Huisartsen Albers en De Jong over de corona-epidemie

VORDEN – "Er is een gedeeltelijke hectiek. We moeten anders werken dan we gewend zijn", aldus Ben Albers en Geke de Jong, huisartsen in Vorden. "Wat we nu aan het doen zijn is alle niet-spoedeisende hulp uitstellen tot na de corona-epidemie. We willen iedereen die niet acuut ziek is niet op de praktijk zien. Stel je voor dat je het virus oploopt omdat je hier komt voor een wratje. "

Door Liesbeth Spaansen

De huisartsen zijn druk met beslissingen maken. "Kan iemand op eigen kracht beter worden, heeft hij medicatie nodig of moet hij naar het ziekenhuis?" Onze wachtkamers zijn een enorme bron van besmettingsgevaar, dus we laten de mensen buiten wachten."

De 'gewone' ziektes gaan ook door en daarvoor willen de huisartsen de mensen blijven helpen. Daarom zijn de patiëntenstromen gescheiden. "Intern hebben we een splitsing gemaakt. 's Morgens zien we mensen die 'gewoon' ziek zijn, in de middag alleen mensen met corona-verschijnselen.

'We willen

iedereen die

niet acuut ziek

is niet op de

praktijk zien'

Daarvoor hebben we ook een aparte kamer ingericht met een eigen ingang. Na de behandeling wordt deze kamer schoongemaakt en gelucht. Zo proberen we iedereen te beschermen."

Inmiddels kijken de huisartsen naar Brabant. "We liggen een week achter op de situatie daar. Gisteravond hoorde ik dat de helft van de huisartsen in Brabant ziek is." Ben Albers realiseert zich dat er een kans is dat hij het ook krijgt omdat hij in het weekend gewerkt heeft in Zutphen, als dienstdoende arts op de huisartsenpost. "Bij visites bij een verdenking van corona gaan we naar binnen met mondkap op en een schort aan, komen patiënten met corona onverwacht binnen op de huisartsenpost dan worden ze in een isolatiekamer gezet. Maar liever weten we van te voren wat er speelt: Bel als je hulp nodig hebt altijd de assistente van de huisarts of huisartsenpost, ga niet op eigen initiatief naar de praktijk of de huisartsenpost."

Het is zelfs mogelijk dat de aangescherpte werkwijze omtrent het coronavirus nog wordt opgeschaald, weet dr. De Jong. "Dan wordt bijvoorbeeld per dorp één huisartsenpraktijk ingericht voor coronapatiënten. Bij het verschijnen van weekblad Contact kunnen de richtlijnen weer zijn aangepast, het laatste nieuws is te vinden op de Facebookpagina van de Vordense huisartsen."

De artsen juichen toe dat veel mensen zich spreiden, isoleren en vanuit huis werken. "Dat is een goede stap om de piek uit de epidemie te halen. Wij moeten zorgen dat we voldoende beademingscapaciteit beschikbaar houden. Toch is er in het weekend van 14 en 15 maart wel een omslag geweest, de mensen zijn geschrokken. Het is hier op de praktijk wel wat drukker, maar niet veel. Mensen proberen efficiënt gebruik te maken van de zorg, dat waarderen we."