Voorbeeld van borduurwerk met kralen. Foto: PR.
Voorbeeld van borduurwerk met kralen. Foto: PR. Foto:

Grote kleurrijke handwerkmarkt

Grote kleurrijke handwerkmarkt

DOESBURG - De Grote Kerk verandert in een kleurrijke markt tijdens de twintigste Nationale Textiel- en Vezelmanifestatie op zaterdag 28 september. Liefhebbers van allerlei handwerktechnieken kunnen hun hart ophalen. Een grote variëteit aan materialen, producten en technieken maken de kerk tot een waar 'walhalla' voor liefhebbers.

Op de markt staan kramen met onder andere brei- en weefgarens, handbedrukte stoffen en handgeverfde garens, zijden sjaals en sieraden, leer en leren tassen, tricotkleding en accessoires, wol en vachten, handgeweven textiel, gevilte vogels en vissen, quiltmaterialen, Indiase zijden sari's en borduurwerk met kraaltjes. De techniek die gebruikt is bij de inhuldigingsjapon van Koningin Maxima. De standhouders komen uit alle windstreken van Nederland. Uit deze regio komen onder andere Marijke van der Duijs van Atelier Het bonte Schaap uit Zutphen en Maja Waanders van Maja's batik uit Doetinchem.

Workshops en demonstraties
Tijdens de markt worden workshops gegeven in blockprinten en vrij borduren en zijn demonstraties te zien van het kleurrijke Staphorster stipwerk en een Japanse borduurtechniek, sashiko. Daarnaast is een prachtige tentoonstelling ingericht met werk van vijf textielkunstenaars. Zij vertellen ter plekke iets over hun werk.

Mode in handwerken
Wat in 1980 begon als Verversmarkt, een markt om materialen en recepten voor wolverven uit te wisselen en te verkopen, is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een veelzijdige manifestatie. Toen de hausse van het zelf spinnen en verven voorbij was, deden andere bezigheden hun intrede. Vilten, quilten, haken, stof importeren en batikken kwamen er voor in de plaats. Anno 2019 is er een zeer breed scala aan textiele materialen en producten. Spinnen en verven zijn terug van weggeweest en ook breien wordt weer volop gedaan. Oude technieken zoals borduurwerk met kraaltjes is een nieuw leven ingeblazen, mede dankzij Nederlandse couturiers die het toepassen in exclusieve kleding.

De twintigste Nationale Textiel – en Vezelmanifestatie is op zaterdag 28 september in de Grote of Martinikerk, Kerkstraat 4 te Doesburg. Open van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang volwassenen 8 euro, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis, jeugd tot 18 jaar 4 euro.

Parkeergelegenheid bij De Bleek, De Linie, Mauritsveld of bij de Jachthaven. Vanuit Dieren gaat er een bus naar Doesburg. De kerk is toegankelijk voor rolstoelen.

www.ntvmdoesburg.nl