Uniek concert op 4 april in
kader van 75 jaar bevrijding

VORDEN - In het artikel 'Uniek concert in kader 75 jaar bevrijding' in Contact Bronckhorst Noord van vorige week is per abuis de datum van het Bevrijdingsconcert niet vermeld. Het Bevrijdingsconcert, georganiseerd door Harmonie Vorden, het Vordens Mannenkoor, Gospelkoor Inspiration, verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink en het duo Rita en Wendy, vindt plaats op zaterdagavond 4 april om 19.30 uur in sporthal 't Jebbink.

In het verhaal komt niet alleen Vorden in de oorlogsjaren aan bod maar ook de Indië–gangers, de Koude Oorlog, de vrijheidsbeweging en de val van de Berlijnse muur in 1989. Momenten waarop vrijheid een belangrijk goed is gebleken. Kinderen van verzetsmensen uit Vorden worden geïnterviewd en een inwoner afkomstig uit Syrië verteld zijn ervaringen. De scenes worden afgewisseld met muziek en beelden passend bij de perioden in het verhaal.

Het concert verloopt aan de hand van een verhaallijn die begint op het moment dat op 8 januari 1943 boven Landgoed Hackfort een Lancaster van de Royal Air Force (RAF) wordt neergehaald door een Duitse Messerschmitt. Oud-Vordenaar Robert Ellenkamp, schrijver van de boeken 'Vorden tijdens de bezetting' (1997) en 'Oorlog op de Wiersse' (2017) hielp bij het samenstellen van het verhaal. Bij de waargebeurde crash van de Lancaster van de RAF zijn alle bemanningsleden omgekomen. Zij liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Vorden. Maar in het verhaal van dit concert loopt het voor een van de bemanningsleden beter af.

Gratis entree
Dankzij financiële bijdragen van de gemeente Bronckhorst, het SVB-fonds, fonds voor de cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Veilingcommissie De Werf worden de kosten van het concert gedekt en is de entree gratis.