In zijn oorspronkelijke vorm is Villa Nuova in 1863 gebouwd in opdracht van mr. Hendrikus Engelberts. Die was destijds kantonrechter in Lochem. Foto: Gerrit Lenselink.
In zijn oorspronkelijke vorm is Villa Nuova in 1863 gebouwd in opdracht van mr. Hendrikus Engelberts. Die was destijds kantonrechter in Lochem. Foto: Gerrit Lenselink. Foto: Foto:

Villa Nuova bijna een halve eeuw een verzorgingshuis geweest

Vervolg van voorpagina
Door Jan Hendriksen

VORDEN - Na de vernieuwing moet de 'zorgvilla' plaats bieden aan 28 ouderen met zorgbehoeften en twee appartementen voor ouderen die zelfstandig willen wonen met zorgmogelijkheden op aanvraag. Stepping Stones exploiteert nog meer zorgvilla's in Gelderland, onder meer in Arnhem, Laag-Soeren en Apeldoorn.

Het oorspronkelijke pand werd in 1863 gebouwd in opdracht van mr. Hendrikus Engelberts, destijds kantonrechter in Lochem. Vanaf de oorlog werd het gebouw gebruikt als pension voor Indiƫ-repatrianten. Daarna is Villa Nuova bijna een halve eeuw een verzorgingshuis geweest waarvan de eerste twintig jaar als een particuliere instelling. De toen al ruim honderd jaar oude villa werd in 1964 aangekocht door Roelof Ottens. Deze voormalige hoofdverpleger van Groot Graffel in Warnsveld was twee jaar eerder al met zijn vrouw een particulier verzorgingshuis begonnen in Huize Enzerinck aan de Almenseweg in Vorden. Dat bleek al snel te klein, vandaar dat Villa Nuova werd aangekocht. Aanvankelijk als dependance maar al snel werd het huis aan de Zutphenseweg de belangrijkste vestiging. Zeker nadat er de nodige verbouwingen en uitbreidingen waren gerealiseerd.

In 1971 vond de grootste uitbreiding plaats, in de vorm van zowel nieuwbouw aan de bestaande villa als andere woningen aan de Zutphenseweg die Ottens erbij kocht. Er werd een nieuw gebouw achter Villa Nuova neergezet dat door een tussenbouw met de oorspronkelijke villa werd verbonden. Het Enzerinck bleef overigen nog wel geruime tijd in gebruik als verzorgingshuis.

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw waren particuliere verzorgingshuizen niet meer economisch rendabel. Het echtpaar Ottens droeg de exploitatie van het verzorgingstehuis Villa Nuova en bijgebouwen over aan de voormalige werkgever, psychiatrisch ziekenhuis Groot Graffel in Warnsveld. De panden bleven echter wel eigendom van het echtpaar Ottens dat ook een aantal jaren aan de instelling verbonden bleef. Tot eind 2012 hebben in de villa cliƫnten van GGNet gewoond, tot hun verhuizing naar het zorgcomplex aan de Enkweg in Vorden.

Villa Nuova, dat letterlijk 'nieuwe villa' betekent, werd door de erven Ottens verkocht.