Jansje Ruiterkamp verzorgde een gastles over de oorlog voor leerlingen uit groep acht van de Dorpsschool. Foto: Jan Hendriksen,
Jansje Ruiterkamp verzorgde een gastles over de oorlog voor leerlingen uit groep acht van de Dorpsschool. Foto: Jan Hendriksen,

Oorlogsverhaal maakt diepe indruk op kinderen

Jansje Ruiterkamp vertelt op de drie Vordense basisscholen

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De elfjarige Jurgen Ruiterkamp steekt tijdens de gastles over de oorlog spontaan zijn vinger op. Hij heeft nog een spannende aanvulling op het verhaal dat de 73-jarige Vordense Jansje Ruiterkamp aan de leerlingen uit groep acht van de Vordense Dorpsschool vertelt. "In het huis waar ik woon zitten nog scheuren in de muren van de bommen. We wonen vlak naast de spoorbaan."

In het kader van '75 jaar Bevrijding' heeft het 4 Mei Comité Vorden Jansje Ruiterkamp-Klein Lebbink samen met comitélid Corrie Peters uitgenodigd om gastlessen te geven. Deze maand vertellen zij leerlingen in de groepen acht van de drie Vordense basisscholen (De Hooge Voorde, Dorpsschool en De Kraanvogel) over de bezetting en de bevrijding en gaan ze met de kinderen in gesprek over de Tweede Wereldoorlog. De oudste basisschoolleerlingen worden, naast de herdenking op 4 mei, door het comité nadrukkelijk betrokken bij activiteiten die begin april in Vorden worden georganiseerd in het kader van '75 jaar Bevrijding'.

Corona
Het is overigens door de maatregelen rond het coronavirus nog onduidelijk of alle activiteiten doorgang kunnen vinden. Mocht dat wel het geval zijn dan krijgen negentig kinderen van de hoogste groep van de drie Vordense basisscholen op woensdagmorgen 1 april een 'Bevrijdingsontbijt' aangeboden. Na het Bevrijdingsontbijt gaan de leerlingen per fiets vanaf het Kulturhus in groepen naar tien locaties in Vorden waar 'vertellers' aanwezig zullen zijn met een verhaal wat zich in de oorlog op die plek heeft afgespeeld.
Jansje Ruiterkamp nam tijdens de gastles de leerlingen van de Dorpsschool al mee naar één van die mogelijke locaties: de Lindesche Molen. Vlak daarbij stortte namelijk een Engels vliegtuig neer dat na de bombardementen in Duitsland weer op terugweg was naar Engeland. Het overlevingsverhaal dat Jansje van haar familieleden heeft maakte zichtbaar indruk op de kinderen. "De soldaten die daarbij omkwamen liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Vorden", vertelt Jansje terwijl ze enkele scherven van het vliegtuig de klas laat rondgaan. De geboren en getogen Vordense verdiepte zich tijdens haar hbo-studie nog eens extra in de Tweede Wereldoorlog. Zij schreef er haar eindscriptie over die als thema meekreeg: 'Wat zeggen de kerken van de oorlog en verzet'.

Betrokken
'Meester' Jasper van groep acht van de Dorpsschool zegt dat hij in aanloop naar de herdenkingen ook nog de nodige aandacht aan de oorlog zal schenken. Als Corry Peters vertelt dat de kinderen op zaterdagmiddag 11 april in één van de legervoertuigen van Keep Them Rolling mogen zitten tijdens het defilé in Vorden gaan de vingers van alle jongens meteen omhoog. Die van Dennis Kettelerij (12) was het eerste: "Dat lijkt me wel stoer", zegt hij. Ook Jurgen Ruiterkamp ziet dat wel zitten.

Bevrijdingsmonument
Na de fietstocht door Vorden verzamelen de kinderen zich bij de muziekkoepel die belangeloos door Stichting Muziekkoepel Vorden beschikbaar wordt gesteld. Van daaruit gaat de groep naar het Bevrijdingsmonument aan het Emmaplein waar alle kinderen een bloem krijgen. Als ze die bij het monument hebben gelegd zal voorzitter Chris Voerman van het 4 Mei Comité Vorden deze herdenkingsmorgen afsluiten.