Vakjury buigt zich over opvolging van de eekschuur

Vakjury Monumentenprijs Bronckhorst buigt zich over opvolging van de eekschuur

BRONCKHORST - Voor de tweede editie van de Monumentenprijs Bronckhorst zijn het Boeyinkcomplex in de Zelhemse buurtschap Heidenhoek, Hackfort in Vorden en de Coops Molen in Zelhem. Één van deze drie wordt de opvolger van de historische eekschuur in Hummelo, die in 2019 de eerste Bronckhorster monumentenprijs ontving.

De drie genomineerden hebben gemeen dat ze afgelopen jaar zijn gerestaureerd of grondig verbouwd. Een vakjury kiest uit de drie nominaties de winnaar, die op de openingsavond voor de Open Monumenten Dag (gehouden op 12 en 13 september) de prijs krijgt uitgereikt in het gemeentehuis. Behalve de eer is dat een bedrag van 250 euro en een pentekening van het monument.

De van 1818 daterende Coops Molen is van het type grondzeiler, met een uitzonderlijk model en is een toonbeeld van eigentijds metselaarsvakmanschap. Het model is afwijkend vanwege het cilindrische ondergedeelte en de conische bovenkant. Voor de restauratie van de totaal vervallen molen werden speciaal stenen gebakken in de juiste vorm en kleur en ook het voegwerk evenaart het vakmanschap van destijds.

Op kasteel Hackfort is bij een uitvoerige restauratie een aantal prachtige, eigentijdse vakantieappartementen gerealiseerd waardoor het kasteel weer meer toegankelijk wordt voor publiek en het de levendige kern op het landgoed kan worden.

De herontwikkeling van het oude Boeyink-complex in de Heidenhoek heeft tot een unieke mix van bestaande- en nieuwbouw geleid, met als eyecatcher in het landschap de gemetselde graansilo, de ‘kathedraal van de Heidenhoek’.

Deze week belichten we de Coops Molen; in de Contacten van de komende weken is er aandacht voor de andere genomineerden, kasteel Hackfort en het Boeyink-complex.