Marriëtte Coops van stichting Spoenk en Battle4kids-voorzitter Erik Hofmans promoten de twee Buddy Obstacle Runs die dit jaar worden gehouden. Foto: Eric Klop
Marriëtte Coops van stichting Spoenk en Battle4kids-voorzitter Erik Hofmans promoten de twee Buddy Obstacle Runs die dit jaar worden gehouden. Foto: Eric Klop

Stichting Battle4kids verlegt de grenzen

Ook in Bronckhorst kan iedereen meedoen aan Buddy Obstacle Run

Door Eric Klop

ZUTPHEN/BRONCKHORST – In het voorjaar van 2018 sprak hij in deze krant de hoop uit: "De Buddy Obstacle Run moet een jaarlijks terugkerend evenement worden dat zich gedragen door heel Zutphen en omstreken focust op de ziekte van Batten." De wens van Erik Hofmans, voorzitter van de organiserende stichting Battle4kids, werd bewaarheid. Zaterdag 27 juni kent de ´sportieve belevenis´ zijn derde editie. En er staat meer op stapel…

Wederom met het uitstekend geoutilleerde complex van Warnsveldse Boys als start- en finishlocatie worden de deelnemers uitgedaagd om over een drietal afstanden 34 hindernissen met af en toe ook survivalelementen te overwinnen. Jong en oud, gehandicapt of niet. "Want dat maakt de Buddy Obstacle Run uniek", benadrukt Zutphenaar Erik Hofmans. "Iedereen mag meedoen! Dit betekent dat er voor iedere deelnemer een geschikte afstand is. Nieuw is dat er niet een maar twee parcoursen geschikt worden gemaakt voor gehandicapte sporters. De een met nog wat meer uitdaging dan de ander."

Stichting

Battle4kids

wil bekendheid

genereren

en geld

binnenhalen

voor

onderzoek

naar ziekten

bij kinderen

Stichting Battle4kids streeft naar inclusie, met name als het om kinderen met een chronische ziekte of beperking gaat. En wil bekendheid genereren en geld binnenhalen voor wetenschappelijk onderzoek naar ziekten die bij kinderen voorkomen. Tijdens het evenement op 27 juni staat opnieuw Batten centraal, een zeer zeldzame, genetisch bepaalde en slopende stofwisselingsziekte. "Bij de editie vorig jaar werd via deelnamekosten en sponsoring 14.000 euro opgehaald", weet Hofmans. "In juni aanstaande hopen we op twintigduizend."

Maar daarmee zit de inzet van de organisatoren voor het goede doel er dit jaar nog niet op. De stichting breidt z'n focus en activiteitenpalet uit naar de gemeente Bronckhorst. Op zondag 4 oktober heeft daar de tweede Buddy Obstacle Run van 2020 plaats. Rondom camping Jena, in het natuurgebied tussen Hummelo en Doetinchem.

Hofmans: "Dan klimmen en klauteren de deelnemers, uiteraard opnieuw met of zonder beperking of ziekte, voor onderzoek naar de Ziekte van Crohn bij jonge kinderen. Jaarlijks worden er in Nederland zo'n 75 door deze chronische darmontsteking getroffen. Hun prognose is veel slechter dan bij oudere jeugd en volwassenen die met deze ziekte te kampen hebben. Omdat hun ziekte lastig is vast te stellen, gaat de behandeling vaak laat van start. En door gebrek aan passende medicatie lopen jonge patiënten bovendien een groter risico op ernstiger complicaties, verwijdering van delen van de darm en aanleg van een stoma. Deze kinderen hebben dus een veel lagere kwaliteit van leven. Dat willen en kunnen we veranderen!".

Spoenk
Bronckhorst juicht het toe dat de stichting ook binnen haar grenzen actief wordt. Volgens Erik Hofmans doet men er ten stadhuize alles aan om de organisatoren ter wille te zijn. "G-sport en inclusie heeft de gemeente in haar beleid hoog in het vaandel staan. Men wacht luid en duidelijk op input. Die levert Battle4kids, te beginnen op 4 oktober."

Maar niet alleen lokale overheden zijn enthousiast over wat de activiteiten voor kinderen met een ziekte of beperking actief dan wel passief in petto hebben. Zo bestaat in Zutphen en omstreken sinds enige jaren de stichting Spoenk. "Onze organisatie is opgericht door ouders van een zorgintensief kind", vertelt voorzitter Marriëtte Coops, moeder van de 9-jarige Valentijn die zowel een verstandelijke beperking als in ernstige mate epilepsie heeft.

'In de lokale

samenleving

zijn nog veel

drempels'

"In de lokale samenleving zijn nog veel drempels. Het is niet vanzelfsprekend dat kinderen of jongeren met een beperking of chronische ziekte mee kunnen doen aan activiteiten, terwijl die juist belangrijk zijn voor hun ontwikkeling, welbevinden en participatie. Daarnaast brengt dit voor het hele gezin beperkingen of zelfs een isolement met zich mee. Meedoen wordt ook voor de ouders, broertjes en zusjes bemoeilijkt. Onze wens is dan ook een lokale leefomgeving waar het vanzelfsprekend is dat ook kinderen en jongeren met een handicap of ziekte deel kunnen nemen aan sport-, spel- en beleefactiviteiten. Door Spoenk zelf georganiseerd of zoals die door Battle4kids worden ontplooid."

Zoon Valentijn heeft een te laag ontwikkelingsniveau om mee te doen in de G-teams die reguliere sportverenigingen vaak onder hun hoede hebben. "Maar in de Buddy Obstacle Run waaraan hij de eerste edities deelnam kon hij dankzij de buddy en mijn hulp wel mee", blikt Marriëtte Coops terug.

Klimmen en

klauteren voor

deelnemers

met of zonder

beperking of

ziekte

"Ook onze twee jaar jongere dochter Lieve droeg haar ondersteunende steentje bij. Broer en zus waren zó blij dat zij de uitdaging samen hadden volbracht en dat ook hij nu werd gezien. Ons hele gezin kon er weken op teren. Reken dus maar dat we bij de komende runs opnieuw van de partij zijn. Weer kunnen ervaren hoe ontzettend fijn het is als je samen mee kunt doen", aldus de voorzitter van de stichting die z'n naam ontleend aan een door Pippi Langkous verzonnen woord waarmee ze naar de dokter ging met de vraag wat voor ziekte dat is. "Pippi is geen doorsneekind. Ze is anders. Maar zeker niet zielig. Actief, midden in het leven staan. Net als onze Valentijn en andere kinderen met een beperking of chronische ziekte graag willen. Ik hoop echt dat dit evenement een inspiratie is voor andere initiatieven die voor iedereen openstaan. Het kan!"

Belangeloos
De mensen achter Battle4kids brengen met hun Buddy Obstacle Run meer open doekjes te weeg. Zo zijn onder meer Stichting Judo Zutphen, Fysiopraktijk Meijer in Warnsveld en de plaatselijke politie inmiddels vaste leverancier van buddy's.

Verder meldt voorzitter Erik Hofmans dat met ingang van de komende editie hindernissen niet allemaal meer hoeven te worden gehuurd. "We gaan een aantal obstakels kopen, zodat G-instellingen die we tegen een vergoeding kunnen gebruiken om te trainen. Daarnaast bouwen de aannemersbedrijven Dijkman, Kappert en, in samenwerking met serviceclub Kiwanis, Christiaans belangeloos enkele hindernissen. Een daarvan is echt uniek. Een tweedelige 'quarterpiper' die op een aanhangwagen is gemonteerd. Makkelijk voor transport! En er komt een tweede zeer bijzondere hindernis aan. Maar die blijft nog even een verrassing…"

De stichting Battle4kids lijkt uit het spectrum van goede doelen in Zutphen en omstreken niet meer weg te denken. Dit gaat hand in hand met een zekere professionalisering. Erik Hofmans draagt binnenkort de voorzittershamer over aan Fred Feller, terwijl hij zelf de functie van directeur operationele zaken op zich zal nemen.

"Zodat de activiteiten nog nadrukkelijker kunnen worden aangestuurd. Verder hebben we met Gertjan Schut een nieuw bestuurslid gevonden die zich vooral richt op onderzoek naar zeldzame kinderziektes die we eventueel aan onze evenementen kunnen linken. En altijd met het doel dat iedereen, jong, oud, wel of niet met een handicap of chronische ziekte, daar aan mee kan doen. Dat besef begint meer en meer te landen", besluit Erik Hofmans.


www.battle4kids.nl

www.buddyrun.nl

www.stichtingspoenk.nl

Marriëtte Coops geniet met haar zoon Valentijn van een hindernis tijdens de Buddy Obstacle Run die vorig jaar plaatsvond. Rechts een extra buddy. Foto: Ronald Verbeek