Kap gezonde bomen aan Christinalaan in Vorden?

Kap gezonde bomen aan Christinalaan in Vorden?

De gemeente gaat opnieuw proberen de bomen aan de Christinalaan in Vorden (vlak achter de Baakse Beek ter hoogte van het parkeerterrein aan De Bleek) te kappen. Eerder, in februari 2018, is dat ook geprobeerd. Toen verwierp de helft van de aanwezige bewoners tijdens een gemeentelijke bijeenkomst dit plan. Ondergetekende was daar toen zelf ook bij als secretaris van Vereniging Bomenbelang.

Toen was het argument dat de eiken en essen in de twee delen van de Christinalaan richting Baakse Beek te groot zouden worden. Zoals gezegd was de helft van de circa tien bewoners aan beide doodlopende wegen verdeeld over de bomen: een deel wilde ze niet kwijt, een ander deel zei overlast te ondervinden van de eikels en vreesde schade door de essentaksterfte.

De Christinalaan is de verbindingsweg voor fietsers vanuit de achterliggende woonwijk richting centrum van Vorden. Door de aanleg van een brug over de Baakse Beek wordt de straat nu veel meer gebruikt door fietsers en wandelaars.

De huizen aan de Christinalaan staan veelal haaks op de straat en behoorlijk ver van de bomen af. Daartussenin ligt nog een brede berm. Als andere redenen worden genoemd: wateroverlast door slecht functionerende wegverharding, de wens om nieuwe bermbeplanting aan te brengen en het vele onderhoud aan de bomen. De eerste twee redenen hebben niets met de bomen te maken, de laatste heeft alleen met geld te maken. Het is een feit dat de gemeente Bronckhorst weinig geld beschikbaar stelt voor onderhoud van haar groen.

De bomen in de Christinalaan maken deel uit van de zogeheten basisbomen in de gemeente Bronckhorst. Dit betekent sinds 2017, toen de gemeenteraad het bomenbeleidsplan aanvaardde, dat voor deze bomen geen bijzondere beschermingsmaatregelen gelden. Die 'basisbomen' vormen als het ware de ruggengraat van het bomenbestand in onze gemeente. Voor dit belangrijke onderdeel van het groen stelt de gemeenteraad geen expliciete beschermingsmaatregelen. Daarvoor vindt de gemeente deze bomen niet belangrijk genoeg. Maar iedereen weet wat er gebeurt als je je ruggengraat aantast. Dan zakt het geheel in.

Serieuze redenen voor kap, zoals direct gevaar voor de omgeving door aftakeling van de bomen door bijvoorbeeld ziekte zijn hier niet aan de orde. Daarentegen is het juist een mooi stukje groen dat veel mensen nauwelijks zullen kennen. Ik nodig iedereen uit om er eens te gaan kijken. Willen wij als inwoners van Vorden ons dorp mooi willen maken, dan gaat het vooral om groen. Daar moeten we uiterst voorzichtig mee omgaan. Aanplant van bomen is van belang, maar ook behoud van bestaande bomen.

Het zou de gemeente Bronckhorst sieren als ze het aanwezige gezonde groen beter gaat onderhouden en beschermen. Vorden wilde eerder dit jaar zo graag het groenste dorp van het land worden. Als de gemeente zo verder gaat met de behandeling van het aanwezige groen kunnen we ook in de toekomst deelname aan dit soort 'wedstrijden' beter vergeten. Dus een oproep aan iedereen die het goede voorheeft met Vorden, kom in het verweer tegen deze kap en wees trots op ons groen.

Peter Bielars,
Vorden