Oprichters van Beatclub Turn in Kranenburg: v.l.n.r.: Jan Beijen, Theo Heuvelink, Jan Schoenaker en Bart Overbeek. Foto: PR
Oprichters van Beatclub Turn in Kranenburg: v.l.n.r.: Jan Beijen, Theo Heuvelink, Jan Schoenaker en Bart Overbeek. Foto: PR

'De overheersende herinnering is die van een hele ontspannen en veilige jeugd'

Oud-Kranenburger Theo Heuvelink werkt mee aan 'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg'

Door Jan Hendriksen

KRANENBURG/VORDEN – Oud-Kranenburger Theo Heuvelink (68) uit Zutphen verleende medewerking aan de documentaire 'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg' van Vordenaar Fons Rouwhorst die zaterdag 1 februari in Het Kulturhus in Vorden in première gaat.

Tot aan zijn studietijd woonde Theo Heuvelink 'op' de Kranenburg en was hij verbonden aan voetbalvereniging Ratti, Toneelvereniging Krato en was hij misdienaar en acoliet van de Kranenburgse Sint-Antonius van Paduakerk. Theo Heuvelink, die zelf als oud-docent aan Het Stedelijk Lyceum in Zutphen bij de opname van diverse documentaires en films van het lyceum was betrokken, voorzag Fons Rouwhorst van de nodige informatie over zijn voormalige kerkdorp, trad in de documentaire op als 'acteur', redigeerde mede de teksten die door Gery Groot Zwaaftink zijn ingesproken en ook is Heuvelink in de documentaire te zien als één van de oprichters van de legendarische beatclub Turn in Kranenburg. De redactie van Contact Bronckhorst Noord stelde Theo Heuvelink een aantal vragen in aanloop naar de première.

Welke herinneringen heb je aan de Kranenburg uit je jonge jeugdjaren?
Theo Heuvelink: "De overheersende herinnering is die van een hele ontspannen en veilige jeugd. Een belangrijk deel ervan speelde zich buiten af. Spelen in de Ganzensteeg, voetballen met vriendjes in het Jonkersbos, maar ook hard werken op de boerderij. Veel verliep volgens een vast stramien, waarbij er ook dingen waren die minder leuk waren, zoals het lof om 16.00 uur op zondagmiddag."

Op welke wijze kwam je in contact met Fons Rouwhorst en werd je betrokken bij de documentaire 'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg'?
Theo Heuvelink:
"Fons Rouwhorst belde me op een dag op om te vragen of ik interesse had mee te spelen in een scène over beatclub Turn in een documentaire over Kranenburg. We hadden daarvoor al een keer met elkaar gesproken na de vertoning van zijn prachtige document 'Ode aan Vorden' over film en andere zaken en het klikte. Daardoor was hij op de hoogte van mijn affiniteit met dit soort projecten."

Wat kenmerkt in jouw beleving het kerkdorp Kranenburg zo nadrukkelijk?
Theo Heuvelink: "Over de huidige situatie kan ik daar niet zoveel over zeggen, daarvoor ben ik er al te lang weg en kom ik er ook niet zo vaak meer. Het algemene beeld wat bij mij naar voren komt is het beeld dat bij veel van deze kleine gemeenschappen hoort. Kort en krachtig: elkaar helpen is vanzelfsprekend, daarnaast er is ook wel sprake van enige sociale druk om actief deel te nemen aan activiteiten. Wat ik wel bijzonder heb gevonden is dat ik vroeger in mijn jeugd weinig heb gemerkt van de tegenstelling tussen protestanten en katholieken. Als de nood hoog was hielp men elkaar."

Heb je de documentaire in het voortraject al gezien en wat vind je van het resultaat?
Theo Heuvelink: "Het resultaat is bijzonder goed geslaagd. Prachtige sc
ènes afgewisseld met mooie liedjes, interessante informatie die voor menigeen onbekend zal zijn. Kortom zeer de moeite waard!".