Een optreden van het Simeonkwartet in de Bavokerk te Haarlem. Foto: Foppe Schut
Een optreden van het Simeonkwartet in de Bavokerk te Haarlem. Foto: Foppe Schut

Canto Ostinato door Simeon Kwartet beoogt tijdloos gevoel

ZUTPHEN – Canto Ostinato van Simeon ten Holt is de meest verkochte klassieke cd in Nederland en is oorspronkelijk geschreven voor vier vleugels. In 1979 werd het voor het eerst uitgevoerd, maar het succes liet tot midden jaren tachtig op zich wachten. Op zaterdag 1 februari om 20.00 uur speelt het Simeon Kwartet Canto Ostinato in Buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen. Het Simeon Kwartet bestaat uit Cathelijne Maat, Esther Scheerder, Jacobus den Herder en Emile Engel. Zij treden een aantal keer per jaar op, ook in het buitenland en met andere werken van Ten Holt.

Door Barbara Pavinati

Emile Engel die de baslijnen van Canto voor zijn rekening neemt vertelt: "Tijd is een voortschrijdend iets, je kan het niet vastpakken of omvatten. Met Canto beoogt Ten Holt een tijdloos gevoel, zodat je niet meer nadenkt, maar loskomt van de tijd. Ik krijg vaak te horen van het publiek dat ze in een meditatieve toestand verkeren en natuurgeluiden van vogels of de zee in het stuk gehoord hebben. Je hebt geen grip meer op vastigheden en als je je ervoor openstelt kan het stuk iets losmaken. Er kan een innerlijke rust optreden die zich verdiept in heel je wezen. Dit meditatieve aspect komt door het repetitieve element dat Canto Ostinato kenmerkt, een motief van vijf noten wordt uitgewerkt in steeds op elkaar lijkende muzikale patronen. De dynamiek van het spel verandert voortdurend omdat de vier pianisten continu op elkaar reageren. 'Muziek is werkende weg aan een uitvoering,' zegt ten Holt daarover. Canto verandert steeds en de uitvoering is nooit hetzelfde. We worden beïnvloed door elkaars spel, de zaal, het publiek en onze gemoedstoestand. Het is voor ons pianisten noodzakelijk om veel affiniteit met elkaar te hebben, meer dan alleen muzikaal technische. We creëren voortdurend een nieuw werk. Ten Holt laat de uitvoerenden vrij door improvisatie toe te laten. De reacties van het publiek is na het Canto anders dan bij andere concerten: de mensen willen je aanraken, komen naar de vleugel om de partituur in te zien en praten lang na."

Muziek ingezogen
Het publiek zit of ligt in de sfeervolle en karaktervolle Buitensociëteit , een concertzaal met een schitterende akoestiek, van Hanzehof die de ervaring van Canto verdiept. Zij schaart zich in een kring om vleugels die in een klavervorm staan. Er is naast stoelen ook plek voor meegenomen ligstoelen of hangmatten. Het concert is een unieke ervaring, omdat het steeds anders en rustgevend is. Je wordt als het ware de muziek ingezogen. Het luisteren naar Canto Ostinato krijgt een extra dimensie door lichteffecten van lichttechnicus Mark Hengelveld die het licht in de ruimte subtiel aanpast aan de sfeer van de muziek.

Kaarten
Kaarten voor zaterdag 1 februari 20.00 uur zijn verkrijgbaar voor 26,25 euro (tot 16 jaar gratis) ) op www.hanzehof.nl. of aan de kassa van de Hanzehof. Er is ook informatie te vinden op www.simeonkwartet.nl