Secretaris Gerhard ten Bokkel, penningmeester Harry Somsen, schrijver Gert Hiddink en voorzitter Henk Waarlo. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Secretaris Gerhard ten Bokkel, penningmeester Harry Somsen, schrijver Gert Hiddink en voorzitter Henk Waarlo. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen Foto:

Schrijver overhandigt dagelijks bestuur boek 'Peerdevolk'

Vervolg van voorpagina

ZELHEM/HENGELO - Het boek van Gert Hiddink 'Peerdevolk' (onder pseudoniem Geert Holterveld geschreven) gaat over hun betrekking met de roggebroodlevering op Hemelvaartsdag en de onderlinge strijd van de cijnsplichtige (Markebelasting betalende) boeren om een zo groot mogelijk brood te leveren. Daarna overhandigde hij het dagelijks bestuur van de Historische Broodweging Muldersfluite elk een exemplaar aan van het boek. Dat was vanaf die tijd ook te koop bij de tafel van de heer Hiddink bij de Muldersfluite. Liefhebbers gingen met een gesigneerd exemplaar naar huis.

Goede doel
De Caritas Hengelo had voor deze broodweging een goed doel in gedachten en wel het Hospice Zutphen. Daar kunnen terminale mensen hun laatste tijd doorbrengen en kan de familie daardoor enigszins de tijd en ruimte krijgen om zich op het naderende einde van hun dierbare te kunnen instellen. De oproep aan het publiek om veel roggebrood te kopen ten bate van dit doel heeft geholpen.
Even later kwam de dansgroep met de muziekkapel weer terug met een volgeladen versierde roggebroodwagen. Aan de stoet was een mooi rijtuig toegevoegd van Stap en Draf, die wethouder Willem Buunk naar de plaats van de broodweging bracht.

Een borrel voor de burgemeester
Voordat de wethouder de podiumwagen opging, kregen hij en de koetsiers en begeleiders van de paarden, volgens de traditie, eerst een borreltje aangereikt door voorzitter Henk Waarlo en secretaris Gerhard ten Bokkel van de Stichting Historische Broodweging Muldersfluite. Op de podiumwagen van de HCI uit Hengelo hadden inmiddels de afgevaardigden plaatsgenomen van de kerkgenootschappen, die eenmaal per vier jaar door roulatie bepalen waar de opbrengst naar toe mag.

De notabelen werden voorzien van een kopje thee met een koekje, gevolgd door het gebruik kunnen maken van Goudse pijpen met tabak en een glas rode wijn. Intussen werd het opgehaalde roggebrood afgeladen en door de leden van de boerendansgroep Wi'j Eren 't Olde op het podium gezet. Wethouder Buunk vertelde over het ontstaan van deze traditie en bood later zelf mee op een groot roggebrood. Er was door de cijnsplichtigen dit jaar 693 pond roggebrood opgegeven bij bakker Sloot. Bakker Sloot levert al sinds 1919 het roggebrood voor de cijnsplichtigen. Een aantal cijnsplichtigen hebben een bijdrage op de bankrekening van de Stichting Broodweging Muldersfluite gestort.

De zwaarste broden
Na een optreden door de dansgroep Wi'j Eren 't Olde, die tot slot ook de wethouder en mensen uit het publiek liet meedansen, werden de broden gewogen. Het zwaarste brood van 45 pond, werd geleverd door boerderij Honnekink in Hengelo en beloond met twee flessen wijn. Het geleverde brood bracht 150 euro op en werd gekocht door het gemeentebestuur van Bronckhorst. Het is bestemd voor het zorgcentrum De Zonnekamp en zorgcentrum Hyndendael in Hummelo. Het tweede brood van 44 pond werd geleverd door boerderij Tankink in Hengelo. Dit brood bracht bij de veilingmeester Fred Ruiterman eveneens 150 euro op door aankoop van de diaconie Zelhem en gaat naar het voedselloket en diverse dagopvang instellingen. Het derde zwaarste brood, 26 pond is geleverd door boerderij 't Lenderink in Hengelo en was goed voor een fles wijn. Dit brood bracht 160 euro op en werd gekocht door een cijnsplichtige Hengelose ondernemer. Het vierde brood bracht 140 euro op en werd gekocht door de diaconie Hengelo. Dit brood gaat naar zorgcentrum De Bleijke. Secretaris Gerhard ten Bokkel kon een deel van de flessen wijn uitreiken aan de cijnsplichtigen voor de grootste broden. Meer dan honderd personen gingen tevreden met een gesneden brood onder de arm naar huis.

Geslaagde dag
Harry Somsen, broodweger en penningmeester van de stichting was zeer tevreden over de geslaagde dag die mede mogelijk gemaakt werd door zeer vele vrijwilligers, demonstrateurs en niet te vergeten 'cijnsplichtigen' die aan deze eeuwenoude traditie meewerken en het als een familie-eer zien een bijdrage te kunnen leveren aan de broodweging. Het waren destijds de geërfde boeren, dus eigenaren van de boerderijen, die zelf besloten bij het opheffen van de Marke, de cijnsplicht voor het plaggen en turfsteken in de Marke in ere te houden en hun erven bij voortduring daarmee te belasten, ook na de verkoop of opvolging op de boerderij, als vorm van armenzorg. Het plaggensteken in de Marke was aan regels gebonden. Niet-geërfden mochten dit alleen na speciale toestemming doen.

De traditie van het roggebroodleveren en wegen is dit jaar ook weer gelukt, zeker voor het goede doel, het Hospice Zutphen in Zutphen, die hiervan profiteert. Het is goed dat deze unieke traditie in stand wordt gehouden en het bestuur van de Historische Broodweging Muldersfluite is steeds bezig om samen met de cijnsplichtigen en vele vrijwilligers het evenement te behouden. Daarnaast bedanken zij ook de sponsoren die deze traditionele roggebroodweging mede mogelijk maakten.


Foto's van de broodweging zijn ook te zien op www.oudhengelo.nl /Marken om Hengelo, /Muldersfluite actueel en Achterhoekfoto.nl.


Trial GP treedt buiten gebaande paden

ZELHEM - Een WK trial organiseren is apart, maar de ZAMC – Zelhem heeft dankzij de grote belangstelling van het bedrijfsleven middelen gekregen voor een totaal andere aanpak, met veel aandacht voor het randgebeuren. Maar natuurlijk gaat het tijdens de WK trail in het weekend van 22 en 23 juni, op motorsportaccommodatie de Langenberg aan de Korenweg 4, om de sportieve prestaties van de deelnemers. Alle toprijders hebben zich inmiddels aangemeld en ook de publieke belangstelling is groot.

Ondertussen is de organisatie, samen met de gemeente Bronckhorst aan het 'experimenteren' geslagen met side events. Zo vindt bij de TrialGP de opwekking van elektriciteit gedeeltelijk plaats door middel van zonnepanelen op mobiele aggregaten. Als novum komen er op de parkeerplaats voor genodigden ook laadpalen voor de gebruikers van elektrische auto's.
Verder zullen mensen van bandopspanning.nl op de parkeerplaats bezoekers om toestemming vragen om de bandenspanning te laten controleren. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat zeventig procent van de automobilisten niet met de juiste bandenspanning rijden. Terwijl de bezoekers naar de WK-wedstrijd aan het kijken zijn, wordt het gratis op de juiste spanning gebracht.

Maatschappelijke betrokkenheid
Op vrijdagmiddag voor de WK ontvangt de ZAMC een grote groep leden van de Zonnebloem, mensen met een fysieke beperking. Ze krijgen een echte VIP ontvangst en worden een middag heerlijk verwend. En terwijl de ouderen aan het genieten zijn, krijgt de jeugd van de basisscholen uit Zelhem, Halle en Wolversveen een eerste trial les op een elektrische motor. Heeft dat allemaal iets met de TrialGP te maken? Jazeker, zo vindt de organisatie, die wil dat deze WK wedstrijd een feest wordt voor iedereen, dus ook voor de senioren en de jeugd.

Voor meer informatie, zie de website.


www.trialgp2019.nl