Het voormalige klooster en de Kranenburgse Sint-Antonius van Paduakerk ontbreken natuurlijk niet in de documentaire over kerkdorp Kranenburg. Foto: PR
Het voormalige klooster en de Kranenburgse Sint-Antonius van Paduakerk ontbreken natuurlijk niet in de documentaire over kerkdorp Kranenburg. Foto: PR

'Vandaag
bewaren voor later'

Documentaire over kerkdorp Kranenburg zaterdag in première

Door Jan Hendriksen

KRANENBURG/VORDEN - Heden en verleden spelen de belangrijkste rollen in de nieuwe documentaire 'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg' die zaterdag in première gaat in het Vordense Kulturhus. Het is opnieuw een grote productie van Fons Rouwhorst, die in 2017 ook al de succesvolle documentaire 'Ode aan Vorden' afleverde.

Het begon allemaal bij deze Vordense maker van tientallen klankbeelden en films. "Wat zou het mooi zijn om een documentaire te maken over dat bijzondere kerkdorp de Kranenburg", dacht Rouwhorst. Een uniek kerkdorpje zelfs. "Want waar vind je zoveel oude gebouwen dichter bij elkaar dan op de Kranenburg, een prachtige en gaaf bewaarde historie met een mooi verhaal. Een kerkdorpje met ook een boeiend verleden. Met een natuur waar de kievit en het ree zich nog thuis voelen. Als je dat alles in beelden vastlegt dan komt de Kranenburg tot leven en ga je het kerkdorpje nog meer waarderen", dacht de 67-jarige Rouwhorst die er zelf bijna twintig jaar woonde.

Tussen eind 2017 en eind 2019 werden de opnames voor de documentaire gemaakt en de beelden gemonteerd, Kranenburgse muzikanten gezocht en gevonden en de muziekkeuze bepaald. Altijd samen met zijn vrouw Ineke Heinen die een groot aandeel had in de regie en de eindmontage. Ook oud-Kranenburger Theo Heuvelink uit Zutphen was nauw betrokken bij dit proces.

Tussen eind

2017 en eind

2019 werden

de opnames

voor de

documentaire

gemaakt

Fons Rouwhorst: "Wanneer je door de lens van de camera kijkt zie je pas hoe mooi de katholieke enclave op de Kranenburg werkelijk is. Daar hoort een verhaal bij. Vandaar de titel van de documentaire 'Het verhaal van het kerkdorp de Kranenburg'. Het was een eer om hier te mogen filmen en gebruik te mogen maken van bepaalde plekken. Er is veel geschreven over de geschiedenis van Kranenburg. Het beschikken over een filmisch document naast het geschreven woord is misschien extra waardevol voor de toekomst. Dit omdat het ernaar uitziet dat er steeds minder gelezen zal worden en mensen liever via beelden verhalen en kennis tot zich nemen. Vandaag bewaren voor later. Want wat je vandaag filmt is morgen geschiedenis."

Gery Groot Zwaaftink
Een goede verteller is volgens Fons Rouwhorst van groot belang bij een documentaire omdat dit de persoon is die de kijker door het verhaal leidt. Hij vroeg er Gery Groot Zwaaftink voor. "De stem die je kiest is van essentieel belang en kan een documentaire maken of breken. De stem bepaalt de sfeer en voegt tevens bepaalde emoties toe. Met zijn donkere klank weet Groot Zwaaftink verschillenden soorten sferen neer te zetten en de kijker mee te zuigen in het verhaal. Rustgevend, enthousiasmerend of informerend; het zijn stijlen die Gery beheerst. Deze rol past prima bij hem, hij is in hart en ziel verhalenverteller. Naast zijn aangename stem is ook zijn acteerrol in deze film van grote betekenis", vindt Rouwhorst.

Ode aan Vorden
De documentaire over de Kranenburg heeft een ander uitgangspunt dan Rouwhorsts eerdere productie 'Ode aan Vorden'. Daarbij lag de nadruk op het maken van een tijdsbeeld van Vorden. "De documentaire over de Kranenburg richt zich meer op het ontstaan van het kerkdorp waarbij het verleden en heden een belangrijk rol spelen", zegt Rouwhorst. Een punt van aandacht is volgens hem wel dat het tweede gedeelte van de documentaire zich vooral richt op verenigingen, clubs en het sociale leven die voor met name de Kranenburgers interessant zijn. Er zitten een paar items in de documentaire over de Kranenburg die te herleiden zijn uit de film van 'Ode aan Vorden'. Stef Woestenenk maakte voor 'Ode aan Vorden' een prachtig muzieknummer 'Tied'. Fons: "Ook in deze documentaire wilde ik graag een videoclip verwerken. Dit omdat naast de vele informatie die wordt gegeven een videoclip voor een bepaalde rust zorgt. De keuze om een lied te schrijven over de 'Burgemeester van de Kranenburg' Bertus Waarle was snel gemaakt."

Oud-Kranenburger Rob Heuvelink (Emmen) werd benaderd voor het muzikale gedeelte en de home-recording. Marieke Besselink en Wim Nijenhuis zorgden voor de zangpartijen. De fantastische medewerking van veel Kranenburgers heeft er uiteindelijk toe geleid dat zaterdag 1 februari kan worden gekeken naar twee maal veertig minuten 'puur' Kranenburg.

Kaarten
Naast de ruim tachtig genodigden voor de première mogen de makers van de documentaire zich verheugen in een groot aantal belangstellenden. De documentaire 'Het verhaal van kerkdorp de Kranenburg', gevormd door boeren, baronnen, kloosterlingen en burgers, gaat zaterdag 1 februari in première bij het Kulturhus in Vorden. Hiervoor zijn geen kaarten meer beschikbaar.
Wegens de grote belangstelling is er een extra voorstelling gepland op zondagmiddag 9 februari, wederom in
het Kulturhus. Hiervoor is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar bij de Bruna in Vorden. Op de eerste kaarten, die in oktober werden verkocht, staat dat de voorstelling bij De Herberg wordt vertoond. Dat is niet het geval. Beide voorstellingen worden getoond in het Kulturhus.