Bach-kenner Gerard de Jong
te gast bij Gorsselse Kunstkring

Bach-kenner Gerard de Jong
te gast bij Gorsselse Kunstkring

GORSSEL - Het draait allemaal om Bach, op dinsdag 7 januari bij de Gorsselse Kunstkring in Eetcafé De Hoek. Organist en Bach-kenner Gerard de Jong uit Joppe is te gast bij het GKK-café, zoals gebruikelijk op de eerste dinsdagmiddag van de maand.

Gerard de Jong wordt in 1947 geboren in een gereformeerd Rotterdams gezin. Hij start zijn werkzame leven bij de Rotterdamse Bank maar begint uiteindelijk zijn eigen onderneming als projectontwikkelaar. In 2001 verkoopt hij deze onderneming en gaat aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen geschiedenis studeren. Hij rondt deze studie af en gebruikt zijn kennis vooral om met een zeer select gezelschap heftige discussies te voeren over zaken als de rol van Thorbecke in ons staatsbestel en de aanleiding en afloop van de Eerste Wereldoorlog.

Heel anders verloopt zijn muzikale vorming en ontwikkeling. Als gereformeerde jongen wordt hij gegrepen door de orgelmuziek die hij zowel thuis als in de kerk hoort. Op zijn achtste krijgt hij zijn eerste orgelles. Hij blijft lessen volgen en op zijn 17de krijgt hij een eerste aanstelling als organist in de kerk van Maassluis. Hij wordt gegrepen door de werken van Bach omdat zijn vader hem vaak meeneemt naar orgelconcerten waar diens werken worden gespeeld. Hij verdiept zich in Bachs muziek en ontdekt de genialiteit in zijn polyfonie en zijn talent om tekst en muziek te laten samensmelten. Tot 2010 is hij in verschillende kerken de vaste organist met als laatste aanstelling de Grote Kerk in Elst. Verder heeft hij in vele andere kerken het orgel bespeeld, waaronder dat van de kathedraal van Lincoln in Engeland en natuurlijk ook het grootste kerkorgel van Nederland in de Laurenskerk in Rotterdam.

Gerard gaat vertellen over het leven en de werken van Bach. Hoe hij zo'n geweldig oeuvre heeft kunnen componeren. Hoe en waarom zijn genialiteit tijdens zijn leven niet erkend werd. Hoe Mendelssohn hem honderd jaar na zijn dood heeft herontdekt en zijn genialiteit heeft leren inzien. Gerard neemt natuurlijk mooie geluidsfragmenten van Bach mee om zijn verhaal te ondersteunen. Henk van Gogh gaat met hem in gesprek.

Het GKK-café is van 17.00 tot 19.00 uur. Ook niet-leden zijn welkom. Consumpties zijn voor eigen rekening. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd om de gast te fêteren. Na afloop van de bijeenkomst is er een gezamenlijk diner, een mooie gelegenheid om na te praten. Belangstellenden kunnen zich daar tijdens de bijeenkomst voor opgeven. Het diner is voor eigen rekening.