Kunsthistorica over Gustav Klimt

ZELHEM - Op 23 september vindt de eerste ledenavond van leden van het Nut plaats van nieuwe seizoen. Dan zal de kunsthistorica Iris Maalderink de aanwezigen voorstellen aan Gustav Klimt, een van de belangrijke kunstenaars van het Fin de siècle in Europa. De avond wordt gehouden in Het Witte Paard, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) en is gratis voor leden van het Nut maar ook anderen zijn van harte welkom tegen betaling van 4 euro (inclusief een kopje koffie).

Gustav Klimt wordt geboren in een buitenwijk van Wenen. Hij bezoekt de kunst-nijverheidsschool waar hij wordt opgeleid in de academische klassieke traditie. Hij krijgt als jonge kunstenaar al officiële opdrachten: bijvoorbeeld de schilderingen van het trappenhuis in het Kunsthistorisch Museum. Maar als zijn plafondschilderingen voor de universiteit van Wenen als te erotisch worden bekritiseerd, besluit hij geen opdrachten voor de openbare ruimte meer aan te nemen. Hij maakt zich hierna steeds meer los van de academische traditie en zoekt zijn eigen weg in de schilderkunst en is in 1897 een van de oprichters van de Wiener Secession, die naar vernieuwing zoekt.
Beroemd wordt Klimt door zijn bijzondere portretten. Hij wordt de meest gevraagde dames-portrettist van heel Wenen en vrouwen uit de hogere kringen laten zich graag door hem 'versieren'. In gewaden met rijk versierde ornamenten, soms zelfs met verwerking van bladgoud, krijgen ze een onnatuurlijke schoonheid. Naast de vele portretten schildert Klimt ook landschappen, de meeste hiervan maakt hij tijdens de zomervakanties in de omgeving van de Attersee. Ook bij zijn landschappen wordt de realiteit regelmatig opgelost in een patroon van ornamenten en vlakken.