Foto: PR
Foto: PR Foto:

Vlammende opening bij groenwaspraktijken op de Langenberg

ZELHEM - Op voormalig vuilnisbelt de Langenberg in Zelhem wordt stortgas dat eerder afgefakkeld werd nu gebruikt om groene stroom mee te maken. Dit gebeurt middels stortgasinstallatie de Groene Motor, sinds 1 juni in handen van de coöperatie BioZon. Op zaterdag 13 juli vond de feestelijke opening plaats. Hierbij waren leden van de coöperatie, wethouder Paul Hofman en aanjager van de energietransitie in de Achterhoek -AGEM- én geïnteresseerden aanwezig.

Het project rondom de stortgasmotor op de voormalig vuilnisbelt kwam langzaam op gang en had veel aansporing nodig van AGEM. Maar sinds 1 juni is de coöperatie BioZon, bestaande uit inwoners uit het gebied rondom de Langenberg, eigenaar van de stortgasmotor die op de voormalige vuilstort draait en wekt zo zelf groene energie op. Geen witwaspraktijken, maar groenwaspraktijken.

De stortgasmotor wordt voor het gemak de Groene Motor genoemd. Een naam die refereert aan het duurzame karakter van het geheel. AGEM heeft in dit hele proces een adviserende, aanjagende en faciliterende rol gespeeld. De Groene Motor heeft in juni al 52.000 kWh opgewekt. Per dag is er tussen de 1.500 en 2.000 kWh opgewekt, ongeveer de helft van het verbruik van één huishouden per jaar.

Wethouder energietransitie Bronckhorst, Paul Hofman, verrichte de officiële openingshandeling. Bart van STEAM Academy had De Langenberg in het klein gebouwd en toonde hoe gas wordt afgefakkeld en vervolgens hoe je middels gas iets in beweging kunt brengen. Tijdens deze openingshandeling stond de wethouder energietransitie letterlijk even in vuur en vlam. Een vooropgezet en ongevaarlijk plan, maar het zorgde wel voor een spectaculair beeld van wat er zich nu eigenlijk afspeelt op de Langenberg. De wethouder gaf tijdens zijn korte speech aan dat de belangrijkste manier om het doel in 2030 te behalen misschien wel is om te kijken naar onze eigen omgeving en kijken welke kansen daar liggen om energie te besparen en op te wekken. Op de Langenberg ligt zo'n mooie kans.

De ambitie van de Achterhoek is energieneutraal zijn in 2030. De maatschappelijke onderneming AGEM richt zich op het aanjagen van de energietransitie en het versterken van de regio door ontwikkeling, opwek en levering van energie zoveel mogelijk samen, in en voor de Achterhoek te organiseren. Participatie, oftewel samen doen, is hierbij van groot belang voor het versterken van de regio.

Meedoen
Inmiddels is de tweede inschrijfronde voor de Groene Motor gestart. Inschrijven kan via biozon.nu/doe-mee, mits je in het juiste postcodegebied rondom de Langenberg woont.


Rabobank Graafschap en DRU Industriepark sluiten nieuwe partnershipovereenkomst

ULFT - Directievoorzitter Steven Enneman (Rabobank Graafschap) en interim-directeur Juliëtte Hofman (Stichting DRU Industriepark) bekrachtigden deze week een nieuwe partnershipovereenkomst. Daarmee wordt de samenwerking tussen beide organisaties voor het komende seizoen bestendigd.

Stichting DRU Industriepark is sinds januari 2019 verantwoordelijkheid voor het beheer en de exploitatie van de rijksmonumenten op het park in Ulft en biedt ruimte aan onder andere cultuur, innovatie, onderwijs en toerisme. Thema's die ieder op zich een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving en die als collectief de leefbaarheid in de Achterhoek vergroten. Rabobank Graafschap is een bank met grote maatschappelijke betrokkenheid en hecht veel belang aan het ondersteunen van cultuur en ondernemerschap in haar werkgebied.
Steven Enneman licht toe: "Het creëren van hechte, leefbare gemeenschappen, daar maakt de Rabobank zich sterk voor. Wij onderschrijven de kracht van het DRU Industriepark voor de regio. Daarom verbinden wij onze netwerken graag met elkaar om zo samen een bijdrage te leveren aan de toekomst van de Achterhoek."
"Het DRU Industriepark is in 10 jaar tijd uitgegroeid van een vervallen industrieel complex naar een Achterhoekse hotspot op het gebied van cultuur en innovatie. Het is tekenend voor de Rabobank dat zij ons al die jaren als trouwe partner gesteund heeft om iets op te bouwen dat onze samenleving versterkt", aldus Juliëtte Hofman van het DRU Industriepark.