Schooljeugd plant een haag bij Bronkhorst. Foto: PR
Schooljeugd plant een haag bij Bronkhorst. Foto: PR

Locaties gezocht voor Boomfeestdag

BRONCKHORST - Vorig jaar namen bijna 300 leerlingen van tien scholen in Bronckhorst deel aan Boomfeestdag. Toen werden op zeven locaties in de gemeente bomen en struiken geplant. De schoolterreinen van 't Loo in Zelhem en de Rozengaardsweide in Hengelo werden iets groener gemaakt evenals vijf andere plekken: in het buitengebied van Hengelo in de buurt van 't Kervel, een voormalig maïsveld bij Keijenborg, bij Bronkhorst, het golfterrein van Hoog-Keppel en het parkeerterrein van Halmac in Wolfersveen. Voor de boomplantdag van dit jaar op woensdag 18 maart zoekt het organiserende comité nog locaties.

Vorig jaar was het animo om mee te doen aan het planten van bomen tijdens Boomfeestdag groter dan het boomfeestdagcomité gewend was. Oorspronkelijk hadden zich zelfs 12 scholen opgegeven, maar de Piersonschool in Hengelo moest zich afmelden vanwege een studiedag en de Woordhof in Hummelo kreeg haar groenplannen niet tijdig rond.
Het thema van de landelijke boomplantdag luidt dit jaar 'Bomen geven energie!'. Bomen nemen namelijk niet alleen kooldioxide (CO2) op en zuiveren de lucht, ze maken ook de school-, woon- en werkomgeving koeler, gezonder en leefbaarder. Ze zorgen daarnaast voor een hogere biodiversiteit en een betere waterafvoer van hevige regenval. Uit onderzoek blijkt verder dat kinderen in een groene schoolomgeving zich beter kunnen concentreren. Bomen geven dus op alle fronten veel energie. Kom als bewoner van de gemeente in actie voor het behalen van de klimaatdoelen en help mee de gemeente groener te maken.
Boomfeestdag wordt in Nederland jaarlijks gehouden. Deze dag voor het behoud van bomen in de natuur werd voor het eerst in april 1957 georganiseerd. Tegenwoordig nemen jaarlijks ruim 400 gemeenten deel. Ieder jaar worden door meer dan 150.000 kinderen honderdduizenden bomen en struiken geplant. In de ruim 50 jaar dat de stichting nu bestaat, gaat het om ruim 10 miljoen bomen en struiken. Ethiopië heeft het wereldboomplantrecord op zijn naam staan: 353 miljoen bomen op één dag. Dat wordt in Bronckhorst niet gehaald, maar het oude plantrecord van 235.000 bomen op één dag kan dit jaar wellicht worden verbroken. Overal waar ruimte voor een boom is, gaan de schoolkinderen planten: op schoolpleinen, industrieterreinen, in wijken, buurten, parken, langs wegen, bij verzorgingshuizen, maar ook in grote particuliere tuinen. Alle locaties moeten vanaf de openbare weg te zien zijn.

Om al die bomen te planten is hulp nodig van jong tot oud. Iedereen kan zich aanmelden. Het Boomfeestdagcomité vraagt de hulp van kinderen maar ook van jongeren, leerlingen, leerkrachten, particulieren, boomkwekers, groenbedrijven, bedrijfsleven, lokale, provinciale en rijksoverheden. Oftewel: zij roept op ook een boompje bij te dragen.

Het Boomfeestdagcomité in de gemeente Bronckhorst bestaat uit vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang, de agrarische natuurvereniging 't Onderholt en de hoveniers Velhorst Groot Groen, Inhetgroen en Piek Zweverink.

Help mee Bronckhorst groener te maken. Meld zo spoedig mogelijk een locatie aan bij boomfeestdagbronckhorst2.0@gmail.com of telefonisch bij de coördinator van de activiteiten op Boomfeestdag in onze gemeente: Gerlinde Bulten 06 – 42 47 87 67.