Namibië, een bijzonder deel van Afrika. Foto: Cees Corts
Namibië, een bijzonder deel van Afrika. Foto: Cees Corts

Met het Nut 'naar Namibië'

ZELHEM - Op de ledenavond van 21 oktober in het Witte Paard in Zelhem zullen Cees en Aly Wagenvoorde vertellen over hun prachtige rondreis door Namibië, een bijzonder deel van Afrika. Ze huurden in de hoofdstad Windhoek een auto en hebben daarmee in vier weken ruim 6000 kilometer afgelegd. Daarna wilden ze er eigenlijk niet meer weg... Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Namibië is buitengewoon mooi vanwege de uitgestrektheid en leegte, de bijzondere natuur, de natuurparken en de verschillende bevolkingsgroepen.
Wat deze lezing heel bijzonder maakt zijn de ontmoetingen met bevolkingsgroepen, zoals de Damara en de Himba, die ze in hun huidige nederzettingen hebben bezocht. Met name bij de nog vrijwel traditioneel levende Himba zal uitgebreid worden stilgestaan. Interessante achtergrondinformatie over hoe ze leven, over hun gewoonten en gebruiken wordt aangevuld met prachtige opnamen in de 'dorpen' van de Himba.
Cees en Aly Wagenvoorde zijn al diverse malen voor het Nut opgetreden en zeer gewaardeerd voor de informatieve presentaties en de prachtige opnamen. Luisteraars zullen zich dan ook geen moment vervelen bij deze boeiende lezing vol natuur, cultuur en alledaags leven.
De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor leden van het Nut, maar ook anderen zijn hartelijk welkom. Zij betalen 4 euro.


De titel is veelbetekenend: 'Zijn Liefde'

Vervolg van de voorpagina

ZELHEM - De titel van de CD van Lukas Ebbers is veelbetekenend: 'Zijn Liefde'. "Met twee hoofdletters", benadrukt Lukas. "Met Zijn Liefde heeft God zijn Zoon naar de aarde gezonden. Zijn Zoon is Zijn Liefde. En ik hoop dat iedereen door het beluisteren van deze cd Zijn Liefde mag horen." Het gaat veelal om bestaande liederen, vaak in een arrangement van pianist Mark Brandwijk. Titels als 'Juich want Jezus is Heer' en 'In His love' spreken net als Psalm 103, Psalm 42 en Psalm 89:1 met Avondzang boekdelen. Lukas zelf stond borg voor de samenstelling van 'Cânticos da Biblia para crianças', een medley van deels traditionele Braziliaanse kinderliedjes.

Brazilië ja. Want Lukas is daar geboren. In de havenstad Recife. "Ik ben er als baby gevonden op een pleintje. Weet niet wie mijn biologische vader en moeder zijn. Naar verluidt hebben mijn ouders mij in het kindertehuis wel bezocht. Ze woonden op straat, konden niet voor mij zorgen. Toen ik één was, ben ik geadopteerd. Door Arjan en Paula Ebbers uit Zelhem. Zij hebben mij geweldig opgevoed. Een warm nest met alle liefde die een kind zich kan wensen. Ik heb het getroffen. Hoe anders was het geweest als zij zich niet over mij hadden ontfermd..?"
Lukas Ebbers beseft dit maar al te goed. Wat als…? Hij heeft inmiddels met eigen ogen gezien hoe het hem was vergaan als het lot zich tegen hem had gekeerd. Enkele jaren geleden bezocht hij een sloppenwijk in Rio de Janeiro. Daar waar de stichting Jafet van de Nederlandse Janneke Hulst en haar Braziliaanse man Fernando Galvão werkzaam is onder kinderen van 4 tot 15 jaar. Jeugd die opgroeit in een wereld van drank, drugs, moord en prostitutie maar op liefdevolle wijze een helpende hand wordt toegestoken. Alle beetjes helpen.

Kinderen die vaak met veel (half-)broertjes en -zusjes alleen een moeder hebben. "Of dat zelfs niet en door een kennis worden opgevoed", weet Lukas. "Ze hebben er nauwelijks ruimte om buiten te spelen. Ze zijn blij met bijna niets. Een nauw pad wordt er een tuin genoemd. Door het puin te egaliseren, te belijnen en er doeltjes op te zetten, kunnen ze er voetballen. Stichting Jafet, naar de zoon van Noach, doet er aan evangelisatie, preventie en scholing. In die volgorde. Om de kinderen in de uitzichtloze sloppenwijken een beter bestaan te bieden. Het werk van Janneke en Fernando spreekt mij enorm aan. Vanuit mijn Christelijke overtuiging én uit solidariteit. Hun leven had ook het mijne kunnen zijn."

De Zelhemmer is inmiddels bestuurslid van Stichting Jafet. En draagt nu ook anderszins zijn steentje bij aan het wel en wee van straatkinderen die het aanzien minder getroffen hebben dan hij. Niet alleen op trompet, zijn lievelingsinstrument, kwam z'n ongebreidelde passie voor muziek goed uit. Lukas Ebbers startte en leidde een project dat resulteerde in de cd 'Zijn Liefde', waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het menslievende werk van Stichting Jafet. Voor kinderen waarmee hij zich vanwege zijn eigen herkomst nauw mee verbonden voelt.

Vooral toen hij na zijn reis naar Brazilië terugkeerde in Nederland, realiseerde hij zich dat terdege. "Ik bleek een soort herkenning te hebben ervaren. De sfeer, de gemoedelijkheid. Het verschil tussen arm en rijk is er erbarmelijk. Maar toch heerst er onder de verschoppelingen een gevoel van dat het goed gaat komen. Dat optimisme heb ik ook. En mijn temperament! Om te overtuigen ga ik soms steeds harder praten. Ik probeer nu de taal te leren. Dat gaat mij gemakkelijker af dan Duits of Frans! Ik bedoel maar: Je kunt een kind wel uit Brazilië halen, maar Brazilië niet uit het kind…"

De cd 'Zijn Liefde' kost 15 euro. Waar en hoe de schijf kan worden gekocht is te vinden via de sites.


www.lukasebbers.nl

www.jafet.nl


Open avond Vrouwen van Nu: een makkelijke tuin

HUMMELO - Maandag 21 oktober komt Ben van Ooijen, directeur van de Tuinen van Appeltern, vertellen hoe je een makkelijke tuin kunt maken met minder zorgtijd en meer genot. De avond die door de Vrouwen van Nu (VvN) Hummelo, Keppel en Drempt wordt georganiseerd, vindt plaats in de Gouden Karper in Hummelo en begint om 19.45 uur. Op deze open avond is iedereen welkom, dus ook niet-leden en heren.

Ben van Ooijen, hovenier van beroep, grondlegger en directeur van de Tuinen van Appeltern, zegt: "Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Je kunt een mooie tuin hebben met minder zorgtijd en dus meer tijd hebben om ervan te genieten." Wie droomt daar niet van? Jonge mensen zijn heel druk en hebben weinig tijd voor de tuin en ouderen kunnen niet meer hele dagen in de aarde wroeten. Volgens van Ooijen heb je de hoeveelheid tuinwerk zelf in de hand, het is het gevolg van je eigen keuzes.

Deze avond wordt georganiseerd door de Vereniging Vrouwen van Nu (VvN), afdeling Hummelo, Keppel en Drempt en is voor iedereen toegankelijk aangezien het een open avond is. De vereniging telt op het ogenblik 135 leden. Het jaarprogramma van de Vrouwen van Nu biedt een 12-tal avonden met de meest gevarieerde thema's. Binnen de afdeling zijn er ook een aantal interessegroepen zoals twee leeskringen, een culturele kring, tuinclub, handwerkclub, wandelclub en drie kookclubs.

Entreeprijs inclusief koffie bedraagt 2,50 euro voor leden en 5 euro voor niet-leden.
Kijk voor inlichtingen over de VvN op de website, of bel voorzitter Ria Lammertink, 06-46 51 56 25.


www.vrouwenvannu.nl/hummelokeppeldrempt