen om dit jubileum niet in een weekend te plannen met nog andere Dickensfestiviteiten. Daarnaast waren er meer activiteiten." Zo was er Professor Bombasticus die door de straten van het stadje struinde en allerlei spannende drankjes brouwde. Het Klakkalmans Gilde was vooral op de zaterdag actief om begrafenisrituelen uit de tijd van Charles Dickens te laten zien. De lijkkist werd in zwarte doeken gehuld door de straten gedragen, met daaromheen verdrietige dames en heren.

Tijdens het evenement Dickens in Bronkhorst werden door de familie Noort in de kapel zes voorstellingen gegeven van het poppenspel 'A Christmas Carol' over Scrooge en Marley. "Alle voorstellingen zijn zo goed als uitverkocht", vertelt een enthousiaste Peter Noort. "Voor wie aan de deur komt, zal nog een plekje worden gemaakt."
Het koor Cappella Bronckhorst zong in de kapel voor aanvang van het poppenspel en bracht zo het groter wordende publiek in de sfeer van toen. Peter Noort verdween met familieleden achter de poppenkast en toen de gordijntjes vervolgens opengingen, werd het stil in het kerkje. De voorstelling duurde een uur maar daar had niemand erg in. Het verhaal blijft indrukwekkend.
Aan het einde van de voorstelling kwamen de toneelspelers voor de kast voor een diepe buiging en ze nodigden het publiek uit om achter de kast te komen kijken naar de poppen en de rekwisieten. Kinderen keken vol verwondering naar de hele rij poppen die er stonden en Wouter Noort en zijn zus Marjoleine vertelden er graag over.
Johan en Marijke Aartsen uit Zutphen waren speciaal voor deze dertigste editie naar Bronkhorst gekomen. "We hebben de voorstelling nu drie keer gezien. De eerste keer was ook de eerste voorstelling, in de Gouden Leeuw op de deel met de kinderen die toen 11 en 8 jaar oud waren. We zijn weg van de decortjes", vertellen ze. "We kwamen nog een keer in de afgelopen jaren, en nu de dertigste editie." Dat de hele voorstelling op band staat, hadden ook zij niet doorgehad. "Niks digitaal, lekker live", dachten ze. Peter Noort lachte toen hij dat hoorde. "We gebruiken daarom altijd de beste geluidsapparatuur."

In de straten van Bronkhorst waren verder optredens van het Afternoon Delight Vocaal Ensemble, Koor Full House, het Dierens Harmonie Orkest en de midwinterhoornblazers van d'Olde Roop uit Zelhem. Ook genoot het publiek naast Professor Bombasticus en Het Klakkalmans Gilde van de Leydse Kluchten Compagnie die voorstellingen gaf in de Uilenhoek. Door de stad heen stonden mooi opgemaakte kramen met onder andere kerststukken, glaskunst, delicatessen, wijnen, natuurproducten en proeverijen. De winkels waren grotendeels geopend en bij de restaurants was het goed toeven.

Om alle bezoekers van een parkeerplek te kunnen voorzien, leidden parkeerwachters alles in goede banen. De verste parkeerplek was bij Sporthal Het Hooge Wessel in Steenderen, van waar het ongeveer een kwartier tot twintig minuten lopen was naar het festival. Als service stond daar een originele Amerikaanse Schoolbus klaar, waar chauffeur Ton zijn rondjes mee mocht rijden. "Normaal gesproken rijd ik op een touringcar, maar dit is een geweldig leuke afwisseling", lacht hij, de deur openhoudend voor zijn gasten, die met plezier bij de tijdelijke bushalte stonden te wachten om mee te gaan naar Bronkhorst.

Het Klakkalmans Gilde laat begrafenisrituelen uit de tijd van Charles Dickens zien. Foto: Henk Derksen