Groene stroom voor Energie Coöperatie Vorden een stap dichterbij

Druk op de Gemeente Bronckhorst neemt toe

VORDEN - De eerste openbare bijeenkomst van de Energie Coöperatie Vorden (ECV) in het Kulturhus van maandagavond 20 januari werd goed bezocht.

Frans de Steur, voorzitter van de ECV opende deze avond voor meer dan zestig aanwezigen en heette iedereen welkom, in het bijzonder wethouder Evert Blaauw en duurzaamheidsambtenaar Erik Mol. Doel van de avond was de aanwezigen leden (ongeveer de helft van de aanwezigen) en andere belangstellenden de werkwijze van de ECV uit te leggen en nieuwe leden te werven. Het interview met de wethouder zorgde voor een pittige discussie met de zaal.

De Gemeente Bronckhorst heeft zich immers ten doel gesteld om in 2030 energieneutraal te zijn en een initiatief als dat van de ECV (en andere Energie Coöperaties) is hierbij van groot belang.

De ECV werkt met het zogenaamde postcoderoos-model. Dit houdt in dat iedereen die binnen de postcode 7251 en aangrenzende postcodes woont kan profiteren van goedkope stroom via de ECV. Leden betalen een eenmalige inleg van een paar 'tientjes', afhankelijk van hun stroomverbruik en krijgen vijftien jaar lang reductie op de stroomkosten. Bij een gemiddeld verbruik is dit circa 100 euro per jaar, in totaal dus 1.500 euro.

De ECV belegt (grote) daken van industriële en agrarische bedrijven. De opbrengst hiervan komt ten goede van de leden. Ook de dakeigenaar wordt er beter van. Hij krijgt een vergoeding voor het opstalrecht dat op het dak wordt gevestigd. Na vijftien jaar wordt de eigenaar van het pand eigenaar van de zonnepanelen.

De opzet is vooral aantrekkelijk voor inwoners, die geen geschikt dak hebben, of zelf niet kunnen investeren, zoals bijvoorbeeld inwoners, die in een huurhuis wonen en/of een laag inkomen hebben.

Na de opening nam Martien Pater, een van de initiatiefnemers van de ECV de leiding van de avond voor zijn rekening.

Henk Groenendal, secretaris van de ECV legde uit hoe de energienota is opgebouwd en hoe groen de verschillende Energieleveranciers in feite zijn. Frans Mellink (ledenwerving) hield een wervend verhaal om lid te worden van de ECV. Dit leverde aan het eind van de avond meteen tien extra leden op.

Het interview met Wethouder Blaauw dat daarna volgde, zorgde voor de nodige discussie met de zaal. Om in 2030 energieneutraal te zijn, moeten er in heel Bronckhorst bijvoorbeeld 741.000 zonnepanelen op daken worden gelegd. Begin 2020 is hiervan nog maar circa 3% gerealiseerd. Er zijn op dit moment zes Energie Coöperaties actief, dus dat zullen er veel meer moeten worden en daar ligt een belangrijke opdracht voor de gemeente. Door deze coöperaties te ondersteunen kan er een versnelling worden ingezet.

Pater benadrukte dat in de Routekaart 2030 hierover mooie volzinnen staan, maar dat de werkelijkheid een stuk weerbarstiger is. Er moet dus echt meer tijd, geld en energie worden gestoken in het behalen van deze ambitieuze doelstelling in 2030.

Zo is er nog steeds geen positief besluit genomen over de garantie, die de gemeente moet verlenen voor de lening, waarmee het eerste project van 1000 zonnepanelen van de ECV gefinancierd moet worden.

Wethouder Blaauw gaf aan dat hij zelf sympathiek staat tegenover de plannen van de ECV, dat er in het college aan de voorbereiding van een voorstel aan de gemeenteraad wordt gewerkt en dat er voor de zomer een besluit zou worden genomen. Vanuit de zaal werd door meerdere aanwezigen aangedrongen op veel meer spoed. De doelstelling van de gemeente kan alleen worden gehaald als er nu daadwerkelijk stappen worden ondernomen er nieuwe wegen worden ingeslagen.

Pater gaf aan dat de kwestie van de garantstelling al bijna een jaar speelt en dat bij de ECV langzaam maar zeker 'de rek er een beetje uit gaat'. Wethouder Blaauw gaf aan dat de urgentie hem duidelijk was geworden.

De ECV kan terug zien op een zeer geslaagde avond, die er hopelijk toe gaat leiden dat op afzienbare termijn de eerste panelen daadwerkelijk geplaatst kunnen worden.