Exploitanten natuurcamping blazen circuskamp nieuw leven in

Vervolg van voorpagina
Door Jan Hendriksen

VORDEN - Vorig jaar kwam een eind aan de succesvolle circuskampen die jarenlang waren georganiseerd door Stichting Capriool onder leiding van André Hoekstra. Maar dit leuke en uitdagende kamp mocht niet verlorengaan, vonden de exploitanten van Natuurcamping Wientjesvoort-Zuid, Hans Polak en Wieteke de Vries. Met dezelfde liefde voor het circus en alle veelzijdigheid die dat te bieden heeft organiseerde het tweetal samen met enkele ervaren begeleiders en docenten alsnog zo'n kamp.

De samenwerking tussen de kinderen, het elkaar leren vertrouwen, het bewust bezig zijn met je lichaam en een kamp waar ieder zijn plek kan vinden. Dat waren de speerpunten van Hans en Wieteke voor de organisatie van deze circusweek. De ervaren begeleiders/docenten brachten de kinderen spelenderwijs diverse disciplines bij. Aan het eind van de week werd een presentatie voor ouders, verzorgers en familieleden gegeven.

Ware artiesten
“De begeleiders/docenten waren er om de kinderen te stimuleren en de ruimte te geven. Zo leren zij zich de belangrijke vaardigheden voor een act op een hele plezierige manier eigen te maken”, zegt Polak die samen met De Vries sinds vier jaar Natuurcamping Wientjesvoort-Zuid exploiteert. Spelenderwijs ontpopten de kinderen zich tot ware circus-artiesten, die zaterdag op het podium hun kunsten mochten vertonen.

Spelenderwijs

ontpopten de

kinderen zich

tot ware circus-

artiesten


De ambitieuze week stond bol van workshops op allerlei gebied: de trampoline, de trapeze, grondacrobatiek, jongleren, diabolo en nog veel meer. Kortom alle circusdisciplines die fysiek geschikt zijn voor kinderen werden onder leiding van professionele artiesten met liefde voor het vak eindeloos geoefend.

Alle jonge deelnemers hadden al ervaring in een of andere theaterdiscipline. Samen verdiepten de kinderen hun unieke talenten. Terwijl de éénwielers het bos in waren voor een bizarre fietstocht was muziekpedagoog Milou Veling volop in de weer de 34 graden te trotseren om het ‘kamplied’ swingend te krijgen.

Vertrouwen
De grote circustent, die speciaal voor deze gelegenheid door initiatiefneemster Wieteke de Vries erbij was getoverd, bood schaduw. Wieteke: “Het plezier van deze kinderen geeft me vertrouwen in de toekomst. Ik weet dan zeker dat deze unieke camping met de oude berkenbomen volgend jaar nog zal bestaan en toegankelijk blijft voor veel paradijsvogels. Dit circuskamp is wat ik al mijn hele leven lang al een keer wilde realiseren. Nu komt mijn droom tot leven.”

Natuurlijk was er naast de dagelijkse ‘training’ ook aandacht voor gezelligheid en gezamenlijke activiteiten voor de kinderen zoals een bezoek aan zwembad In de Dennen. Ook waren er lekkere maaltijden, bereid door een professionele kok, die de kinderen verwende met duurzame en lokale producten.

‘Vrije Aarde’
Wientjesvoort-Zuid, zo bleek zaterdag, is niet alleen een natuurcamping. Het is een plek van de 'Vrije Aarde' waar mens en natuur elkaar in harmonie ontmoeten.

“Geheel vanuit de gedachte dat we samenwerken met de aarde als levend wezen, in plaats van die als grond te willen bezitten. Dit initiatief wordt gedragen door een brede groep mensen uit de samenleving”, zeiden Hans en Wieteke terwijl de kinderen verder trokken over het zes hectare grote kampeerterrein om hun ingestudeerde acts te presenteren die telkens veel bijval van het publiek oogstten.