Mevrouw Wieggers uit Gaanderen en Jeroen Wesselink, plaatsvervangend regionaal commandant van de brandweer, kijken toe als de burgemeester de openingshandeling voor 'slimme sensoren' verricht. Foto: Josée Gruwel
Mevrouw Wieggers uit Gaanderen en Jeroen Wesselink, plaatsvervangend regionaal commandant van de brandweer, kijken toe als de burgemeester de openingshandeling voor 'slimme sensoren' verricht. Foto: Josée Gruwel Foto:

'Koude technologie met warme zorg omgeven'

Eerste 'slimme sensoren' in werking

DOETINCHEM – Burgemeester Mark Boumans sloot donderdag de woning van mevrouw Wieggers in Gaanderen als eerste woning in de gemeente aan op 'slimme sensoren' en sociale alarmering. Na een succesvolle aanmeldperiode is hiermee voor gemeente Doetinchem het project 'Leefsamen Doetinchem' gestart, een project met als doel om de veiligheid van zelfstandig wonende senioren te verbeteren en de ouderen langer thuis te laten wonen. Mevrouw Wieggers is er blij mee. "Het geeft mij een veilig gevoel." Dochter Anita, die in de kop van Noord-Holland woont: "Voor mij is het systeem een geruststelling. Het alarmeert bij noodsituaties allereerst mensen die dicht bij moeder wonen, ik word via een app op de iPhone ingeseind."

Door Josée Gruwel

In gemeente Doetinchem worden 125 woningen van alleenwonende ouderen voor een jaar kosteloos voorzien van inbraakalarm, paniekknop, inactiviteits- en rookmelders. Deze 'slimme sensoren' alarmeren het sociale netwerk van buren, familie en mantelzorgers bij een noodgeval. Er kwamen, naar aanleiding van een schrijven via de gemeente, 225 aanvragen binnen. Projectleider Jimmy Korswagen: "Door dat grote aantal heeft gemeente Doetinchem een selectie moeten maken op basis van aanrijtijden van hulpdiensten en leeftijd. Voor de ouderen die buiten de selectie vallen, onderzoekt de gemeente in regionaal verband of zij alsnog kunnen deelnemen. Zeventigplussers die zich niet opgaven, kunnen toch nog meedoen. Ze betalen voor de aanleg 200 euro. Na het eerste jaar kan iedereen via een abonnement de veilige situatie continueren. Opgeven kan via leefsamen.nl/doetinchem of telefonisch via 040 – 7800641."

Concreet
De woningen van de deelnemende senioren zijn uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Rookmelders signaleren een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een dwaling of een inbraak en bewegingssensoren registreren dat er gedurende een bepaalde tijd geen beweging in de woning is. Dit kan betekenen dat de bewoner gevallen is en buiten bewustzijn is geraakt. Bij een alarm wordt de sociale omgeving geïnformeerd. Dat kunnen mantelzorgers, familie of buurtbewoners zijn. De lokale meldkamer zorgt voor de opvolging als de sociale omgeving niet reageert.
Directeur Bas van der Kolk, leverancier van de apparatuur: "Wij verkopen eigenlijk geen sensoren, maar verbindingen tussen mensen. Allerlei partijen werken samen."
Het project wordt uitgerold in acht Achterhoekse gemeenten. In duizend huizen wordt de apparatuur aangebracht. Van der Kolk: "Nergens in Nederland draait het zo goed als hier in de Achterhoek. Naoberschap is het cruciale woord. Deelnemende ouderen uit gemeenten waar het systeem al werkt geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen."

Nazorg
Martijn Engelen, manager van 'Zlim Thuis', horend bij Kruiswerk Achterhoek vertelt: "Aanvullend op de slimme sensoren die aangeboden worden vanuit dit project, bieden wij met Zlimthuis voor leden van het Kruiswerk in een gratis thuisgesprek, met een thuisscan. We geven aan de hand daarvan een breed advies en oplossingen die op de persoonlijke situatie zijn afgestemd. Dit vanuit de filosofie dat slimme technologie en praktische oplossingen hand-in-hand gaan. In samenwerking met Zlimthuis en het Rode Kruis worden ook trainingen op het gebied van zelfredzaamheid en EHBO/AED aangeboden. Het uitgangspunt is steeds dat we mensen niet op kosten willen jagen, maar dat ze wel bijdragen. De opdracht om zo 'slim' mogelijk te wonen is aan de bewoner zelf."

Samenwerkingsverband 'Leefsamen Achterhoek'
In totaal worden er in de Achterhoek duizend huizen op het platform aangesloten. De gemeenten en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werken in dit project samen met de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, Akkedeer, Stage.nu en Kruiswerk Achterhoek en Liemers. Naast een Europese LEADER-subsidie hebben AVDD Beveiliging, het RCOAK ouderenfonds en de Rabobank geholpen om dit project mogelijk te maken. Het evaluatiebureau van de GGD Noord- en Oost-Gelderland doet onderzoek onder ouderen en mantelzorgers naar hun gebruikservaring en het ervaren veiligheidsgevoel.

Op de eigen plek
Mevrouw Wieggers, die alleen woont, is na het feestje met de burgemeester – waarbij taart en bloemen niet ontbraken – ervan overtuigd dat ze nu meer onbezorgd kan leven. "Ik denk dat ik met een ander gevoel opsta."
Al 52 jaar woont ze in haar huis en als het even kan wil de 78-jarige er zo lang mogelijk blijven. De thuisscan? Daar wil ze wel aan meedoen. "Natuurlijk is het lastig om als oudere precies te weten waar je voor welke service terechtkunt, maar daar is een flyer voor gemaakt", aldus Engelen.
En burgemeester Boumans? Die vraagt zich af of er in de toekomst ook kwetsbare mensen jonger dan zeventig gebruik zouden kunnen maken van een dergelijke actie, zodat ze veilig en lang op de eigen plek kunnen blijven wonen.