Coops Molen krijgt zijn nieuwe kap, een historisch moment. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Coops Molen krijgt zijn nieuwe kap, een historisch moment. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Na tachtig jaren een kap voor Coops Molen

ZELHEM - De weergoden waren op hun best; na een regenachtige avond en nacht was het vrijdagochtend 6 maart droog weer. Anderhalf jaar na de 200ste verjaardag van de Coops Molen aan de Wiekenweg in Zelhem stond een op maat gemaakte kap op zijn plek. De Zelhemse korenmolen uit 1818 en hun eigenaren en belangstellenden beleefden hiermee een belangrijk en uniek moment. De molen verdiende en kreeg een groot applaus.

Door Liesbeth Spaansen

Eigenaresse Hélène Pellegrini en Stichting Coops Molen nodigden belangstellenden uit om dit bijzondere moment mee te beleven. Dat lieten veel molenliefhebbers, genodigden en Vrienden van de Coops Molen niet aan zich voorbij gaan; zij stonden al vanaf de inloop om 8.00 uur op het voor deze gelegenheid met linten afgezette terrein. Met een hijskraan van Kuiphuis Kraanverhuur verrichtten de mannen van Vaags Meester Molenaars uit Aalten het zware werk. Als voorbereiding werd eerst de tijdelijke kap verwijderd en daarna zetten zij achtereenvolgens de koningsspil, bonkelaar en vang op hun plek. Tot slot werd met uiterste precisie de kap in de banden gehangen en kon deze naar boven worden gehesen en op zijn plek gezet.

Hélène Pellegrini sprak zelf van een echte mijlpaal, want na tachtig jaar had de Coops Molen nu weer een kap. "Ik ben vooral trots, maar het is ook wat onwerkelijk na een intensieve periode van voorbereidingen voor deze bijzondere dag." Zij heeft grote plannen met de molen. "Het is het de bedoeling dat de molen gaat draaien en malen en dat ook de oude functies van destijds worden teruggebracht. Met de stichting gaan we allerlei leuke activiteiten organiseren om in het onderhoud van de molen te kunnen voorzien. Het wordt een centrum van bedrijvigheid."

Arno Duitshof is eveneens trots op het resultaat. "Ik ben bezig om het molenaarsdiploma te halen en volg al even theorielessen. Voor de praktijklessen had ik vanwege de restauratie nog niet veel tijd, maar ik kan straks in mijn eigen tuin terecht en elke dag oefenen."

Na het officiële moment van het plaatsen van de kap was het tijd voor koffie en napraten. Voor de mannen van Vaags en Kruiphuis gingen de werkzaamheden nog even door. De roeden van het wiekenkruis kwamen op een dieplader langs de smalle Wiekenweg gereden. Deze worden op een later moment geplaatst. "Het maken van onze molenroeden was voor Molenmaker Vaags ook een mijlpaal, omdat daarmee de tien kilometer aan gelaste molenroeden door de jaren heen bereikt werd", vertelt Hélène enthousiast. "De twee korte en twee lange schoren zijn gezaagd bij Molen Agneta in Ruurlo. Die komen binnenkort ook naar Zelhem." Voor het einde van de ochtend werd de baard, de plank tegen inwatering en waar de naam van de molen op staat.

Hélène Pellegrini kocht in 2015 de molen, de maalderij en molenaarswoning. De Coops Molen is een historische, ronde stenen grondzeiler die bijzonder gebouwd is: het eerste deel van de molenromp is cilindrisch en daarna is hij conisch. Stichting Coops Molen werd opgericht om te kunnen zorgen voor de financiële middelen voor de restauratie. Na subsidies te hebben ontvangen van de provincie Gelderland, de gemeente Bronckhorst en tal van andere subsidieverstrekkers en donateurs. In 2018 kon worden gestart. De planning is om alle werkzaamheden met de Nationale Molendagen zaterdag 9 en zondag 10 mei 2020 te hebben afgerond.


www.coopsmolen.nl

Meer foto's staan op Achterhoekfoto.nl en facebook.com Coops Molen

Belangstellenden slaan de werkzaamheden van het plaatsen van de kap gade. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Coops Molen krijgt zijn nieuwe kap, een historisch moment. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Belangstellenden slaan de werkzaamheden van het plaatsen van de kap gade. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
De nieuwe kap komt los van de grond, om op de gerestaureerde Coops Molen te worden geplaatst. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Filmpje over de plaatsing van de kap op Coops Molen. Film: Han van der Lans, voorzitter van Stichting Open Monumenten Dagen Bronckhorst