Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst nam Ana Chamul Melgar onder haar hoede. Foto: Alice Rouwhorst
Burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst nam Ana Chamul Melgar onder haar hoede. Foto: Alice Rouwhorst

Een dag op pad met een vrouw in een toppositie

HENGELO/BRONCKHORST – In het kader van de internationale vrouwendag op zondag 8 maart kwamen een dag later verschillende vrouwen met topposities in de Achterhoek in het gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst in Hengelo bijeen. Van advocaat tot heemraad, van (cultureel) ondernemer tot gemeentebestuurder (wethouder of burgemeester). Zij waren gekoppeld aan een vrouwelijke studente uit de regio die de kans kreeg om een dag mee op pad te gaan.

Door Alice Rouwhorst

Deze meeloopdag was een initiatief van burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst en Mirjam Koster, voorzitter van het college van bestuur van het Graafschap College. Zij vinden het belangrijk dat jonge vrouwen weten dat hun dromen realiteit kunnen worden. Besselink vertelde dat ze een meisje sprak dat graag burgemeester wilde worden, maar dacht dat ze dat niet kon worden juist omdat ze een meisje was. Door het zien van Besselink met haar ambtsketen, lag haar droom weer helemaal open. "Ik dacht dat de strijd voor gelijkheid door de generatie van mijn oma en mijn moeder gestreden was, maar blijkbaar moeten wij dat ook nog doen. Vorig jaar hebben we rond de internationale vrouwendag jonge vrouwelijke statushouders uitgenodigd. Die waren zo blij dat ze een netwerk aangeboden kregen. Dat was voor mij een eyeopener. Een netwerk hebben, dat is deels waar het om draait als je verder wilt. En vertrouwen hebben in jezelf, in je eigen kunnen. Mannen solliciteren op een functie als ze aan de helft van de gestelde eisen voldoen, vrouwen denken dat ze aan alle criteria moeten voldoen en solliciteren dan pas. Dat denken moet veranderen. Ik hoop dat deze dag daar aan bijdraagt en een succes wordt, zodat we straks bang moeten zijn voor onze eigen posities met deze getalenteerde jonge vrouwen", besluit Besselink haar openingswoord.

Een keuzebepalende drukke dag
Na een gezamenlijk ontbijt gingen de topvrouwen met hun stagiair-voor-één-dag op pad, elk met een eigen volle agenda. Ana Chamul Melgar mocht deze dag met burgemeester Besselink mee. Naast een vergadering stond onder andere het bezoeken van een 60-jarig huwelijkspaar op het programma. Els Birkenhäger, directeur-bestuurder van Sité nam Merel Biemans mee naar een vergadering en ze gingen een bouwproject bekijken. Cecile Takkenkamp van het gelijknamige isolatietechniek bedrijf nam Annemieke Wolbrink, die de opleiding Smart building volgt, mee naar een groot renovatieproject in Apeldoorn.

Roos An van Halteren (18) uit Zeddam ging op pad met Petra Breukink van Spijker Strafrechtadvocaten. Roos An volgt de opleiding Office Support, Management assistent op het Graafschap College. Eigenlijk weet ze nu al dat ze niet op de juiste plek zit, maar ze wil de driejarige opleiding wel afmaken. Ze denkt dat ze daarna rechten wil gaan studeren. Vandaag is een buitenkans voor haar om te ontdekken of haar toekomst in het strafrecht ligt. Op het programma stond onder andere een bezoek aan de gevangenis gepland. Helaas kon dat niet doorgaan. In plaats daarvan mocht ze op het kantoor in Arnhem zich inlezen in strafrechtzaken en besprak Breukink het verweer met haar. Als één van deze zaken in de rechtszaal dient, later in de week, zal Roos An plaats nemen op de publieke tribune om het proces te volgen. "Ik weet het nu heel zeker! Ik wil na deze studie rechten gaan studeren. Ik vond vandaag heel interessant!"

Ook Petra is enthousiast over de meeloopdag. "Ik hou van mijn vak en hoefde geen seconde na te denken of ik aan deze dag mee zou doen. Roos An is gedreven en ik ben blij dat ik haar heb kunnen laten zien wat het werk inhoudt en wat mijn passie is voor dit beroep. Het zou fantastisch zijn als ze haar uiteindelijke doel bereikt. Ook al is dat via een langere weg dan voor iemand die direct na de middelbare school aan de rechtenstudie kan beginnen. Fijn dat ik daar een steentje aan bij kan dragen. Voor haar huidige opleiding zoekt ze een stageplek voor twintig weken. Ik hoop die voor haar te vinden bij een collega van mij bij haar in de buurt. Dan zit ze al op een advocatenkantoor."
Zo blijkt maar weer, dat wat Marianne Besselink in de ochtend zei, direct de waarheid wordt. Het hebben van een netwerk maakt de weg naar een doel gemakkelijker.

Afsluiten met een drankje en een hapje
Aan het eind van de meeloopdag kwamen de vrouwen bij het Graafschap College in Doetinchem bij elkaar. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de verschillende ervaringen met elkaar gedeeld.

Petra Breukink (l) van Spijker Strafrechtadvocaten liet Roos An van Halteren een kijkje nemen in de alledaagse praktijk van het advocatenkantoor. Foto: Eigen foto
De meeloopdag begon met een gezamenlijk ontbijt in het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo. Foto: Alice Rouwhorst