Hans van der Vleuten in de meditatieruimte die in 2015 werd geopend. Een stille, zachte ruimte tot in detail afgewerkt in verbinding met de natuur. Foto: Gerard Mühlradt
Hans van der Vleuten in de meditatieruimte die in 2015 werd geopend. Een stille, zachte ruimte tot in detail afgewerkt in verbinding met de natuur. Foto: Gerard Mühlradt

Zenmeditatie is een cadeau voor jezelf

Hans van der Vleuten viert eerst lustrum als zenleraar

Door Joyce de Schepper

LOCHEM - "Als iemand me zo’n vijftien jaar geleden had gezegd dat ik zou gaan mediteren, had ik gereageerd met ‘echt niet’. Zo ver stond het van me af", vertelt Hans van der Vleuten. Inmiddels is Hans Osho, de hoogste graad zenleraar en oprichter van Zen.nl Lochem. Hij geeft meditatietrainingen voor beginners en gevorderden. Dit jaar viert hij zijn eerste lustrum. "Meteen het eerste jaar dat we hier begonnen, was er veel belangstelling voor zenmeditatie. Inmiddels hebben veel cursisten de werking ervan ervaren."

'Omgaan

met stress,

dieper

ontspannen

en drukte

in je hoofd

verminderen'

Zenmeditatie is te vergelijken met mentale fitness. Het leert je om te gaan met stress, dieper te ontspannen en de drukte te verminderen in je hoofd. Met twee maal per dag zenmeditatie, leer je denken wat je wilt denken en voelen wat je wilt voelen. Of zoals de Dalai Lama het al omschreef: ’Investeren in een kalme geest, is investeren in gezondheid en geluk, voor jou en je omgeving’.

Brabantse boerenzoon
Hans van der Vleuten, geboren in het Brabantse Son als zoon van een boer, studeerde in Wageningen aan de universiteit en werkte succesvol in de agribusiness. "Een mooi succesvol, maar ook stressvol leven. Toen ik begin dertig was, raakte ik overspannen. Zeven jaar later kreeg ik ontslag vanwege een moreel conflict en kwam ik terecht bij een outplacementbegeleider. De man zei tegen me ‘Hans, ga eens stilzitten, ga eens stilstaan. Het is niet de kunst om werk te vinden, maar om werk te vinden waar je van groeit’. Dat was een eyeopener en stimuleerde me om mijn missie te formuleren: mensen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling en kwaliteit van leven en werken. Nu, zoveel jaar later, herhaal ik de woorden van mijn toenmalige begeleider tegen mijn cursisten, want meditatie is in feite ‘gewoon’ stilzitten."

Voel wat je voelt
Na zijn outplacementtraject werd Hans directeur/bestuurder van een boerencoöperatie, een kuikenbroederij in Groenlo. "Daar had ik de kans om medewerkers te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling en kwaliteit van leven en werken. We hebben daar onder meer het mooiste track en trace-systeem van Europa ontwikkeld. Het bedrijf liep prima. En ineens kwam er een moment dat ik voor een groep stond en als het ware ging hyperventileren." Niet lang daarna gaf Hans zich op voor een driedaagse zentraining ‘Zin in Werk’.

‘Voel wat je

voelt in plaats

van te denken

wat je denkt’

Toen trainer en zen-meester Rients Ritskes binnenliep, dacht ik ‘wat een rare man, als ik daar iets van moet leren…’ Rients begon met in een cirkel te zitten op kale krukjes. Hij had niets bij zich. Geen boek. Geen overheadprojector. Niets. Hij begon gewoon te spreken. Na een half uur dacht ik ‘je hoeft hier niets te zeggen of ergens iets van te vinden’. Er hing een sfeer van ‘wat doet dit met je’ en niet van ‘wat vind je ervan’. Dat was een bijzondere ervaring. De tweede dag hadden we een loopmeditatie, achter elkaar in een tred in een grote rechthoekige ruimte. Ik was pas enkele meters onderweg toen alles me aanvloog. Ik voelde me als een manegepaard dat de dompteur zocht, totdat ik hoorde wat Ritskes een uur eerder had gezegd ‘voel wat je voelt in plaats van te denken wat je denkt’. Mijn hartslag zat in mijn keel en ik ben letterlijk mijn hartslagen gaan tellen. Voordat ik bij de deur was, was ik rustig.”

Doe alles met aandacht
Een ommekeer. “Aan het eind van de training vroeg ik aan Rients of hij me wilde coachen”, vertelt Hans. “Zijn antwoord was duidelijk: ‘als je drie maanden lang twee keer twintig minuten per dag mediteert, mag je terugkomen’. Vanaf dat moment mediteer ik iedere dag twee keer twintig minuten. Het mooie van Zen is dat je het helemaal zelf doet. Het is een traditie die 2500 jaar bestaat. Het enige dat telt bij Zen is dat wàt je doet, je het met alle aandacht doet. Iedereen kan mediteren en iedereen die het inbouwt in zijn leven, heeft er baat bij. Terugblikkend heb ik altijd een gelukkig leven gehad, maar nu ben ik nog veel gelukkiger. Iedere dag weer. Sinds ik vanuit mijn meditatieruimte in Lochem werk, wil ik zoveel mogelijk mensen faciliteren in duurzaam geluk. Wat dat is? Dat je van steeds meer situaties kunt genieten.” Vanuit Lochem werkt hij met een team van vier leraren die hij zelf binnen Zen.nl Nederland heeft opgeleid. “Samen bereiken we steeds meer mensen die openstaan om de positieve effecten van zenmeditatie te ervaren.”

Ruimte in agenda én huis
Sinds de opening vijf jaar geleden meldden zich ruim driehonderd nieuwe cursisten voor de wekelijkse zenlessen. "De meeste mensen zoeken rust in hun hoofd, er zijn mensen die beter willen slapen, een studie af willen maken of zich beter willen kunnen concentreren. Na een proefles van anderhalf uur merken velen al wat ik vijftien jaar geleden meemaakte in de cursus bij Rients. Sommige deelnemers lukt het niet om drie minuten stil te zitten en staan daar vervolgens bij stil wat dat betekent." Na de proefles kunnen mensen zich opgeven voor de introductiecursus ‘Leer denken wat je wil denken’. "In het begin van de cursus stellen we doelen die mensen kunnen integreren in hun dagelijkse leven. Daar moet je wel plek voor maken in je dagelijkse agenda én letterlijk ruimte in je huis. Tegen mensen die willen weten hoe het werkt, zeg ik: kom het ervaren. Ga het doen! Het is het mooiste cadeau voor jezelf, het kost je geen tijd, het levert je juist tijd op. Het is een investering in jezelf en iedereen kan meedoen, de leeftijd van de deelnemers loopt uiteen van 17 tot 83 jaar."

Komende weken zijn er weer gratis proeflessen en in september start de introductiecursus. Informatie en aanmelding.


www.zen.nl/lochem

'Als iemand

me zo’n vijftien

jaar geleden

had gezegd

dat ik zou gaan

mediteren, had

ik gereageerd

met ‘echt niet’