Fietstocht Veldhoek

VELDHOEK – Volksfeestcommissie Veldhoek organiseert zondag 2 juni haar jaarlijkse fietstocht. Start en finish zijn bij het Verenigingsgebouw Veldhoek achter de voormalige basisschool Veldhoek aan de Kapersweg 4 in Ruurlo. Starten kan men tussen 13.00 en 13.30 uur. Na afloop van de fietstocht is er in het Verenigingsgebouw gelegenheid om onder het genot van een kop koffie en/of drankje even gezellig na te praten. Iedereen is van harte welkom.


Vieren in de traditie van Taizé

Zondag 19 mei om 17.00 uur is er een Taizéviering in de Protestantse Kerk van Hummelo.

Aangemoedigd door een diep verlangen dat in mij leefde na alle verhalen die ik van mijn leerlingen over Taizé had gehoord, reed ik zomer 2009 naar de Bourgogne (Fr.), naar het dorpje Taizé nabij Cluny. Daar ontstond eind veertiger jaren een oecumenische kloostergemeenschap van broeders die zich verbonden voelden met frère Roger Schütz. Levend vanuit het evangelie van Christus wilden ze vanuit een eigen identiteit zijn boodschap uitdragen.

In de loop van meer dan 70 jaar togen miljoenen vaak jonge mensen uit talloze landen naar Taizé om er elkaar rond Christus te ontmoeten, met elkaar te spreken en in de 'Kerk van de Verzoening' samen te vieren. In 2009 was ik één van de ongeveer 3500 mensen die er die juliweek pelgrimeerde.

Vanaf het eerste moment ben ik in de ban geraakt van de verbondenheid die je er ervaart en die voor mij het best wordt verbeeld in de 'icoon van de vriendschap', waarop Jezus zijn arm om de schouder van Maenas, de schouder van ieder van ons, slaat. De band met elkaar wordt voelbaar als je met mensen praat over wat ons in Jezus' naam verbindt. Die gesprekken gaan in een Engels dat zich van taalregels niets aantrekt. Vaak sprekend met handen en voeten verstaan mensen uit alle rassen en talen elkaar en voor mij is het verhaal van Pinksteren nooit concreter geworden dan juist in de eenvoud van het samen leven, zingen, stil zijn en vieren: Laudate omnes gentes, verblijdt u alle volken in Heer.

Terug in Nederland kreeg ik in mijn woonplaats Silvolde de uitnodiging van de Oecumenische Werkgroep om vorm te geven aan vieringen in de traditie van Taizé. Een waar geschenk want als ik iets uit Taizé had meegenomen was het wel de vurige wens om op mijn levensweg, mijn pelgrimage van vertrouwen, het verhaal van Taizé te delen met ieder die het wil horen en te vieren in de traditie van de broeders.

Dat willen we ook doen op zondag 19 mei.om 15.00 uur. We doen dat op dezelfde wijze als in Silvolde en voor deze gelegenheid zingt het projectkoor dat altijd op Tweede Pinksterdag meewerkt aan – wat ik met gevoel voor euforie - het 'feest van Taizé in Silvolde' noem. Weet u van harte welkom en als u er een kwartiertje eerder bent, kunnen we nog kort wat uitleggen en wat inzingen.

Namens de werkgroep Taizévieringen Silvolde,
Joop Kraan