Robert te Winkel met zijn viertal Susan, Thom, Thim en Job. Foto: PR
Robert te Winkel met zijn viertal Susan, Thom, Thim en Job. Foto: PR

Robert te Winkel blikt terug op een bewogen jaar

Schuldenvrij, maar geen vaste baan

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – Het programma 'Steenrijk, straatarm' van woensdag 9 januari met de Zelhemse Te Winkeltjes, Robert te Winkel en zijn kinderen Susan, Job, Thom en Thim, is met 2,8 miljoen reviews de één na best bekeken aflevering van Vincent Producties in 2019. Vader Robert is sinds zijn deelname wat bekender geworden. Een succesverhaal? Toch niet helemaal.

"Van de SBS6 televisieseries staat 'Chateau Meiland' op één en 'Paleis voor een Prikkie' op drie", vertelt Robert trots. Na de aflevering kwamen verschillende leuke aanbiedingen. "Zoals een programma van SkyHigh TV waarbij stellen of gezinnen worden gevolgd op een zonnige cruise. Ik heb nee gezegd. Ik kies bewust waar we wel en niet aan meedoen en beslis ook vaker om alleen met de oudste twee kinderen te gaan."

Hij heeft goede redenen om niet nog een televisieavontuur aan te gaan. "We kregen veel positieve maar ook negatieve reacties en er kwam veel op de kinderen af. Ze worden herkend en aangesproken op het televisieoptreden. Gelukkig vinden hun vrienden en klasgenoten het leuk. De eerste maanden werden ze vanuit SBS nog goed begeleid en nu hebben er twee nog begeleiding van coaches." Daarnaast kan hij altijd hulp vragen aan 'luizenmoeder' Amy Stokkink. "Zij doet als mijn manager veel voor mij en de kinderen, past op of we gaan samen op pad."

Robert te Winkel heeft veel vriendschappen overgehouden van het televisieoptreden. Zo gaat hij nog regelmatig met de kinderen naar Leiden. Manager Bianca Otten van Boekerz vergezeld hem ook regelmatig. "We maakten een boottocht door de Leidse grachten en laatst met een groepje naar de drijvende kerstmarkt." Ook Chantals Pyjamaparty was een succes. "De kinderen ontmoetten ook bekende Nederlanders, zoals Lil' Kleine, Davina Michelle, Jamai, Chantal Janzen, Peter Jan Rens en Joris Linssen."

Een baan voor even
Na de uitzending bood Zorgtours Robert een baan aan, die hij goed kon combineren met de zorg voor zijn vier kinderen. "Een nieuwe busreisorganisatie, vergelijkbaar met De Zonnebloem die ook zorgvakanties aanbiedt. Daar heb ik een half jaar met veel plezier gewerkt, maar het contract werd niet verlengd", vertelt Robert. "Ik denk achteraf wel wat van. De foto's van de aangeboden reis naar Spanje staan op sociale media."
Robert werd weer afhankelijk van een uitkering van het UWV en is op zoek naar een baan. Hij zit niet bij de pakken neer en zorgt voor een beetje extra inkomen door zijn optredens als Ms. Riva Diva via RtW Entertainment en foutebingoparty.nl. "Ik word dan ingehuurd als entertainer. Dat doe ik in de vorm van een foute bingoparty. Dit is een thema-avond, zoals jongens tegen de meisjes of dinerbingo, waar alleen als groep een prijs kan worden gewonnen. De interactie met het publiek vind ik leuk."

De kleding van Ms. Riva Diva wordt door Robert zelf, of de moeder van Amy gemaakt. "Geluidsinstallatie en pumps met korting, een niet te dure pruik, statafels", somt Robert op. "Job is graag spreekstalmeester. Na afloop zegt hij dan: Wat mooi hé papa, de show!"

Robert wordt nog steeds geholpen en ook dat is op sociale media te volgen. "Ik krijg korting op bijvoorbeeld een knipbeurt bij de kapper en een behandeling bij de schoonheidsspecialiste. Ik kreeg korting op het bestikkeren van de auto en een abonnement op de sportschool, waar ik nu Zumbalessen volg omdat sporten met een groep leuker is. Maar alles altijd in ruil voor reclame op facebook. Tijdens de compleet aangeboden vakantie in de Ardèche trad ik op als Ms Riva Diva en ook daar zijn foto's van op sociale media", laat Robert weten. Volgend jaar verlengt hij het abonnement op de Zumbalessen zelf. "Even een uurtje voor mezelf, lekker gek doen. Heerlijk al die positieve energie."

Bijna een jaar na de uitzending
De Te Winkeltjes raakten een gevoelige snaar toen zij in Leiden logeerden bij de rijke Lorenzo van Beek en Gaston Fonville. Met het budget van 1300 euro genoten ze alle vijf volop van hun verblijf in het luxe hotel waar het personeel van de bewoners ook voor hen klaarstond. De Leidenaren hadden in Zelhem te maken met de 70 euro per week waar Robert en zijn kinderen het mee moesten doen.

"Na de uitzending kwam één van de schuldeisers naar me toe en zei: 'Ik wist niet dat het zo erg was!'. Die trok zich helemaal terug. Een andere schuldeiser kwam overleggen en verminderde de schuld en er werd zelfs een crowdfundingsactie op en kon mij een cheque van 27.163 euro overhandigen. Na aftrek van btw en alle belastingen krijg ik iets meer dan de helft."
Robert zucht als hij terug kijkt op het hartverwarmende plan. "We kregen te maken met de strenge regels van zo'n actie. Ik waarschuw tegenwoordig iedereen die zoiets overweegt. Het is heel lief, maar kijk uit dat je niet zelf in de problemen komt. Ik heb er vijf keer een geldbedrag van ontvangen, daarna stopte het." De weldoener had het geld op haar rekening laten storten, maar de bank heeft vanwege omstandigheden de rekening bevroren.

Robert heeft zijn schulden afbetaald. "De hulp van een (pro deo) boekhouder helpt me om de financiële afspraken te checken en na te komen. Je kunt beter 150 euro uitgeven aan een goede boekhouder dan zelf in de problemen komen." Hij heeft nu ruim 100 euro per week te besteden. "Al doe ik alles nog steeds zo goedkoop mogelijk, ik ga een zorgeloze kerst tegemoet. We gaan met het hele gezin naar Berlijn en slapen bij vrienden. Dat kost me alleen benzine," lacht hij.
"Het was een heel bewogen jaar en we zijn iedereen enorm dankbaar voor de hulp, eten, kleding, donaties en ook aandacht. We willen iedereen die ons gesteund hebben en nog steeds steunen bedanken. Mijn leven is veranderd, ik heb veel minder zorgen. Ik zie het echt positief in!"