Glenn Janssens en Koen Hermans voor hun nieuwe zijspan. Foto: Guido Pelgrim
Glenn Janssens en Koen Hermans voor hun nieuwe zijspan. Foto: Guido Pelgrim

Coronavirus treft ook
zijspancrossers

HENGELO - De zijspancrossers stonden te popelen om het seizoen te beginnen met drie ONK-wedstrijden in maart en twee in april, maar voorlopig staan vanwege het coronavirus alle motoren stil. Ook de eerste Grand Prix op 19 april in Oss is al uitgesteld naar juni.

Door Willy Hermans

Na de afgelasting van de eerste wedstrijd in St. Isidorushoeve door het slechte weer stond op 15 maart de race in Lochem op het programma. Deze kwam te vervallen door het virus en ook Lierop (22 maart) is geannuleerd. Of Halle (5 april) en Valkenswaard (12 april) wel kunnen worden verreden zal later worden bekend gemaakt.
Door de snelle verspreiding van het virus loopt de voorbereiding van de zijspancrosstoppers behoorlijk in de soep. Koen Hermans baalt ervan, maar heeft er wel begrip voor: "Het is nu onverantwoord en het kan niet anders. Wel jammer want de ONK-wedstrijden zijn juist mooie testen voor het Grand Prix-seizoen. In Lochem komen alle toppers bij elkaar en dan kun je een beetje zien hoe iedereen er voor staat."
Hermans wilde juist veel meters maken om te wennen aan zijn nieuwe bakkenist Glenn Janssens en aan het rijden op een viertaktmotor. "Het was toch al een rare winter door het slechte weer. We hebben twee weekenden in Italiƫ gereden, nog voor de corona-periode. De eerste ritten gingen boven verwachting, maar in het tweede weekend kregen we op zaterdag problemen met het blok. In Nederland konden we daarna nergens de baan op door de slechte toestand met al die regen. Positief was wel dat onze truck totaal gerenoveerd is met veel hulp, zodat het nu voorzien is van allerlei faciliteiten. Dat is fijn want je brengt er toch veel tijd in door."

Voorlopig staan alle zijspannen in de wachtkamer. Desondanks wil Team Hermans er weer alles aan doen om het komende seizoen mee te doen om de prijzen. "De concurrentie is groot, de top vijf zit dicht bij elkaar. Dat is goed voor de sport; als er eentje ver bovenuit zou steken, is er weinig spanning."
Maar de 23-jarige Hengeloƫr is wel realistisch: "We zullen moeten wennen aan elkaar en het nieuwe blok, dus dat moeten we even tijd geven. Eerst alle ontwikkelingen maar afwachten want het kan nog wel even duren voor er wedstrijden worden gereden. Hopelijk wordt het weer wel droger zodat we een baan kunnen zoeken om te trainen."