Het Ruurlo's Kamerkoor telt midden twintig leden en werd vijftig jaar geleden opgericht op initiatief van organist De Koning van de voormalige Ruurlose Nederlands – Hervormde Gemeente. Foto: PR.
Het Ruurlo's Kamerkoor telt midden twintig leden en werd vijftig jaar geleden opgericht op initiatief van organist De Koning van de voormalige Ruurlose Nederlands – Hervormde Gemeente. Foto: PR. Foto:

Feestelijk jubileumconcert Ruurlo's Kamerkoor

RUURLO – Het Ruurlo's Kamerkoor viert zondag 2 februari haar vijftigjarig bestaan met een jubileumconcert in de Dorpskerk in Ruurlo. Dit doet het koor onder leiding van dirigent Gerrit Hoekstra met een programma met veelal feestelijke koormuziek uit West-Europa, van de Renaissance tot de negentiende-eeuwse Romantiek. Aan het concert wordt medewerking verleend door Louis ten Vregelaar (orgel), Roland Siemons (cello) en Gerlien Hilhorst (dwarsfluit). Het concert begint om 15.00 uur. De kaartverkoop is vanaf 14.30 uur aan de kerk.

Door Jan Hendriksen

Het Ruurlo's Kamerkoor telt midden twintig leden en werd vijftig jaar geleden opgericht op initiatief van organist De Koning van de voormalige Ruurlose Nederlands – Hervormde Gemeente. De Koning trad ook direct als eerste dirigent van het koor op. Al snel na de oprichting kreeg het koor door haar kenmerkende genre een regionaal karakter. De leden komen namelijk nog steeds naast Ruurlo ook uit onder meer Lochem, Barchem en Borculo.

De eerste repetities van het gemengde koor vonden in het voormalige gebouw van muziekschool De Triangel aan de Wilhelminalaan plaats. Na omzwervingen via kerkelijk centrum De Hoeksteen in Barchem en de katholieke Ruurlose Sint Williborduskerk repeteert men nu al weer jaren wekelijks op woensdagavond met veel plezier in gemeentecentrum De Sprankel in Ruurlo. "We hebben als koor echter geen band met de kerk, zoals velen misschien denken", zo laat secretaris Marja Wassenberg uit Borculo weten. Plezier in het zingen en de ontmoeting met elkaar zijn de grote drijfveren voor de 26 leden van het koor. "Iedereen is altijd aanwezig op de repetitieavonden. En dat kenmerkt ons zeer", zo verklaart Coosje de Groot uit Lochem die bijna vanaf het eerste uur lid is van het koor dat in het verleden ook kort als dameskoor heeft geopereerd. Froukje Nijenhuis uit Lochem en Bertha Jansen Barchem zijn vanaf de oprichting lid. Opmerkelijk is dat Froukje Nijenhuis met klimmen der jaren steeds hoger is gaan zingen. Zij is nu eerste sopraan.

Meerstemmig
Het Ruurlo's Kamerkoor heeft zich de afgelopen vijftig jaar toegelegd op het uitvoeren van meerstemmige (polyfone) muziek. Met name repertoire uit de Renaissance en de Vroeg-Barok ligt het koor goed, maar ook muziek uit andere stijlperiodes wordt gezongen. Marja Wassenberg: "Het zingen in een kamerkoor vereist gemiddeld meer inzet, nauwkeurigheid, technische muzikaliteit en ervaring dan het zingen in grotere koorformaties." Dat beaamt ook de dirigent Gerrit Hoekstra uit Almelo die sinds augustus 2008 het koor leidt. Hoekstra (65) studeerde aan het conservatorium in Zwolle orgel, kerkmuziek en koordirectie. Hij is cantor - organist van het Medisch Spectrum Twente. Naast het Ruurlo's Kamerkoor dirigeert de Almeloër ook enkele koren in Twente.

Trouw
"Ik kom wekelijks met veel plezier vanuit Almelo naar Ruurlo. De leden zijn het koor zeer trouw. En dat is prettig werken. Natuurlijk vergrijst het koor. Maar dat is aan de stemmen absoluut niet te horen. Die klinken nog opperbest", zo verklaart Hoekstra in het bijzijn van Marja Wassenberg en Coosje de Groot.

Op de vraag of Hoekstra over vijf jaar nog dirigent is van het koor kunnen beide dames geen antwoord geven. "Er stroomt af en toe wel eens een nieuw lid in. Maar we worden inderdaad jaarlijks een jaartje ouder. De gemiddelde leeftijd van de koor ligt iets boven de zeventig jaar. We zullen het zien hoe lang we het met elkaar volhouden. Maar we zijn absoluut nog geen bejaardenkoor."

Jubileumconcert
Tijdens het jubileumconcert op zondagmiddag 2 februari in de Dorpskerk laat het koor een programma horen met veelal feestelijke koormuziek uit West-Europa, van de Renaissance tot de negentiende-eeuwse Romantiek. Deze afwisseling is ook toegepast in de bezetting.

Een paar voorbeelden: 'O Musica' is vijfstemmig zonder instrumenten en 'Singet dem Herrn' is een dubbelkoor waarbij koor twee bestaat uit enkele sopranen met instrumenten. Nóg twee koorwerken zijn vijfstemmig: het beroemde 'Confitebor tibi Domine' van Monteverdi en 'I will sing unto the Lord' van Purcell. In 'O pray for the peace of Jerusalem' is het eerste deel voor de sopranen, terwijl bij 'Verleih uns Frieden' de tenoren en bassen eenstemmig beginnen. In het laatste blokje van het concert staat koormuziek 'ten besluit': 'Abschiedslied', 'Abendlied' (voor tweestemmig vrouwenkoor, als verwijzing naar de periode waarin het kamerkoor een vrouwenkoor was), 'Verleih uns Frieden' (een bede om innerlijke vrede), en als afsluiting een 'Nunc dimittis', geschreven voor het avondgebed in de Anglicaanse kerk.

De koormuziek wordt afgewisseld met bijpassende instrumentale muziek.

Het Ruurlo's Kamerkoor telt midden twintig leden en werd vijftig jaar geleden opgericht op initiatief van organist De Koning van de voormalige Ruurlose Nederlands – Hervormde Gemeente. Foto: PR.