Turnster Sara van Disseldorp traint dertig uur per week. Foto: Carolien Visser.
Turnster Sara van Disseldorp traint dertig uur per week. Foto: Carolien Visser.

Turntalent Sara traint dertig uur per week

Vierakkerse kan nu al genieten van mooie sportieve uitdagingen van 2020

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER - Ze kon de afgelopen week elke morgen lekker even uitslapen. En deze week geniet ze van een korte skivakantie met haar familieleden. Voor de zestienjarige Sara van Disseldorp een welverdiende afsluiting van een bewogen, intensief en succesvol sportjaar. En voor de Vierakkerse turnster liggen er in het nieuwe jaar ook weer diverse sportieve uitdagingen klaar. Wie weet plaatst de zelfbewuste, mondige en gedisciplineerde topsportster zich wel voor de Europese kampioenschappen in Parijs. De Olympische Spelen van volgend jaar komen nog net iets te vroeg voor de talentvolle Sara. Tenminste, dat vindt ze zelf. Maar wie weet?

We worden op deze warme zaterdagse winterdag hartelijk door Sara ontvangen in de futuristische woning waar ze sinds ruim twee jaar in het landelijke buitengebied van Vierakker met haar ouders, twee zussen en broer woont. Op zesjarige leeftijd werd de in Zutphen geboren Sara lid van de Samenwerkende Zutphense Gymnastiekvereniging (SZG) waar één van haar oudere zussen en haar broer al lid van waren. Al snel bleek dat Sara talent voor turnen had en op achtjarige leeftijd stapte ze over naar de Dans- en Gymnastiekvereniging SVOD Deventer omdat ze daar op een hoger niveau kon trainen. Haar capaciteiten bleven ook daar niet onopgemerkt.

Almelo
Al snel maakte Sara in samenspraak met haar ouders de weloverwogen beslissing zich aan te sluiten bij het Turnsportcentrum Oost-Nederland (TON) in Almelo. In de Nederlandse turnwereld is het al langer bekend: om bij de beste turnsters van het land te kunnen horen moet je in Almelo zijn. Liefst op zo jong mogelijke leeftijd, want dan zijn talenten het beste 'kneedbaar'. TON Almelo is de organisatie waar het opleiden van talenten tot topsporters namelijk tot de doelstelling behoort.
En zo kon het gebeuren dat Sara nu al vier jaar dagelijks vanuit Vierakker naar Almelo reist om daar te trainen en naar school te gaan. "Dat is inderdaad een grote opgave. Maar ik doe het met veel plezier en met een doelstelling. Met dank aan mijn ouders die mij dagelijks naar Almelo brengen en weer ophalen. Goed voor 240 kilometer per dag", zo vertelt Sara stoïcijns of dat de gewoonste zaak van de wereld is.

Maar zo gewoon is dat natuurlijk helemaal niet. Sara's wekker gaat dagelijks om 5.45 uur. Na een ontbijt met haar ouders springt ze om half zeven in de auto om door haar vader of moeder naar Almelo te worden gebracht. Elke doordeweekse ochtend is ze dan met een aantal andere talentvolle turnmeiden te vinden in de turnhal van de IISPA, waar om klokslag 7.30 uur de eerste training van de dag begint. Die duurt tot 10.00 uur. "Daarna fiets ik met de andere meiden naar Het Noordik, een scholengemeenschap voor vmbo, havo, atheneum en gymnasium, een kwartiertje verderop. Ik zit momenteel in 5 VWO, maar ik heb het schooljaar vanwege de intensieve trainingen en wedstrijden in twee jaar opgesplitst. Dit jaar volg ik alleen de vakken Nederlands, Engels en Duits", vertelt Sara.

Eindeloos
Op Het Noordik zijn bij de afdeling topsporttalentschool onderwijs en trainingen op elkaar afgestemd. Sara: "Om 14.45 uur fietsen we van school weer naar de sporthal voor de tweede trainingssessie van de dag die om 15.00 uur begint: nog eens 3,5 uur intensief oefenen op vloer, brug, balk en brug. Ik ben dan 's avonds rond half acht weer thuis en eet dan het avondeten met mijn ouders. Dan kletsen we nog gezellig wat bij, waarna het bed roept omdat de volgende ochtend de wekker weer vroeg afgaat. Alleen op woensdag heb ik slechts één training. Dan kom ik 's middags met de trein naar huis. Op zaterdag hebben we vrij, maar op zondag trainen we alweer." In totaal 'draait' Sara tien trainingen in de week, samen goed voor dertig(!) uur. Eindeloos alle oefeningen herhalen. "Turnen is een sport waarin je heel veel uren moet maken, wil je een hoog niveau bereiken. Je moet het wel heel leuk vinden om te doen, want je hebt natuurlijk ook weleens een minder momentje. Maar als we gezamenlijk aan het trainen zijn steken we elkaar aan. We zijn er altijd voor elkaar."

Oranjeselectie
En al die trainingsuren beginnen nu voor Sara vruchten af te werpen na haar succesvolle juniorenperiode waarbij ze tal van nationale en internationale successen behaalde. Sara maakt namelijk inmiddels in haar eerste jaar bij de senioren al deel uit van Oranjeselectie. In november maakte ze haar WK-debuut tijdens een World-Cup-wedstrijd in het Duitse Cottbus. Sara miste nipt de finale aan brug: ze werd met 13.400 punten tiende. De beste acht gingen door naar de finale.
Op de tweede dag turnde Sara balk en vloer. Helaas ging de balk niet zoals ze had gewenst. Maar op vloer turnde de Vierakkerse een prima oefening die een twaalfde plek opleverde alsmede de complimenten van de jury voor één van de meest artistieke oefeningen. Al met al een mooie ervaring voor Sara met het oog op haar verdere turncarrière en -ontwikkeling.
Bovendien leverde haar World-Cupdebuut de onverwachte uitnodiging op om met de Oranjeselectie mee naar Japan te gaan voor een tiendaagse stage. "Daar had ik absoluut geen rekening mee gehouden. Ik wilde juist iets 'gas' terugnemen. Maar het was een onvergetelijke ervaring. Ik ben samen met onder meer Sanne en Lieke Wevers, Naomi van Pol, Sanne Veerman, Naomi Visser, Tisha Volleman en Eythora Thorsdottir naar Tokio geweest. Een prachtige en leerzame stage. Naast de trainingen hebben we onder meer een bezoek gebracht aan het Olympisch dorp. Want volgend jaar vinden de Olympische Spelen in Japan plaats. Om daaraan mee te mogen doen zou ik een heel intensief kwalificatietraject moeten doorlopen. En dat komt voor mij nu nog te vroeg. 2024 is realistischer. Dan zijn de Olympische Spelen in Parijs."

Familiemens
Sara gaat zich in de komende periode focussen op de kwalificaties voor de Europese kampioenschappen, ook in Parijs, die in april plaatsvinden. "Maar ik geniet nu eerst even samen met mijn familie van de vrije dagen die ik heb. Dat vind ik ook belangrijk, want ik ben een echt familiemens. En zonder hen zouden al mijn sportieve activiteiten en aspiraties natuurlijk niet eens mogelijk zijn."