Amnestyactie op de Kerstmarkt Zelhem

ZELHEM - Op 10 december is het dag van de Rechten van de Mens. Op die datum werd in 1948 de Universele verklaring van de Rechten van de mens aangenomen door de Verenigde naties. Ter gelegenheid van deze dag staat de Werkgroep Amnesty Zelhem/Halle op 8 december op de Kerstmarkt in Zelhem om actie te voeren tegen schending van de mensenrechten in twee landen: Zuid- Soudan en Iran.

In Zuid- Soudan is een 15-jarige ter dood veroordeeld. Magai uit Zuid-Sudan zit ten onrechte in de dodencel. Toen Magai Matiop Ngong 15 jaar was, hield het leven dat hij leidde plotseling op. Hij werd in 2017 ter dood veroordeeld voor moord op zijn neef. Tijdens zijn rechtszaak probeerde Magai uit te leggen dat het niet om moord ging, maar om een ongeluk. Een afgeketst waarschuwingsschot had zijn neef dodelijk geraakt. Internationaal recht en de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodstraf voor mensen jonger dan 18 jaar. Toch veroordeelde de rechter Magai tot de galg.

Yasaman Aryani uit Iran kreeg 16 jaar cel. Zij zit gevangen omdat ze zonder hoofddoek in de trein bloemen uitdeelde aan andere vrouwen. Dat was een moedige actie, want in Iran is de hoofddoek verplicht. Een video van haar actie tijdens Vrouwendag ging viraal. Yasaman werd opgepakt. Tijdens haar verhoor zeiden agenten dat ze spijt moest betuigen, want anders zouden vrienden en familie gearresteerd kunnen worden.

Bij de Amnestystand zijn brieven aan de autoriteiten in Zuid- Soedan en in Iran beschikbaar om te protesteren. De brieven zijn al geschreven, alleen een handtekening zetten is voldoende.