Een van de vele antieke beelden die de tuinen de Wildenborch verfraaien. Foto: PR
Een van de vele antieke beelden die de tuinen de Wildenborch verfraaien. Foto: PR

Genieten van de tuinen van de
Wildenborch

VORDEN - Op zondag 18 augustus zullen de bijzondere tuinen van Buitenplaats de Wildenborch aan de Wildenborchseweg 20 in Vorden nog één keer dit jaar open gaan. 'Misschien wel de mooiste tuin van Nederland' is één van de vele lovende recensies van deze tuin in Engelse landschapsstijl. De tuinen zijn te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur.

De tuin, waarvan de basis werd gelegd door landman en dichter A.C.W. Staring (1767-1840), is in de loop der eeuwen door verschillende generaties steeds verder uitgebreid en verfraaid. Het bevat schitterende borders, eeuwenoude bomen, de unieke, lange 'beukenberceau' en vele antieke, recent gerestaureerde, tuinbeelden.

Het kasteel wordt nog steeds -middels een familiestichting- particulier bewoond door één van de nazaten van Staring. Er is een route uitgezet en de familie is aanwezig om vragen te beantwoorden. Voor kinderen is er een 'kabouterroute' uitgezet, geschreven door bewoonster en kinderboekenauteur Jennine Staring. In de theeschenkerij in het koetshuis zijn drankjes en hapjes verkrijgbaar.

Geniet van de laatste keer dit jaar dat deze schitterende tuinen zijn opengesteld. Toegang 6,50 euro per persoon, kinderen tot twaalf jaar gratis. Honden kunnen niet worden toegelaten, ook niet aangelijnd. Kijk voor meer informatie op de website.


www.wildenborch.nl


Zomeravond-orgelbespeling in Martinikerk Doesburg

DOESBURG - Geerten van de Wetering bespeelt deze week het grote Walcker-orgel in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Het concert op donderdag 15 augustus is onderdeel van de serie Zomeravond Orgelbespelingen van StiDoMu. Geerten voert werken uit van de componisten Gustav Holst, Arvo Pärt, Paul Hindemith, Gabriël Verschraegen en Claude Debussy.

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond. Gustav Holst vond hierin de inspiratie voor zijn zijn beroemde orkestwerk The Planets, waaruit het eerste deel (Mars - Bringer of war) te horen zal zijn in een bewerking voor orgel. Ook het pianowerk Cathedrale Engloutie van Claude Debussy klinkt in een bewerking voor orgel. Het stuk is gebaseerd op de legende van het Franse Ys, een stad voor de Bretonse kust, die door het noodlot onder water is geraakt. Debussy's compositie vangt aan met een mistige enscenering, waarbij de klokken van de kathedraal onder water hoorbaar zijn. Langzaamaan komt de kathedraal tevoorschijn, maar voor even: al snel zakt ze weer onder water en er blijft slechts zacht klokgelui over.
Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20ste-eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker.
Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en dirigent van het Woerdens Kamerkoor. Daarnaast is hij artistiek adviseur voor Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en bestuurslid van Stichting Orgelstad Leiden. Hij was finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. In datzelfde jaar verscheen zijn eerste solo-cd, 1918 – Organ music from a new era, die een beeld geeft van ontwikkelingen in de (orgel)muziek vanaf 1918.
Geerten heeft een breed repertoire met bijzondere interesse voor 20ste-eeuwse en hedendaagse muziek en speelde premières van diverse Nederlandse composities. Naast het presenteren van het orgel als solistisch instrument gaat Geerten graag de combinatie met andere kunstdisciplines aan om het orgel bij een breder publiek bekend te maken.
Het concert op donderdag 15 augustus begint om 20 uur en duurt ongeveer een uur. Toegang 12 euro, voor donateurs van StiDoMu 10 euro. Kaarten aan de kassa, kerk open om 19.30 uur