De Publieksprijs 2018 winnende poster van Rens van Tuyl van de Bontebrugschool. Foto: Willem Jansen van Velsen
De Publieksprijs 2018 winnende poster van Rens van Tuyl van de Bontebrugschool. Foto: Willem Jansen van Velsen

Leerlingen tekenen voor vrede

REGIO - Op woensdag 18 september is de Lions Peace Poster Contest van start gegaan. Bijna 400 leerlingen uit groep 7/8 van 10 basisscholen uit Gendringen, Bontebrug, Ulft, Terborg, Dinxperlo, Breedenbroek, De Heurne en Wolfersveen doen mee aan deze tekenwedstrijd, die georganiseerd wordt door Lionsclub Wisch ‘de Hamalandse Marken’. De achterliggende gedachte bij de wedstrijd is kinderen bewust te maken van begrippen als vrede en verdraagzaamheid. Dit jaar is het thema ‘Reis van Vrede’.

De aftrap wordt gegeven door Theaterfabriek Gekkoo die voor de leerlingen het theaterstuk KRAS|kerf speelt. Dit is het aangrijpende en waargebeurde verhaal van de Syrische vluchteling Haidar Habash die met zijn familie vanuit Aleppo op de vlucht slaat uit angst voor de aanstormende oorlog in zijn land en uiteindelijk in Nederland terechtkomt.

In de Vredesweek ontwerpen de kinderen een poster die betrekking heeft op het thema van dit jaar. De scholen bepalen zelf welke twee van hun tekeningen afgevaardigd worden voor de Publieksprijs en de Prijs van de Vakjury. De Publieksprijs is voor de poster waarop de meeste stemmen worden uitgebracht tijdens een expositie in het Kulturhuus in Dinxperlo en online op de website www.wisch.lions.nl.
Op 14 oktober komt een vakjury, onder leiding van de Aaltense Kinderburgemeester Rosanne Lohuis, bijeen om uit de genomineerde tekeningen per school een winnaar te kiezen. Op vrijdag 18 oktober worden de winnaars bekend gemaakt tijdens een afsluitende bijeenkomst in Innovatiecentrum CIVON in Ulft.