Wijnand Schoemaker. Foto: PR
Wijnand Schoemaker. Foto: PR Foto:

Expositie laat drie periodes van
kunstenaars leven zien

ZELHEM - Tot het eind van deze week kan man in Galerie Bibliotheek Zelhem nog genieten van de tentoongestelde kunstwerken van de Zelhemse kunstenaar Wijnand 'Wijsch' Schoemaker. De expositie bestaat uit werken, die in drie verschillende periodes gemaakt zijn.

Tot zijn hersenbloeding op 36-jarige leeftijd maakte Wijnand voornamelijk beelden (steen en hout), waarvan de 'Kinderspelen' en ook 'Smoks Hanne' voorbeelden zijn. Door de hersenbloeding raakte hij halfzijdig verlamd (rechterkant), maar hij wist zijn technische vaardigheden over te hevelen naar de linkerhelft van zijn lichaam. Hij dacht ging voortvarend aan het werk om weer te produceren, wat resulteerde in een menshoog beeld bij de nieuwbouw van revalidatiecentrum Klimmendaal. In dit 'eigen'-beeld, half brons en half glas verbeeldt hij z'n eigen situatie. Maar de afasie, een tweede gevolg van de hersenbloeding, bleek een nog grotere handicap te zijn. Wat onder andere contact maken moeilijk maakt. Enkele jaren geleden begon Wijnands linker lichaamshelft ook nog eens te protesteren, waardoor het werken met zware materialen, gutsen, vijlen ging niet langer ging. Wijnand 'herontdekte' zijn allereerste passie, het tekenen, waarmee hij zijn derde periode inluidde. Dit is in de expositie terug te vinden in een serie pentekeningen, die de titel 'Contact' meekreeg. De serie symboliseert de wijze waarop mensen contact met elkaar kunnen maken, maar onderstreept ook zijn behoefte om, ondanks zijn afasie, contact te maken met mensen in zijn omgeving.


Kinderen kunnen kennismaken met de voetbalsport

ZELHEM - Op drie woensdagen in september verzorgt ZZC (Zelhem Zelos Combinatie) op sportpark de Pluimerskamp in Zelhem een gratis voetbalinstuif voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Op 11, 18 en 25 september van 15.00 tot 16.30 uur kunnen ze onder deskundige leiding van de trainers deelnemen aan leuke voetbalspelen. Voor 25 september staat de middag in het teken van de nationale sportweek en is er als extra een leuke attractie aanwezig.