Broden op de wagen laden. Foto: Arno Wolsink
Broden op de wagen laden. Foto: Arno Wolsink Foto:

Volop activiteiten, roggebrood en sfeer bij Muldersfluite

Unieke traditie: broodweging bij de Muldersfluite

ZELHEM - Een eeuwenoude unieke traditie vindt jaarlijks plaats op Hemelvaartsdag. Op donderdag 30 mei worden de bekende roggebroden weer gewogen en geveild bij de Muldersfluite aan de Zelhemseweg 44 tussen Hengelo en Zelhem. Volop activiteiten vanaf 12.30 uur. Aankomst van de broodwagen is om ongeveer 13.30 uur. Daarna begint de Traditionele Historische roggebroodweging.

Blaaskapel met boerendansers en rijtuig van de burgemeester lopen voorop. Dan volgen paard en versierde wagen met daarop de door de cijnsplichtige boeren geleverde roggebroden. Onder toeziend oog van Goudse pijp rokende notabelen, burgemeester, veilingmeester en weger worden de grootste broden gewogen en onder de toeschouwers geveild. De gever van het grootste brood krijgt ook nu die twee flessen wijn.

Dit unieke gebeuren is in Nederland alleen nog bij de Muldersfluite te zien en iedereen is meer dan welkom om sfeer en brood te proeven. Ook zal schrijver G. Hiddink zijn boek, dat zich afspeelt rond de Muldersfluite en Dunsborg presenteren aan het publiek.

De blaaskapel van Crescendo uit Hengelo omlijst dit evenement. Boerendansgroep 'Wi'j eren 't Olde' uit de Velswijk danst onder begeleiding van harmonicaspel. Verder zijn er demonstraties van oude ambachten. Erfgoedmuseum Smedekinck, Oudheidkundige verenigingen Salehem en Hengelo, het toeristisch informatiepunt Zelhem doen mee. Christelijk Oratorium koor uit Zelhem verkoopt tweedehands boeken. Ook heeft imkervereniging 'de Vooruitgang' een stand. In de aanwezige tenten worden wafels gebakken en er is koffie en/of een drankje voor de bezoekers. Parkeergelegenheid is volop aanwezig.

Opbrengst voor hospice
Dit jaar heeft werkgroep PCI Hengelo besloten, dat de opbrengst van de broodverkoop naar Hospice Zutphen gaat. Iedereen die terminaal ziek is kan een beroep doen op dit huis, waar de gasten zoveel mogelijk zelf de regie mogen houden over hun eigen leven. Deze eeuwenoude vorm van gemeenschappelijke armenzorg is feitelijk een voorloper van de huidige sociale zekerheden.

Geschiedenis
Sinds 1529 mochten alleen de geërfde boeren die eigenaar waren van een boerderij op de Markegronden van het Gooy, Dunsborg en op de Zellemmer-Hattemermarke plaggen en turf steken. Ze moesten dan wel jaarlijks op Hemelvaartsdag een roggebrood van minstens 22 pond leveren bij de Dunsborger molen. Dit brood was bestemd voor de armen in de gemeente. Die dag bij de Muldersfluite groeide uit tot jaarlijkse feestdag van de Markegenoten (fluite is kermis). Niet geërfden en buiten de Marke wonende boeren mochten volgens de regels alleen plaggen en turfsteken na speciale toestemming. De bouwlieden op de Zelhemmer-Hattemermarke leverden 's maandags na Hemelvaart hun brood op de Zelhemse brink.
Degene die het zwaarste brood leverde - vaak meer dan 100 pond - kreeg twee flessen wijn. Als het roggebrood minder dan 22 pond woog, moest men 6 stuivers betalen. Vanaf 1772 werd niet leveren bestraft met dubbele levering in het volgend jaar. Vanaf 1807 moesten de Markenrichters het brood verdelen onder de armen van diaconie Hengelo en Zelhem. Daarbij was 3/8 deel voor de protestanten en het overige deel voor de katholieken in Keijenborg en Hengelo. Na ontbinding van de Marken en het aanstellen van Gemeentebesturen besloten de geërfde boeren-eigenaren van de boerderijen de traditionele broodlevering bij Muldersfluite als blijvende herinnering in ere te houden. Deze erven (de oude bestaande boerderijen) blijven als cijnsplichtigen bij voortduring belast met deze leveringsplicht. Op de website www.oudzelhem.nl valt onder 'Marken om Zelhem' meer te lezen over de verschillende Marken rond Zelhem en Hengelo.

Aanvoer van de roggebroden. Foto: Harry Somsen