Nieuwe tentoonstelling: Tijdlijn

LAAG KEPPEL - Van 19 mei tot en met 9 juni 2019 is bij galerie Espace Enny in Laag-Keppel d expositie Tijdlijn te zien. Op zondag 19 mei is de opening, om 15.00 uur. De kunstenaars verzorgen zelf de opening en laten de bezoekers zo uit eerste hand kennismaken met hun werk. Op 2 juni is er een verrassende kunstlunch bij de tentoonstelling.

Sinds sociale media ons bestaan binnen gekomen zijn, maakt iedereen zijn persoonlijke leven openbaar. Gebruikers vullen hun tijdlijn in om de anderen te tonen waar ze zich bevinden, wat ze doen of leuk vinden. Er zijn kunstenaars die altijd al hun eigen bestaan als uitgangspunt voor hun werk hebben genomen, en daarin een visie over zichzelf en de wereld weergeven – lang voordat de sociale media hun intrede deden. De groepstentoonstelling Tijdlijn brengt vier kunstenaars samen in galerie Espace Enny: Margreet Bouman, Koen Ebeling Koning, Pieter Kusters en C.A. Wertheim. Ze hebben zich grotendeels of zelfs geheel toegelegd op het maken van zelfportretten. Die hoeven zeker niet op henzelf te lijken: zichzelf als uitgangspunt nemen is voor hen het startpunt om nieuwe identiteiten aan te nemen en nieuwe technieken te gebruiken.

Deelnemende kunstenaars
Koen Ebeling Koning maakt schilderijen, vaak groot van formaat, naar aanleiding van foto's die hij soms uitwerkt in tekeningen. Hijzelf is vaak het onderwerp, geplaatst in een herkenbare omgeving: het atelier, een voetbaldug-out, de keuken, een slaapkamer. Hij geeft zich geconcentreerd over aan een handeling: kijken, lezen, slapen, schilderen. Zelf zegt hij: 'Ik maak zelfportretten, niet om mijn ego te tonen, maar om tentoon te stellen.'

Kunstenaars hebben zich geheel of gedeeltelijk toegelegd op zelfportretten

C.A. Wertheim maakt al dertig jaar lang uitsluitend zelfportretten. Die zijn gemaakt van allerlei soorten materialen en in de meest uiteenlopende stijlen. Dat levert verrassend speelse kunstwerken op, die niet alleen iets zeggen over de kunstenaar zelf, maar ook over de wereld om haar heen. Het zelfportret hoeft zeker niet op haarzelf te lijken. Het is eerder een startpunt voor onderzoek naar materiaal, techniek, kunsthistorische voorbeelden.

In het werk van Pieter Kusters buitelen de zelfportretten over elkaar heen. Hij duikt telkens op in zijn eigen werk, maar wel vermomd: bijvoorbeeld als dier of vrouw. Vaak zijn ze verhalend, ironisch en vol zelfspot. Pam Emmerik schreef daarover: 'Mannelijk heldhaftigheid wordt belachelijk gemaakt op zo'n manier dat die belachelijkheid zelf iets heldhaftigst krijgt.' Kusters neemt lichtvoetigheid zeer serieus in zijn zelfportretten in keramiek, olieverf en aquarel.

Vanaf de jaren 80 vormt het werk van Margreet Bouman één geheel. Daarin is zijzelf aanwezig: aanvankelijk als persoon, later bijna uitsluitend als portret. Het zelfportret gaat voor haar niet om gelijkenis. Omdat het onderwerp eenduidig is, kunnen de gebruikte media zo divers mogelijk zijn, zoals (grote) schilderijen, tekeningen, collages en grafiek. De afgelopen jaren is de nadruk meer komen te liggen op werk op papier met waterverf.