Onder leiding van Eddy Heuvelink waren zaterdag vrijwilligers aan het werk om de nieuwe mountainbikeroutes te egaliseren. Foto: Jan Hendriksen,
Onder leiding van Eddy Heuvelink waren zaterdag vrijwilligers aan het werk om de nieuwe mountainbikeroutes te egaliseren. Foto: Jan Hendriksen, Foto:

Paden van mountainbikers en wandelaars scheiden zich

Iedereen wordt blij van de nieuwe en vernieuwde fietstracks door de natuur

Door Jan Hendriksen

LOCHEM/VORDEN/WARNSVELD - Iedereen wordt gelukkig van de nieuwe singles tracks voor mountainbikers, die momenteel in de Achterhoek worden aangelegd en opgeknapt: zowel de wandelaars als de sportieve fietsers. Zij hoeven straks niet meer gebruik te maken van dezelfde paden en zitten elkaar dus veel minder in de weg.

Zeker als die tweede doelstelling lukt, dat mountainbikers zich beperken tot de aangelegde nieuwe routes en dus niet meer 'overal' fietsen, "hebben we uiteindelijk alleen maar blije wandelaars én fietsers. En daar doen we onze uiterste best voor", zegt Eddy Heuvelink. De Warnsvelder coördineert momenteel de werkzaamheden voor de aanleg van het maar liefst dertien kilometer lange nieuwe uitdagende gedeelte van de in totaal dertig kilometer lange mountainbikeroute in het natuurgebied Het Grote Veld, gelegen in de driehoek tussen Lochem, Vorden en Warnsveld.

Uitdagender
Al jaren was er niets meer gedaan aan de mountainbike routes in de Achterhoek. Ze konden wel een upgrade gebruiken en uitdagender karakter krijgen. Daar is inmiddels bij routes in Gorssel, Vorden (Het Grote Veld) en Lochem verandering in gekomen. Gorssel is nagenoeg nieuw ingericht. Momenteel is men druk in de weer om de route in Het Grote Veld te prepareren en in de komende maanden volgen de routes in Lochem en Zutphen. De route in Ruurlo wordt na het broedseizoen vernieuwd.

Het had de nodige voeten in aarde maar uiteindelijk gingen vrijwilligers afgelopen jaar aan het werk om de nieuwe routes gestalte te geven. Speciaal hiervoor werd de Stichting MTB Achterhoek opgericht. Er moest namelijk met heel veel partijen worden overlegd over afspraken voor de vernieuwing van de routes. "De (ver)nieuwe(de) MTB-routes lopen namelijk bijvoorbeeld over grond die in eigendom is van Natuurmonumenten, Staatsbosbeer, Gelders Landschap maar ook over het land van particulieren. Overal moesten vergunningen voor geregeld worden", vertelt Eddy Heuvelink die zelf ook een fervent mountainbiker is en veel gebruik maakt van de route in het natuurgebied van Het Grote Veld.

Een groot deel van de routes worden nu vernieuwd, verbeterd en opgeknapt. Eddy Heuvelink: "Voor het nieuwe deel wordt met behulp van een kleine graafmachine een pad gemaakt door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanleggen van mountainbikeroutes. We gaan bij de aanleg zeer zorgvuldig om met de bomen en natuur. Er worden geen bomen gekapt. Daar gaan we juist omheen."

Tracks
De kleine graafmachine heeft in de afgelopen weken weer voor heel wat meters nieuwe tracks gezorgd in de lus voor de route door Het Grote Veld. Voordat deze nieuwe tracks goed te fietsen zijn zal er nog wel aan de afwerking van de paden moeten gebeuren. Daarvoor coördineert Eddy Heuvelink momenteel de werkzaamheden. Elke zaterdag, maar ook door de week, zijn vrijwilligers met batsen, takkenscharen en bijlen aan de slag om de tracks te lijf te gaan die door de kraan zijn gegraven. Zo moeten de nieuwe paden worden geëgaliseerd en van de nodige boomstronken ontdaan. Voor deze werkzaamheden waren afgelopen zaterdag diverse leden van Wielersportvereniging ETP Zutphen van de partij. Maar ook leden van de Vordense Rijwiel en Toer Club (VRTC) de 8 Kastelenrijders en van Wielerclub De Paaschberg steken de handen flink uit de mouwen. Ook 'losse' mountainbikers werken mee.

Vrijwilligers
Eddy Heuvelink: "Iedereen zal beamen dat het een verschil van dag en nacht is of je over een track fietst (of probeert te fietsen) die nog niet is afgewerkt, of een waar vrijwilligers aan het werk zijn geweest om wortels te verwijderen en de afwatering te optimaliseren, bochten goed te leggen en de route aan te stampen. En de routes moeten nog wel worden glad gereden want ze zijn nu nog erg hobbelig.

Heuvelink was zaterdag, terwijl vrijwilligers druk aan het 'batsen' waren intussen met houten palen met daarop het internationale MTB-teken op stap om die in te graven zodat de mountainbikers nu ook kunnen vinden waar de nieuwe tracks lopen. Tijdens het plaatsen van de palen kwam hij een nieuw bord van Natuurmonumenten tegen waar duidelijk op staat vermeld dat MTB'ers welkom zijn, maar alleen op de aangegeven paden. In Het Grote Veld gaan de meeste nieuwe single tracks namelijk over terrein van Natuurmonumenten.

Lussen
De totale mountainbikeroutes in de Achterhoek zijn ruim honderd kilometer lang en lopen door de gemeenten Bronckhorst, Lochem, Berkelland en Zutphen. In die ruim honderd kilometer zijn er zes lussen te maken van vijftien tot vijfentwintig kilometer die starten in onder meer Gorssel, Lochem, Zutphen, Almen, Barchem, Ruurlo, Borculo en Vorden.