De jubilarissen Henny Blaak (l) en Henk Reerink. Foto: Jan Hendriksen.
De jubilarissen Henny Blaak (l) en Henk Reerink. Foto: Jan Hendriksen.

Twee man: 140 jaar
muziek

Henny Blaak en Henk Reerink van Harmonie Vorden gehuldigd

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het is donderdagavond angstvallig stil in de foyer van het Vordense Kulturhus. Terwijl daar normaal Harmonie Vorden repeteert. Corona! "Het is een rigoureuze maatregel die ongekend is. Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zegt de 83-jarige Henny Blaak. "Of ja, toch. Nu je het zo zegt. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog mocht ik als jonge muzikant van het christelijk harmonieorkest Wilhelmina in Almelo van de Duitsers ook niet muziek maken in verenigingsverband", herinnert de Vordenaar zich.

Henny Blaak werd twee weken geleden gehuldigd omdat hij maar liefst 75 jaar lid is van de Muziekbond Gelderland-Flevoland waarbij Harmonie Vorden is aangesloten. Sinds 2008 is Blaak lid van de Vordense muziekvereniging. In die 75 jaar werd diversiteit het kernwoord van deze geboren muzikant die op diverse instrumenten gespeeld heeft en in diverse orkesten actief was. En dat zorgt voor een indrukwekkende muzikale loopbaan. In het kielzog van zijn huldiging werd ook zijn plaatsgenoot, de geboren en getogen Vordenaar Henk Reerink (78) gehuldigd. Die was een niet minder indrukwekkend aantal van 65 jaar lid van Harmonie Vorden.

Crisisoverleg
In de foyer van het Vordense Kulturhus waar normaliter de muzikanten binnendruppelen voor hun wekelijkse repetitieavond en er talloze andere activiteiten plaatsvinden is in klein teamverband achter de schermen crisisoverleg. De repetities van de muzikanten zijn op advies van de landelijke overkoepelende bond van muziekverenigingen inmiddels afgelast. "We zouden vanavond met het jeugdorkest een repetitie hebben in het kader van het Bevrijdingsconcert. Maar naar nu blijkt wordt dit concert vanwege het coronavirus uitgesteld. Erg jammer. We hadden al intensief naar dit bijzondere concert toegewerkt", zegt het jubilerende tweetal.

'Muziek was

altijd mijn

passie en

uitlaatklep'

Uitlaatklep
Als we terloops alle muzikale activiteiten van Henny Blaak de revue laten passeren kan zonder meer worden geconcludeerd dat hij een beroepsmatige carrière als muzikant is misgelopen. Want zijn staat van dienst is inderdaad indrukwekkend. "Ja, dat mag je misschien wel concluderen. Ik kom uit een echt arbeidersgezin. Mijn vader zei destijds 'ga maar aan het werk'. En ik ben ruim veertig jaar werktuigbouwkundige geweest bij machinefabriek Stork in het Twentse Hengelo. Muziek was mijn passie en uitlaatklep."
Henny's vader, zus, broer, ooms en neven en nichten waren allemaal bij de muziek in Almelo, de plaats waar Henny geboren werd. Bij harmonie
orkest Wilhelmina leerde hij op achtjarige leeftijd klarinet spelen. Later kwamen daar de saxofoon, de fluit en de contrabas bij.

Blake Five
Zijn interesse voor muziek was breder dan alleen harmoniemuziek. "Ik hield ook van gospel, jazz en blues. En zo speelde ik naast harmonieorkesten in onder meer Hengelo (O), Enschede, en Eibergen (Euphonia) in allerlei andere muzikale gezelschappen en ensembles zoals onder andere het Twentse amateursymfonieorkest Elad, het Hengeloos Blaaskwintet en de bigband van de Hengelose revue. Daarnaast had ik een eigen band met de toepasselijke naam Blake Five. Kortom, muziek was mijn lust en leven. Het heeft mij veel plezier gegeven, gevormd en jong van geest gehouden. En het geeft ook nog eens lijfelijke ontspanning. Want als je een blaasinstrument bespeelt heb je een goede conditie nodig."
Toen Henny vanuit Eibergen in 2008 in Vorden kwam wonen kreeg een lid van de voormalige muziekvereniging Sursum Corda daar snel lucht van. Henny werd gevraagd of hij lid wilde worden. "Eerst heb ik de boot nog even afgehouden. Maar ik kon niet zonder, zo bleek al snel." Toch heeft Henny recent zijn afscheid bij Harmonie Vorden aangekondigd. "Na het zomerconcert stop ik. Het is mooi geweest."

Boerenzoon
Henk Reerink heeft het relaas van Henny met interesse aangehoord. "Ik kan hier niet aan tippen. Mijn muzikale carrière is wat minder indrukwekkend", zegt hij gekscherend. Henk werd als dertienjarige boerenzoon uit buurtschap Delden lid van Sursum Corda omdat zijn moeder hem samen met zijn twaalfjarige broer aanmeldde bij hun buurman die lid was van deze christelijke muziekvereniging. Van deze buurman hebben we op de althoorn leren spelen. Muziekscholen waren er in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog niet. Ik heb geen enkel officieel muziekdiploma. Door al die jaren heen ben ik althoorn altijd trouw gebleven."

Wat Reerink het meest bijgebleven is van al die jaren zijn de talrijke serenades die in het verleden werden gebracht aan jubilerende echtparen. "Prachtig was dat. Jammer genoeg gebeurt dat heden ten dage niet zoveel meer. Maar ook de volksfeesten waren altijd een hoogtepunt. Steevast waren we van de partij op het Oranjefeest in de Wildenborch en op het Lindese Volksfeest. En daar komen we nu nog steeds als Harmonie Vorden." Henk kan niet anders dan ook het meest trieste voorval uit al die 65 jaar aan te stippen. De dramatische vrijdag 25 augustus 2006 toen op de Algemene Begraafplaats in Vorden bij een blikseminslag tijdens een begrafenisplechtigheid twee leden van Sursum Corda om het leven kwamen. "Een gebeurtenis die je nooit vergeet."

Hoger plan
Naast de muziek was en is Henk ook actief verenigingslid bij allerlei andere activiteiten zoals in het verleden bij onder meer de oud-papierinzameling. "Containers vol hebben we bij elkaar gesleept. En wat ook prachtig is, is de jaarlijkse slaatjesactie. Al die jaren heb ik meegewerkt. In de morgen de bakjes verkopen die 's nachts bij De Herberg waren gevuld. Deze activiteit zorgt naast de welkome financiële opbrengst ook nog steeds voor een grote saamhorigheid onder de leden."
En waar het tweetal tot slot ook met genoegen op terugkijkt is de samensmelting van de twee voormalige Vordense muziekverenigingen Sursum Corda en Concordia. "Dat heeft de muziekontwikkeling in verenigingsverband in Vorden absoluut versterkt en op een hoger plan gebracht."