Allerlei materiaal staat de bouwploeg ter beschikking, waaronder steigers en een hoogwerker. Foto: PR
Allerlei materiaal staat de bouwploeg ter beschikking, waaronder steigers en een hoogwerker. Foto: PR

Kaartverkoop Openluchtspel Baak start begin april

BAAK – De kaartverkoop voor het openluchtspel ' t Was nog nooit zo duuster…' start begin april. De toegangsbewijzen zijn dan online te bestellen via de website en te koop bij café Herfkens in Baak en Welkoop Toldijk. De voorbereidingen van het openluchtspel gaan door met inachtneming van de berichtgeving en protocollen rondom het Coronavirus.

Door Alice Rouwhorst

Elke maandagavond oefenen de toneelspelers in het kantoor van het bedrijf BMI op het Dambroek, dat deze ruimte ter beschikking stelt. Ze kruipen in de huid van hun karakter en proberen steeds meer oma Sini, vader Albert of zoon Kevin te worden. Zodra iedereen binnen is, de laatste nieuwtjes uitgewisseld zijn en de koffie op is, beginnen Carla Hubers en Ben te Dorsthorst, de regisseurs, met het losmaken van alle spieren. De spelers staan in een kring en volgen de instructies. Dan komt het tekstboek voor de dag, dat opengelegd wordt bij bedrijf drie. Het oefenen kan beginnen. De tekst zit nog niet in het hoofd evenmin als de opbouw van het denkbeeldige decor. Waar loop ik heen? Is links of rechts het woonhuis of de schuur? De regisseurs volgen alles op de voet en geven de spelers aanwijzingen. "Als je dat zegt, loop je al langzaam richting de schuur, Kun je met een hogere stem praten? Je bent hier echt bezorgd, dat moet uit je intonatie en lichaamstaal blijken." Zo proberen ze de toneelspelers te helpen bij het één worden met hun personage.

Eigentijds verhaal
Jong en oud, uit Baak en omgeving, doet mee aan het elfde openluchtspel dat op 5, 6, 10, 12 en 13 juni opgevoerd zal worden aan de Schooldijk 6 op het erf van de familie Hebben. Speelden de voorgaande stukken zich af in het verleden, het spel van dit jaar belicht de huidige tijd met loverboys, postcodeloterijen, melkrobots en zuipketen in het algemeen en de problematiek van het melkveebedrijf van de familie Tamming in Baak in het bijzonder. Vader Albert en moeder Joke proberen als dragers van het gezin alles in goede banen te leiden. Maar dat is niet gemakkelijk met een demente oma Sini die voor behoorlijk wat deining zorgt en de hele familie claimt. Albert wil graag rond zijn zestigste stoppen met melken. Een nieuwe knie voor hem legt druk bij zoon Kevin, die zich op het bedrijf wil bewijzen. Hij en zijn broer Dennis hebben beiden de ambitie om de boerderij over te nemen. Dennis vertrekt voor enige tijd naar Australië, waar Kevin het niet mee eens is. Zus Merel studeert in Groningen en neemt vanuit daar twee kennissen mee naar de boerderij. Opa Gerhard heeft zo zijn eigen gedachten over het reilen en zeilen op het boerenbedrijf. De buren Hendrik en Bertha Doorman zijn nog wat van de oude stempel; zij is vooral erg nieuwsgierig en bemoeizuchtig. Toch is het de conservatieve buurman die met een hele belangrijke mededeling komt. Deze maakt bij jong en oud veel los … Hoe één en ander zich ontwikkelt, is begin juni te zien.

Veel vrijwilligers
Zoals altijd is het een openluchtspel met een lach en een traan, opvallende typetjes en een passend decor. Voor het laatste is de bouwploeg verantwoordelijk. Daar waar nu nog een weiland is, verrijst eind mei onder andere een façade van een schuur, een boerderij met een keet voor de jeugd en een tribune voor het publiek. Vele vrijwillige handen worden uit de mouwen gestoken om het Baakse openluchtspel in 2020 wederom tot een succes te maken. Extra handen zijn van harte welkom, bijvoorbeeld voor de catering. Aanmelden kan via info@openluchtspelbaak.nl.

Kaartverkoop
De kaartverkoop start begin april. Wees er snel bij, want op is op. Kaarten kosten in de voorverkoop 12 euro en zijn te bestellen via de website www.openluchtspelbaak.nl. Dit jaar zijn voor het eerst ook kaarten bij café Herfkens in Baak en bij de Welkoop in Toldijk verkrijgbaar. Aan de kassa kosten de kaarten 15 euro.

Voorstellingsdata
Openluchtspel Baak wordt gehouden op 5, 6, 10, 12 en 13 juni 2020 aan de Schooldijk 6 te Baak. Aanvang 19.30 uur.


www.openluchtspelbaak.nl

De handige vrijwilligers van de bouwploeg zijn buiten begonnen met het bouwen van het decor. Op het erf van Hebben verrijzen een boerderij, woonhuis en schuur. Foto: Alice Rouwhorst
Met het tekstboek bij de hand wordt het derde bedrijf van het openluchtspel 't Was nog nooit zo duuster...' geoefend. Begin juni kent elke speler zijn tekst uit het hoofd en weet zijn plek op het toneel. Foto: Alice Rouwhorst