Sven Holtman in actie. Foto: John Lenders
Sven Holtman in actie. Foto: John Lenders

Finale 41ste ONK (Enduro) Jan van Beekrit in Zelhem

ZELHEM - Na een geslaagde WK-trial zal ZAMC op 2 november weer de Jan van Beekrit organiseren. De 41ste keer wordt spannend omdat Zelhem de laatste wedstrijd voor het ONK is waarbij de Nederlandse kampioenen bekend en gehuldigd zullen gaan worden. De start en finish is op het ZAMC terrein De Langenberg aan de Korenweg 4 te Zelhem. De eerste deelnemer van de wedstrijd start vanaf het startpodium omstreeks 8.30 uur. De Offroadrijders zullen omstreeks 14.00 uur van start gaan.

Het is een zeer gevarieerde route, gemaakt door route-ingenieurs Fre Evers en Kees Jacobi met een totale lengte van ongeveer 68 kilometer waarin drie proeven opgenomen zijn. De inters en nationale rijders, zullen deze route drie keer moeten zien uit te rijden.
Vanaf het startpodium bij de ZAMC-accommodatie gaat de route via het Zand, op het zand ligt ongeveer 13 kilometer route, met dank aan de familie De Fremery. Vervolgens zullen de deelnemers vanaf het Zand de route vervolgen richting crossproef 1 op het circuit van de Halmac. Deze crossproef De Kappenbulten is dit jaar weer opgenomen in de route, met dank aan omwonenden en Halmac.
Vervolgens loopt de route via Halle Heide, Halle Nijman en de Heidenhoek naar de tweede crossproef aan de Brunsveldweg in Zelhem op het terrein van Hendrik Jan Lovink. Voor de toeschouwers altijd een hele mooie proef omdat hier veel spektakel te zien is, waaronder het watergat. Via de Heidenhoek zal de Doetinchemseweg richting Wassinkbrink worden overgestoken, en zal via de oversteek Hummeloseweg, de derde proef worden aangedaan. Deze proef is gelegen aan de Kampweg achter het ZAMC terrein, en zeker de moeite van het kijken waard zijn.
Na de derde proef komen de rijders weer terug bij ZAMC voor een tankstop en onderhoud om vervolgens de tweede ronde in te gaan.

Nadat de laatste wedstrijdrijder is gestart voor zijn of haar derde ronde, is het de beurt aan de niet-wedstrijdrijders, de offroadrijders genoemd. Zij mogen de Enduro-route een keer rijden.

Als de laatste rijders vertrokken zijn, zullen de vele medewerkers beginnen met het opruimen van de route. De prijsuitreiking zal plaatsvinden aan het einde van de middag bij ZAMC, voor een ieder vrij toegankelijk. Iedereen wordt uitgenodigd om dit evenement te komen aanschouwen.

Gerhard Gerritsen, bestuursvoorzitter ZAMC, bedankt op voorhand mede namens de commissie-enduro, de vele medewerkers, omwonenden, aanwonenden, grondeigenaren, loonwerkers, sponsoren, motorsportbond, hulpdiensten en gemeentelijke instanties die allen medewerking verlenen, zo dat de 41ste Jan van Beekrit, volgens het draaiboek kan en mag verlopen.