Lars in voorbereiding op een sprong.  Foto: Saskia Gerritsen
Lars in voorbereiding op een sprong. Foto: Saskia Gerritsen

Lars springt uit een Dakota tijdens de herdenking van Market Garden

ZELHEM - 16 jaar is hij. Lars Gerritsen uit Zelhem. Na zijn opleiding tot static line parachutist bij Parachute Group Holland is hij er klaar voor: dit weekend is hij één van de duizend parachutisten die worden gedropt boven de Ginkelse Heide en Wolfheze ter ere van de 75ste herdenking van Operatie Market Garden. Lars springt uit een originele C-47 Dakota uit Engeland. De Dakota wordt gevolgd door C-130 Hercules vliegtuigen met honderden militaire parachutisten uit diverse landen. Na de sprongen houden de parachutisten een kleine herdenkingsceremonie aan de rand van de dropzone.

Lars is van jongs af aan al bezeten van Defensie en in het bijzonder de luchtmacht. Zijn doel is dan ook om gevechtspiloot op een F-35 te worden. Dit najaar start de selectie hiervoor. Een lange weg te gaan, maar Lars is vastberaden. Hij heeft er alles voor over om zijn droom te laten slagen. Hij wil écht iets betekenen voor de wereld. En waar kan dat beter dan bij de Koninklijke Luchtmacht? Samen werken aan een vrede en veiligheid, voor iedereen.

Diezelfde gedachten die waarschijnlijk de parachutisten en militairen tijdens operatie Market Garden ook gehad moeten hebben. Maar het ging mis, gruwelijk mis.

Market Garden
Dit jaar 75 jaar geleden, op 17 september 1944, ging operatie Market Garden van start. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingsdivisies werden vanuit Engeland naar Nederland gevlogen om per parachute gedropt te worden boven bezet gebied. Het doel van de operatie was om de belangrijke bruggen over de Waal, Maas en Rijn te veroveren.
Het Britse 30ste legerkorps zou vervolgens vanuit België binnen drie dagen over de weg via deze bruggen oprukken naar Arnhem, om een mogelijkheid te creëren om de weg weer vrij te maken naar het Ruhrgebied in Duitsland. Echter werd de brug bij Arnhem niet op tijd bereikt en Market Garden liep vast in de Betuwe. Duizenden geallieerden werden slachtoffer of raakten vermist. De operatie werd een legendarisch fiasco.

Om vooral niet te vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en ter nagedachtenis aan al die veelal jonge slachtoffers die tijdens deze dropping gevallen zijn, gaat Lars deze sprong maken. Met hetzelfde vliegtuig, op dezelfde plek, in dezelfde kleding, met de originele parachute. Niet zo'n risicovolle sprong als toen, maar wel met dezelfde gedachten naar beneden: 'Vrede en veiligheid, voor iedereen.'

Lars tijdens een parachutesprong. Foto: Saskia Gerritsen