Maak gebruik van inspreekrecht

Vervolg van voorpagina

ZELHEM - Dit extra onderzoek is uitgevoerd door Overwatch uit Valkenswaard. Maar ook hier lijkt belangenverstrengeling op de loer te liggen, want Overwatch is een éénmansbedrijf dat Globe Security en TEC tot haar klanten/referenties rekent. Daarnaast beschikt Overwatch, volgens haar eigen website en gegevens van de Kamer van Koophandel, niet over de vereiste expertise op het vlak van verkeersveiligheid en mobiliteit. In plaats van dat de gemeente alle schijn van afhankelijkheid en nepotisme wegneemt baseert ze haar advies wederom op wat initiatiefnemer aanlevert, aldus Stichting TEH 36.

Het Coalitieprogramma 2018 - 2022 spreekt van een 'open en uitnodigende, dienstbare overheid'. Men wil de leefbaarheid ondersteunen en behouden: 'saamhorigheid en naoberschap….'. Ook ten aanzien van verkeersveiligheid zegt het college te hechten aan 'samenspraak met omwonenden'. Maar die naar eigen zeggen echter geen samenspraak. Integendeel. Op 27 maart 2018 heeft initiatiefnemer nog snel een informatiemoment georganiseerd voor omwonenden. Wethouder Hofman (Groen Links) verwijst hiernaar in zijn advies naar B&W, maar hij vermeldt niet dat slechts een deel van de 'omwonenden' pas enkele dagen vooraf is geïnformeerd over deze bijeenkomst. Die op een doordeweekse dag om 16 uur in Deventer werd gehouden, zodat het voor de bezwaarmakers bijzonder lastig was om aanwezig te zijn. Bovendien ontving een groot aantal belanghebbenden de uitnodiging zelfs een week te laat. De toenmalige gemeenteambtenaar (mevr. Pothof), die eerder belast was met deze vergunningaanvraag, was zeer ontstemd richting initiatiefnemer over deze gang van zaken. Opmerkelijk is verder dat wethouder Hofman bekend was met deze handelwijze van de initiatiefnemer, maar dit nu in zijn advies aan B&W uitlegt als een positieve actie van diens kant voor het creëren van draagvlak in de buurt. Het college heeft vervolgens meteen op 16 juli ingestemd met het voorstel het gewijzigde bestemmingsplan 'Landelijk gebied: veegplan 2019-1B' aan de gemeenteraad voor te leggen. Dat dagblad De Gelderlander op 1 augustus meldde dat de gemeente het bestemmingsplan heeft goedgekeurd is dus feitelijk onjuist.

Inspreekrecht
Op gemeentelijk niveau kunnen belanghebbenden op 12 september alleen nog gebruik maken van hun inspreekrecht bij de commissievergadering. Daarna beslist uiteindelijk de gemeenteraad op 26 september over het bestemmingsplan. Het vervolg bij goedkeuring staat al wel vast: dan stappen de omwonenden naar de Raad van State. Daarbij zal beroep en voorlopige voorziening worden ingediend waardoor het bestemmingsplan niet in werking mag treden tot de rechter hierover uitspraak heeft gedaan. De buurt is vastbesloten onvermoeibaar door te strijden tegen de komst van het evenemententerrein.