Brummenaar Friedhelm Felder is trots op zijn eigen autobedrijf in Hengelo: ‘Ik heb het hier honderd procent naar mijn zin.’ Foto: Luuk Stam
Brummenaar Friedhelm Felder is trots op zijn eigen autobedrijf in Hengelo: ‘Ik heb het hier honderd procent naar mijn zin.’ Foto: Luuk Stam

Eén jaar autobedrijf Felder: ‘Nog mooier dan gehoopt’

Friedhelm Felder (50) heeft nu een jaar zijn eigen autobedrijf in Hengelo

Door Luuk Stam

HENGELO – Het was er eentje uit de categorie langgekoesterd, zijn wens die in het voorjaar van 2019 in vervulling ging. Nadat de nu 50-jarige Friedhelm Felder meer dan dertig jaar als automonteur in loondienst had gewerkt, opende de Brummenaar in Hengelo zijn eigen autobedrijf. “Het bevalt super”, vertelt hij ruim een jaar later. “Het gaat nog mooier dan dat ik had gehoopt.”

Felder nam het Hengelose garagebedrijf vorig jaar over van Jan Bruil, die het bedrijf aan de Zelhemseweg in 1992 begon. De nieuwe eigenaar zette het geheel op dezelfde voet voort, maar investeerde wel volop in nieuwe apparatuur. Vaste monteur Mike Claver (23) is nog altijd de enige medewerker, al zijn er plannen om in de persoon van de huidige stagiair Max een derde monteur aan het team toe te voegen.

Zelf begon Felder al op zijn zestiende met het werken in een autogarage. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging. Toen hij vorig jaar voor het eerst het Hengelose autobedrijf binnenliep, begon zijn hart direct sneller te kloppen. “Als ik zelf iets had moeten bouwen, dan had het hier heel erg op geleken”, zei hij daar toen over. “Die werkplaats is super. Dit voelde direct goed.”

Inmiddels wordt het steeds meer zijn bedrijf. Zo wil Felder de kantine naar de bovenverdieping verplaatsen en heeft hij voor de monteurs achterin het pand een kleine kantoorruimte gecreëerd. “Daar kunnen ze overleggen en planningen bekijken”, verklaart hij. “Dat gebeurde eerst nog in de ontvangstruimte voor de klanten. Dat was niet ideaal.”
Het klantencontact vindt Felder misschien nog wel het leukste aan zijn werk. “Ik vind het mooi om ook mensen die zelf wat minder technisch zijn mee te nemen in de techniek”, verklaart hij. “Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn. Om te laten zien wat we precies doen en waarom we dat doen. Dat vinden mensen vaak ook heel verhelderend en interessant.”

Een paradepaardje is de zogeheten spoelmachine voor automatische versnellingsbakken. “Die brengt verse olie in om het vuil los te weken”, legt Felder uit. “Vervolgens komt er schone olie in waardoor de automaat weer ‘smooth’ schakelt. Het is specialistisch werk dat veel autogarages uitbesteden aan dealers. Ik kom uit de dealerwereld dus ik pak dit graag zelf aan.”
De focus ligt met name op reparaties, maar wie een nieuwe auto zoekt, kan hier ook op vakkundig advies rekenen. Klanten komen uit Hengelo en omgeving, maar ook uit Brummen. “We hebben op dit moment voor drie man ruim genoeg werk”, vertelt Felder. “Het pand biedt de ruimte om met nog een vierde monteur te werken, maar dat is iets voor de toekomst.”

'Ja, ik heb het

hier honderd

procent naar

m’n zin en ik

kijk uit naar de

volgende tien

jaar'

Eén van de mooiste reacties die Felder in zijn eerste jaar hoorde was ‘dat je hier van de vloer kunt eten’. De garagehouder vertelt het met enige trots. “Want dat vind ik ook heel belangrijk”, verklaart hij. “Een schone garage werkt het fijnst. Ja, ik heb het hier honderd procent naar m’n zin en ik kijk uit naar de volgende tien jaar.”