Johan Norde.
Johan Norde.

Vorden verliest een trotse en
markante inwoner

In memoriam Johan Norde

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het coronavirus heeft het leven geëist van een markant Vordenaar: op 24 april overleed op 78-jarige leeftijd Johan Norde. Als trots inwoner van het dorp was hij altijd nauw betrokken bij en een gangmaker van tal van evenementen en activiteiten in Vorden. Zo was hij onder meer zeven jaar voorzitter en erelid van Oranje Vereniging Vorden, mede-oprichter, 25 jaar voorzitter en erelid van menvereniging In de Reep’n en mede-initiatiefnemer van de Vordense Slipjacht.

De in Vorden geboren en getogen Norde, een bijzondere persoonlijkheid, stond altijd met veel passie klaar voor de Vordense gemeenschap met als persoonlijke hoogtepunten het honderdjarig bestaan van Oranjevereniging Vorden in 1998 en de jaarlijkse Kastelenrit die al meer dan vier decennia lang op de tweede zondag in augustus plaatsvindt en die menvereniging In de Reep’n landelijke bekendheid opleverde.
De liefde voor het ‘oude gerei’, zoals hij de aanspanningen altijd noemde ontstond bij hem al tijdens zijn jeugd. Johan verdiende als vakantiehulp wat geld bij een boer in Hengelo. Daar hadden ze twee paarden die werden ingezet bij het ophalen van varkens. Hij mocht dan mee en vond het fantastisch. Ook zijn ‘Ome Derk’, de broer van zijn vader, bracht hem de liefde voor het paard en ‘gerei’ bij. Bij de Landelijk Rijvereniging De Graafschap hield een aantal leden zich bezig met het ‘aangespannen paard’. In 1975 werd besloten daar een zelfstandige vereniging voor op te richten.
Johan zette zich namens Stichting Hippisch Toerisme ook in voor de aanleg van ruiter- en menroutes om zo de paardensport in de Achterhoek te verbinden met het Duitse Münster. Johan Norde reed zelf ook een groot aantal jaren met een tweespan. Hij had een authentiek rijtuig en door zijn grote netwerk binnen het aangespannen rijden mocht hij meedoen aan de Nachtrit van Amsterdam die jaarlijks georganiseerd wordt door de Hoofdstad Aanspanning. Een tocht waaraan maar door een beperkt aantal genodigden met authentieke rijtuigen mag worden deelgenomen.
Zelf zette Johan ook veel tochten uit voor leden van In de Reep’n maar ook voor zusterverenigingen of speciale doelgroepen. Hierbij wist hij steeds weer op zijn eigen wijze toestemming te krijgen om over niet openbaar toegankelijke paden te mogen rijden waardoor de mooiste plekjes van Vorden konden worden bezocht. Elke tocht van Johan was weer een verrassing en hij wist als geen ander Vorden te promoten.

Slipjacht
Johan was jarenlang nauw betrokken bij de organisatie van de Vordense Slipjacht waarvan hij ook mede-oprichter was. Ook was Johan mede-oprichter én erelid van Buurtvereniging De Veldwijk uit de gelijknamige buurtschap waar hij met zijn gezin jarenlang woonde. In 1977 herintroduceerde hij in samenwerking met Bakker van Asselt de ‘Staringtaart’. Verder was Johan voorzitter van de senioren biljartvereniging ‘Op goed geluk’. Recent sprak hij samen met zijn plaatsgenoot Wim Polman nog de tekst in van een dorpsfilm van Vorden uit 1949 die Omroep Gelderland eind juni uitzendt in het kader van het programma ‘Ons dorp’.

Oranje Vereniging
Van 1991 tot 1998 leidde Johan de Oranje Vereniging Vorden. In die jaren kon het feest zonder poespas en voorschriften worden gevierd en dat was een kolfje naar zijn hand. Hij leidde de vereniging met passie, bedacht nieuwe dingen maar hield het oude graag in ere. Op Koninginnedag zelf was hij een druk man, want hij vond dat hij zich overal moest laten zien en dat deed hij dan ook. Als er wat te organiseren viel kende hij altijd wel iemand die daarmee kon helpen.
Zo ontstond voor de viering van vijftig jaar bevrijding het idee de toenmalig Commissaris der Koningin Jan Terlouw te vragen om naar Vorden te komen, mede doordat Johan iemand kende die bij Jan Terlouw werkte. En die kwam inderdaad. Volgens burgemeester Kamerling van Vorden, die Johan in 2003 de Erepenning van de gemeente Vorden uitreikte, was het vragen eigenlijk niet via de koninklijke weg gegaan. De reactie van Johan was destijds: ‘As he moar kump’.
In 1998 moest volgens Norde het honderdjarig bestaan van Oranjevereniging Vorden gevierd worden. Of de vereniging echt in 1898 was opgericht wist niemand. Maar er kwam geen tegenspraak en het werd een mooi en groots feest. En na zijn aftreden als voorzitter bleef hij een trouw bezoeker van de aubade waarbij hij dan het Wilhelmus uit volle borst meezong. Ook was Johan Norde als oud-voorzitter en erelid van Oranje Vereniging Vorden mede-organisator van de optocht in 2018, bij het 120-jarig bestaan van de vereniging.

Ceremoniemeester
Tot het uitbreken van de corona-crisis was Norde nog intens betrokken bij de viering van ‘75 jaar Bevrijding’ in Vorden. Met zijn enthousiasme en humor wist hij iedereen tot actie aan te zetten. Hij voelde zich het beste in de rol van ceremoniemeester en bracht die taak altijd op zijn eigen wijze tot een goed einde. Samen met Wim Polman bood Johan Norde vorig jaar het draaiboek aan van de bevrijdingsactiviteiten die hij samen met een groot bestuur in 2005 had georganiseerd. Daarmee zette hij ‘75 jaar Vrijheid’ opnieuw in de startblokken. Vanaf dat moment zette hij zich weer voor de volle honderd procent in om dit grote evenement te laten slagen. Zaterdag 11 april 2020 had een feestdag moeten worden, maar het corona-virus liet alle festiviteiten eindigen.

Het virus velde uiteindelijk ook Johan zelf. Hij zal, wanneer men in 2021 een poging doet om ‘75 +1’ Vrijheid te vieren, er niet meer bij zijn. Maar zijn grote betrokkenheid om Vorden in de picture te zetten zal toch op een of andere wijze aanwezig zijn. Johan was een bijzondere persoonlijkheid die ernst en humor op zijn eigen ludieke wijze naar voren kon brengen. Vorden zal hem missen, maar niet vergeten.

Met dank aan Bennie Bloemendaal, Frank van Setten, Wim Polman, Rinus Ilbrink en Jan ten Damme.