Hannie Buchter (l.) en Ellen Meulenveld gaan met Stichting Go for Africa naar Gambia. Foto: Liesbeth Spaansen
Hannie Buchter (l.) en Ellen Meulenveld gaan met Stichting Go for Africa naar Gambia. Foto: Liesbeth Spaansen

Hannie en Ellen gaan op reis met Go for Africa

VELDHOEK/RUURLO – Hannie Buchter uit de Veldhoek en Ellen Meulenveld uit Ruurlo kennen elkaar van hun vrijwilligerswerk voor Stichting Gamrupa en zien elkaar elke woensdagochtend in de Kranenburg. Op de deel bij de familie Zents worden kleding, beddengoed en schoenen uitgezocht, gesorteerd en verpakt voor de containers die vanuit Beltrum naar Gambia en Senegal worden gebracht. Ellen gaat daar nu voor de vierde keer met een auto heen, voor Hannie is het de eerste keer. Op 2 februari vertrekken ze.

Door Liesbeth Spaansen

De kleding en andere spullen zijn niet alleen afkomstig van particulieren of over van kledingbeurzen. "We krijgen ook partijen afgeschreven hotellakens en ander beddengoed en kleding van magazijnopruimingen van grote bedrijven zoals Bristol. Ook grote partijen gereedschappen gaan in de containers mee. Met de bus en aanhanger brengen we de spullen na het uitzoeken vanuit de Kranenburg naar de container die dan in Beltrum aan de Kempersweg staat", vertelt Ellen.

Twintig auto's met zo'n 40 tot 45 mensen gaan elk jaar begin februari op reis. Zij starten in het Brabantse Bakel en rijden naar eindbestemming Tanji, een vissersplaats aan de kust van Gambia. Hannie en Ellen zijn twee van de chauffeurs. De auto's worden na de reis aan projecten gedoneerd. Ze vliegen terug.

Het is geen vakantie, dat is zeker. Hannie, Ellen en de anderen gaan in Gambia helpen de spullen uit de containers te verdelen. Andere deelnemers zijn ROC-studenten die stage gaan lopen in scholen en health centres aldaar en enkele leerkrachten ondersteunen hen daarbij. Het gaat om elektriciens, automotive specialisten, IT'ers, elektrotechnici, mecaniciens en een doktersassistent.

De reis duurt drie weken. Vanuit Nederland gaat de tocht door België, Frankrijk, Spanje, Spaanse Sahara, Mauritanië en Senegal tot Gambia. Sommige studenten gaan daarna door naar Senegal. Onderweg overnachten ze in hotels, jeugdherbergen en grote tenten of zetten zelf hun tenten op.

Hannie heeft een doktersassistent in de auto, Ellen rijdt met de directeur van Go for Africa Jan Huizinga mee. "Deze stichting organiseert deze reis jaarlijks, nu voor de veertiende keer", weet Ellen. "Jan ging met zijn dochter op reis naar Gambia en wilde vervolgens daar iets voor gaan doen. Als leerkracht autotechniek heeft hij lesgegeven maar ook in Pakistan en Malawi gewerkt. Hij richtte in 2006 Stichting Go for Africa op. In Mauritanië gaat hij bij een school spullen brengen."

Voor de studenten staat, naast hun buitenland stage, ook het leren van een andere cultuur op het programma. Het doel is bewustwording. "In Marokko leren ze dat mannen jurken dragen en over de gastvrijheid van het land, maar ook over de schrijnende armoede van de Berbers in het Atlasgebergte. Bij de Algerijnse grens splitst de groep zich in zandrijders door de Sahara en asfaltrijders die het zand vermijden."

Ellen blijft drie weken in Gambia en Senegal, waar zij gaat werken aan de projecten van Gamrupa zoals het health centre in Sifoe, dat een kraamafdeling heeft. Ook is zij betrokken bij de school- en educatieprojecten en de Markt van Sifoe. "Het gebouwtje staat op instorten en moet worden opgebouwd. De markt is een ontmoetingsplaats en heeft een grote sociale functie." Haar kleinkinderen vinden het niet zo leuk dat ze weg is. "Maar ik zorg voor e-mails en verslagjes op facebook."

Hannie gaat langere tijd. "Ik blijf tot april in Gambia. Thuis zeiden ze al: 'hoe ouder hoe gekker', maar ze vinden het best", lacht ze. "Ik had al een paar jaar de foto's van Ellen gezien en wilde graag eens mee. Ik heb nu een Kangoo diesel gekocht, achterin is ruimte voor het meenemen van jerrycans reservediesel en twee reservebanden, maar ook kampeeruitrusting. Ik probeer ook kleding mee te nemen om onderweg uit te delen."

Omdat het Hannie puur om de reis gaat, is ze na drie weken rijden thuis. "Ik heb in Mandinari in Gambia een eigen huis en een vriend. Daar ga ik naar toe. Ik breng spullen en doe vrijwilligerswerk op de hotelschool."

De auto's worden zeven weken door de studenten gebruikt en daarna wordt een deel verkocht en een deel weggegeven. Daarna neemt het gezelschap het vliegtuig terug naar Nederland.

Naast het verzamelen van spullen, is er ook geld nodig voor de vrachtkosten van de containers. Donaties aan Stichting Gamrupa, "Je krijgt dan een stikker op de auto" zijn welkom. Op de websites staat informatie daarover. In Café de Veldhoek staat een bus op de bar voor donaties.


www.gamrupa.org

www.goforafrika.nl