Joop Rutten overhandigt de cheque van de Goede Doelenbridge aan Milan Altena. Foto: Liesbeth Spaansen
Joop Rutten overhandigt de cheque van de Goede Doelenbridge aan Milan Altena. Foto: Liesbeth Spaansen

Goede Doelenbridge levert 1.000 euro op voor Stichting FSHD

TOLDIJK - Zaterdag 25 januari mocht Milan Altena (15), ambassadeur van Spieren voor Spieren namens de Stichting FSHD een bedrag van 1.000 euro in ontvangst nemen, de opbrengst van het drukbezochte Goede Doelentoernooi. Dit wordt door Bridgeclub Bronkhorst jaarlijks eind januari georganiseerd in zaal Den Bremer.

Door Liesbeth Spaansen

Deze editie was er een deelname van 56 paren, verdeeld over de lijnen A, B, C en D. Het toernooi verliep in een gezellige sfeer en met een mooie prijzentafel. De wedstrijdleiding was in handen van Ruud Bijloo.

Hans Oldhoven heette omstreeks 12.45 uur iedereen welkom en in het bijzonder Milan Altena uit Zutphen. Hij zet zich in om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar de spierziekte Facio Scapulo Humerale Dystrofie (FSHD), dat zich over het algemeen uit tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Lid van de Bridgeclub Bronkhorst Riet Botschuyver zag de flyer van Milan bij de statiegeldflessenautomaat in Warnsveld en droeg de Stichting FSHD voor als goed doel. Milan Altena heeft de kindervariant. Zijn gezicht heeft de zogenaamde mimiek armoede, waardoor hij niet breed kan lachen, moeilijk kusjes kan geven of met een rietje moet drinken. Verder zit de problematiek in de schouders, voetheffers, bovenbenen en de skeletspieren. Helaas is het een erfelijk dna-defect. Zijn moeder Jeanette en haar vader Wim Altena hebben ook FSHD.

Omstreeks 13.00 uur kon het toernooi beginnen. De familie Altena nam daar ook aan deel: Milan en zijn zus Manou, hun vader Harald Wonnink en oma Jannie Altena-Wentink en hun moeder Jeanette Altena en opa Wim Altena. In de pauze werden veel loten verkocht ten behoeve van de totale opbrengst. Wederom waren drie diner-bonnen van Den Bremer en enkele flessen wijn als prijzen voor de loterij beschikbaar gesteld.

Na afloop van zeven speelronden kon Joop Rutten als waarnemend voorzitter aan Milan Altena een cheque van 1.000 euro overhandigen. "Dat is veel geld, dankjewel", bekijkt hij de cheque. "Ik heb nu een jaar lang geld ingezameld voor onderzoek naar FSHD, in totaal een bedrag van rond de 7500 euro", vertelt hij trots. "Het gaat om de opbrengst van de veiling van een gesigneerd wedstrijdshirt van Go Ahead Eagles, de horecabridgedrive in Zutphen, lege flessenacties, knuffelberenverkoop, deelnemen aan de SingelSwim in Utrecht en deze bridgedrive. Dit was mijn laatste actie."

Bridgeclub Bronkhorst bedankt uitdrukkelijk Regiobank Steenderen die al vanaf het begin van het Goede Doelentoernooi sponsor is geweest en verder iedereen die op welke wijze dan ook heeft bijgedragen aan het welslagen van dit toernooi.

De paren die in de uitslag op de eerste, de vijfde en de zevende plek eindigden, mochten een prijs gaan uitzoeken.

De uitslag van de eerste drie paren in elke lijn was als volgt:
Lijn A. 1. Jeanette Altena en Wim Altena, gedeelde tweede plaats, Loek Lemckert en Helmut Kapel alsmede An Wortel Paul Niks. Lijn B. 1. Marijke Hilderink en Emmy Stegeman, 2. Truus Mortier en Riet van Onna, 3. Frieda Driever en Harrie Pelgrom. Lijn C. 1. Desiree Bosman en Johan Hilderink, 2. Irene Lichtenberg en Dinie Roelofsen. 3. Wil Matser en Theo Matser. Lijn D. 1. Leny Keurntjes en Diny Lebbink, 2. Ine Kremers en Frank Schut, 3. Henk Wagenvoort en Anki Wortel.