De koolmees stond een jaar geleden in de top drie na de Nationale Vogeltelling. Foto: Hans Peeters/Vogelbescherming Nederland
De koolmees stond een jaar geleden in de top drie na de Nationale Vogeltelling. Foto: Hans Peeters/Vogelbescherming Nederland

Tuinvogels tellen tijdens Nationale Tuinvogeltelling

REGIO - Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. In heel Nederland tellen dat weekend tienduizenden mensen gedurende een half uurtje de vogels in hun tuin en helpen zo met het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland.

Tsjilpende huismussen in de heg, een bungelende koolmees aan de vetbol en de grote bonte specht die van de vogelpindakaas komt snoepen. Door te tellen en de resultaten door te geven help je Vogelbescherming Nederland met belangrijke informatie over de vogels in je tuin. De Nationale Tuinvogeltelling toont bijvoorbeeld aan dat tuinen echt van levensbelang zijn voor de overleving van vogels in de winter.

Wie goed voert, krijgt veel bezoek van vogels. Maar er is zoveel meer te doen. Meld je voor extra tips om vogels naar de tuin te lokken, via de website aan voor de nieuwsbrief. Je ontvangt dan in aanloop naar de tuinvogeltelling de beste tips over vogels voeren, je tuin vogelvriendelijk inrichten en tips om vogels eenvoudig te herkennen.

Meedoen met de Tuinvogeltelling is leuk, je leert de vogels in je tuin beter kennen en herkennen. Vogelbescherming doet er alles aan om je daarbij te helpen. Op de site staat een top 25 van de meest voorkomende tuinvogels, met herkenningstips en geluid. De gratis app Tuinvogels maakt het herkennen van vogels helemaal gemakkelijk. Vul de kleur en de grootte in en de app vertelt je welke vogel je ziet.

Dit jaar wordt de Tuinvogeltelling voor de 18de keer georganiseerd. Voorgaande edities hebben inmiddels een schat aan waardevolle informatie opgeleverd. Zo is de achteruitgang van de spreeuw terug te zien in de resultaten, net als de opkomst van de halsbandparkiet. Nog een interessant feitje: in de telling is duidelijk te zien dat grote bonte spechten in strenge winters naar de tuinen toe komen. Het voedsel in de bossen raakt dan op en tuinen zijn het laatste redmiddel voor spechten om te overleven.

Meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland is simpel: 30 minuten lang noteer je de vogels in de tuin en de resultaten meldt je op de website of via de gratis app tuinvogels te downloaden via diezelfde website. De top 3 bestond vorig jaar uit huismus, koolmees en vink. Er deden afgelopen jaar ruim 77.000 mensen mee.


www.tuinvogeltelling.nl