Ontwerp van de Nieuwe Meisjesvakschool van Friso Woudstra architecten in 2015 C Friso Woudstra Architecten
Ontwerp van de Nieuwe Meisjesvakschool van Friso Woudstra architecten in 2015 C Friso Woudstra Architecten

Nieuw ontwerp meisjesvakschool ligt al vijf jaar op de plank

Vordense architect maakte in 2015 al een ontwerp

ZUTPHEN - Friso Woudstra Architecten maakte in opdracht van Kruyssen projectmanagement in 2015 al een ontwerp voor de meisjesvakschool van architect Leliman, aan Vispoortplein 16 in Zutphen. Behoud van de bestaande bouw is volgens de Vordense architect niet mogelijk. "De school zoals hij er nu staat is onbruikbaar."

Door Alize Hillebrink

In 2013 heeft de eigenaar van de voormalige school, Willem Goudkuil, in overleg met de gemeente besloten een zorgcomplex te vestigen op de locatie van de oude school, die recht doet aan het beschermd stadsgezicht. De karakteristiek van de voormalige meisjesschool diende als uitgangspunt en inspiratiebron voor het totaalplan. In december 2013 sprak het college de wens uit over de principe-medewerking van Vispoortplein 16 tot een woon-zorgcomplex. "Het college was positief, het plan is zelfs door de welstand geweest", zegt Woudstra.

Res Nova Monumenten verrichtte in 2013 een bouw- en architectuurhistorische analyse met waardenstelling bouwhistorische verkenning van het schoolgebouw. Bangert en Van Hagen, bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur, deed onderzoek naar de geschiedenis, de aanwezige groenstructuren, situering in het stedelijk weefsel en de beleidsaspecten van de gemeente Zutphen.

'Terugbouwen als replica'
De bevindingen leidden uiteindelijk tot een schriftelijke motivatie tot sloop van het pand aangezien het huidige pand ongeschikt zou zijn als woon-zorgcomplex. "Een deel van benedenverdieping ligt onder het maaiveld, dat is niet handig. Je kunt overwegen de gevel te laten staan, maar dan moet je er een toren achter zetten. De vraag is of je dat wil." De ontwerpen van Woudstra tonen een pand in de stijl van architect Leliman die de beeldbepalende uitstraling uit die tijd moet herstellen. "Dat is onze specialiteit", zegt Woudstra met een trotse lach. "Terugbouwen als replica." Op meerdere plekken in Nederland heeft hij soortgelijke projecten. "Als je erlangs loopt, zie je niet dat het nieuwbouw is."

Waardoor het proces uiteindelijk stagneerde, is volgens Woudstra de collegewisseling in 2018. "En nu begint het hele circus weer opnieuw", verzucht hij.

Zakenpartner van Goudkuil, Eric Kruyssen, zei in de Forumbijeenkomst van de gemeenteraad op 17 februari jongstleden, dat er inmiddels is afgestapt van zorgwoningen en dat de bedoeling is om 32 appartementen te realiseren in het hogere segment. Ook hierbij rijst de vraag of het wel pand geschikt is voor dit doel.

Gelukkig bieden de in november 2019 door het college van B&W vastgestelde stedenbouwkundige randvoorwaarden alle ruimte tot een 'voormalige vakschool in een nieuw jasje'. Wel moet nieuwbouw verwijzen naar de historie van de plek en tenminste 70 procent van de materialen van het oude schoolgebouw moet worden hergebruikt. Ook het monumentaal groen moet worden gerespecteerd. "Eisen waaraan ons ontwerp volledig voldoet," zegt Woudstra. "We kunnen dezelfde baksteen gebruiken, het natuursteen kan worden hergebruikt en de wapens kunnen we integreren in de gevel."

Toch zei wethouder Annelies de Jonge tijdens de forumbijeenkomst dat het pand niet gesloopt mag worden. "Tenzij er aantoonbaar geen andere mogelijkheid is. Als dat zo is, kan de eigenaar van het pand een sloopvergunning aanvragen. Met het nieuwe ontwerp moet worden voldaan aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden die zijn gebaseerd op het in ere houden van het beschermde stadsgezicht."

Nu de kaarten opnieuw lijken te zijn geschud is er ook een andere architect ten tonele verschenen die er nu met de eer vandoor lijkt te gaan. Tijdens de Forumavond van de gemeenteraad op 17 februari hield architectenbureau Courage uit Apeldoorn een presentatie over de mogelijkheden van het pand. Woudstra ontkent Courage te kennen en zegt niet te zijn geïnformeerd. Courage heeft geen respons gegeven op vragen van deze krant.

Bereidheid
Volgens Rick Verschure, voorzitter Burgerbelang Zutphen/Warnsveld en initiatiefnemer van de motie tot behoud oude meisjesvakschool heeft het college er belang bij dat het pand blijft staan, "of de contouren". "Omdat het gevoelig ligt in de samenleving. Architectuur uit de periode van Leliman in Zutphen is nul en dat moeten we koesteren." Volgens Verschure is de kwestie zeker oplosbaar. "Het gaat om de wil. Ben je een Dagobert Duck pur sang of houd je ook rekening met de samenleving? Het heeft te maken met bereidheid."

Volgens de fractievoorzitter is er één optie waarmee de gemeente nieuwbouw zou kunnen tegenhouden: "Namelijk door geen sloopvergunning af te geven." En de stedenbouwkundige randvoorwaarden? "Die zullen dan moeten worden aangepast, anders hebben we een conflict."

De Meisjesvakschool staat op 23 maart opnieuw op de agenda van het Forum. De motie tot behoud van de oude meisjesvakschool wordt op 6 april in stemming gebracht.